Vinland pe Facebook
Scormonitor
Ce va pregatesc
< 2017 >
June
  • No Events
Saperavi
Cronicuțele vinului Prin lumea vinurilor

Saperavi – patriarhul vinurilor

By on December 28, 2016

Nu se știe cu certitudine unde și când a fost descoperită fermentația strugurilor, dar, clar, împreună cu  descoperirea focului și a roții, descoperirea fermentației a jucat un rol cheie în evoluția ulterioară a omenirii…în două sau mai multe labe.

Acum știm că leagănul vinului este o zonă ce astăzi se întinde peste nordul Iranului, vestul Armeniei și centru și vestul Georgiei, mai bine zis, la poalele Caucazului Mic.  Popoarele de aici au o legătură atât de profundă cu vița de vie și atât de veche încât, cel puțin în Georgia, universul viticol este mai vast și mai complex decât în multe țări europene, iar astăzi, cu toată certutudinea, putem spune că Georgia este leagănul vinului.

Pentru că genomul viței de vie este foarte adaptabil, deci cu evoluții genetice de multe ori spectaculoase, este imposibil să știm ce fel de vinuri s-au consumat la Cina cea de Taină, de exemplu. Însă, din când în când, cercetările ampelografilor și bafta istoriei mai ridică ușor vălul necunoscutului. Așa s-a întâmplat și cu, foarte posibil, cel mai vechi soi din lume atestat științific: SAPERAVI.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Originar de pe pantele sudice la ale Caucazului Mare, Saperavi are peste 8000 de ani vechime.

.

Cum s-a dovedit?

Prin anii ’70, un grup de tovarăși cercetători sovietici au descoperit în estul Georgiei un sit arheologic. În urma analizelor, s-a stabilit că situl împreună cu decedații aferenți, data din mileniul VI î.e.n. Pe lângă diverse lucruri specifice bucătăriei unei familii neolitice mondene, în sit s-au descoperit și sâmburi de struguri. Din nou, cercetătorii sovietici au cuvântat: o varietate de Saperavi. Așadar, avem struguri și proces de vinificare confirmat încă de acum 8000 de ani.  Studiile tovarășilor nu sunt chiar de băgat mâna în foc, dar fiind publice și academice, nu avem decât de le luăm de bune.

.

De unde vine Saperavi?

Semantic, Saperavi înseamnă “culoare” sau “vopsea” sau  “a păta”, iar în viața de zi cu zi Saperavi chiar asta face: fructifică orice neatenție a mânuitorului de pahar și pătează.  Este un “teinturier”, adică un soi de strugure ce are și pulpa roșie, iar vinurile ies intense și taninate, dar despre asta mai târziu.

Geografic, originea sa este in regiunea Kakheti – un județ din estul Georgiei, probabil zona din lume cu cea mai mare diversitate de soiuri autohtone.

Signaghi Georgia

.

Mică lecție de istorie și geografie (skip, dacă e șeful cu ochii pe voi)

Kakheti este partea terminală a Georgiei către est, având un mare și prietenos vecin la nord, numit Federația Rusă și la sud Azerbadjanul preponderent musulman. La nord, provincia este apărată de Marele Caucaz  care, pe aici, este impenetrabil, iar la sud este cățărată pe o altă culme montană: Tsiv-Gombori, nu foarte înaltă (aproape 2000 de metri), blândă și bine împădurită, în totală contradicție cu vecinul de la nord. Prin mijlocul regiunii trece râul Alazani. Acest râu este cheia viticulturii zonei. Terroir-ul de pe malul sudic este total diferit față de cel nordic, iar fiecare cot al râului a generat o expresie a viței de vie, profund întipărită în varietățile locale.  Miile de ani de conlucrare a locuitorilor bahici cu elementele naturii, în speță cu vijeliosul Alazani, au generat zeci și zeci de expresii cât se poate de variate ale aceluiași soi.

Istoric vorbind, Kakheti este cea mai veche regiune a Georgiei și una din primele zone creștine ale umanității. Sfânta Nina a venit aici la sfârșitul anilor 200 pentru a pune în scenă super-hitul vremii: „Jesus Christ Superstar”. Ca urmare, georgienii au fost printre primele popoare creștine,  religie de care nu s-au dezis niciodată.  În Kakheti,  sunt multe mănăstiri ce datează din secolele al VI-lea sau al V-lea, de altfel,  una dintre primele mănăstiri, cea de la  Bodbe, unde Sf. Nina are mormântul,  datează de prin 350.  Un amănunt interesant:  pentru că durere de spate și lighioane sălbatice în exces, sfânta Nina era întovărășită de un baston/ciomag(la nevoie) făcut dintr-o bucată…de viță de vie. Crucea sfintei, de altfel, este specială fiind reprezentată de o cruce cu brațele lăsate pe care urcă un cârcel de viță de vie.

Gata! Înapoi la alcool.

.

  Unde crește Saperavi?

Saperavi este un soi extraordinar de adaptabil, rezistent la înghet și la o întreagă suită de boli și cu o varietate ieșită din comun. În unele regiuni din Kakheti, se întâlnesc mici plantații chiar și la 800 de metri altitudine.  Fie că este plantat pe bogatele soluri aluvionare (humus negru, carbonic) din fostele albii ale râului Alazani, pe pantele dealurilor cu expunere sudică de la baza Caucazului Mare, în solurile grele, lutoase din zona Telavi sau pe soluri roșii, calcaroase ce apar către Signaghi, Saperavi s-a adaptat de minune oferind  o întreagă paletă de expresii:  de la vinuri austere, colțuroase, brute și cu exces taninic până la vinuri catifelate, pline, cu o întreagă suită de fructe negre.

 Alaverdi

.

Cum arată un Saperavi?

Ca la orice vin, magia stă în mâinile viticultorului, însă există câteva linii generice ale soiului. Asadar, absolut generic un Saperavi  trebuie să aibă o culoare roșu închis, foarte închis, cu note violacee, albăstrui, chiar; note predominante de fructe negre, cireșe coapte, vișine foarte coapte, uneori prune, taninii sunt,de regulă, puternici și bine diferențiați la vinurile tinere. Nu au sălbăticia celor din Cabernet Sauvignin, dar nici prea departe de ele nu sunt.  Este un vin mediu corpolent.

Grație uimitoarei adaptabilități, dar și cultivării neîncetate a soiului, Saperavi, astăzi este net diferențiat în mai multe microzone, iar microzonele au început să devină denumirea vinului. Iată câteva dintre ele:

Saperavi variants

  • Mukuzani – se face în zona satului Mukuzani, pe malul drept al râului Alazani și este considerat portdrapelul vinurilor georgiene. Maturat în stejar trei ani, rezută un vin corpolent, închis, intens în care notele dominante de fructe se îmbină cu cele rezultate din lemn într-un mod mai degrabă european. Este un vin sec. Ce e Brunello pentru Toscana, cam asta e Mukuzani pentru Kakheti.
  • Napareuli – concurentul direct al lui Mukuzani, este făcut într-un mic sat cu 3000 de locuitori și 8 biserici, de pe malul stâng al lui Alazani. Diferența este dată de maturarea mai scurtă în butoaie dar si de terroirul total diferit de aici (solul este mai nisipos, cu puțină argilă și cu pietre de calcar). Între Mukuzani și Napareuli sunt 50 de kilometri. Saperavi Napareuli este mai ușor, însă cu note de piele, de fum sau de tutun. Tot sec.
  • Kindzmarauli este, prin excelență, un Saperavi demidulce. Zona în care se produce este Kvareli, la baza Caucazului Mare, vis-a-vis de Mukuzani. Pantele însorite favorizează acumulări mari de zahăr, dar și protecție față de diminețile reci de toamnă. Vinul obținut este de un roșu foarte intens, cu note de afine strivite, gem de prune și scorțișoare.  Cele 6-7 grame de zahăr rămase după fermentație conferă note calde și savuroase fără a intra în registrul unor note excesiv de dulci. Tipic este un vin masiv și foarte bine structurat.
  • Akhasheni este omologul lui Kindzmarauli și este produs în districtul Gurjaani. Față de Kindzmarauli sunt două deosebiri majore: are 11-12 grade alcoolice (cu 2 mai puțin decât Kindzmaraului), iar notele tradiționale sunt de preponderent de cacao si ciocolata. Este mai rar vinificat decât Kindzmarauli.
  • Alazani – este un vin tradițional demidulce , foarte popular și puțin restictiv, aflat în portofoliul majorității producătorilor de pe valea râului cu același nume. Poate fi un Saperavi 100% sau un cupaj de Saperavi cu Rkatsiteli, este un vin entry level prietenos și versatil. Pentru că este și un vin alb în combinație, culoarea specifică este un roșu cireșiu.
  • Pirosmani – Numit astfel după un mare pictor georgian – Nikos Pirosmani, este tot un Saperavi, păstrează aceleași note coloristice similare cernelei, însă vinificarea se face preponderent în demisec cu grade alcoolice mai puține 11,5 – 12. Este în aceeasi categorie de preț cu Alazani.

Astăzi se vorbește despre 17 clone complet distincte, evoluate natural, câteva zeci de clone parțial identificate, iar la cele făcute de mâna omului…

.

De știut:

În perioada sovietică, modelul industrial aplicat în viticultură a distrus literalmente  enorma moștenire viticolă a Georgiei. Vinurile erau preponderent cupaje ieftine, ușor de vândut clasei muncitoare, din numai două-trei varietăți. În 2009, guvernul Georgiei a înființat o agenție specializată pentru refacerea moștenirii viticole dar și pomicole a țării. Astfel au fost inventariate nu mai puțin de 462 de varietăți ale viței de vie demne de a fi plantate și alte câteva sute care sunt în curs de descifrare. Această agenție distribuie material săditor celor înteresați pentru a planta în anumite zone vița de vie ce odinioară era nativă acolo.

.

Vinificarea în Qvevri

Despre Qvevri (o magie în lumea vinului) o să scriu, poate, la un moment dat. Până atunci este demn de reținut faptul că, traditional, vinurile georgiene se vinificau/păstrau, în recipienți mari din lut, un soi de amfore, denumite  Qvevri, cu capacități de până la 1000 de litri.  Este cea mai veche medodă de vinificare din lume, iar din 2013 este în patrimoniul UNESCO. Vinurile rezultate din acest proces de maturare, își pierd un pic din corp și din consistență devenind mai minerale și mai aspre.  Saperavi este vinificat în continuare, atât în micile gospodării cât și în cramele marilor producători.

.

Unde se mai cultivă Saperavi?

Oamenii sovietici au încercat din răsputeri să aclimatizeze Saperavi și în alte republici sovietice, astfel în anii ‘50 a fost plantat în Crimeea și în Republica Moldova. Rezultatele din Crimeea au fost modeste, însă clonele din Moldova au dat rezultate bune. Astăzi Purcari sau Gitana produc Saperavi de bună calitate.  Experimente s-au încercat și în Bulgaria, dar și în România.  La noi nu s-a cultivat solo, însă a fost folosit cu succes în crearea a două soiuri autohtone cu un viitor promințător:

Negru de Drăgășani și Novac obținute din încrucișarea dintre Negru Vârtos și Saperavi.

În lume mai sunt plantații mici în statul New York și în Australia. În Australia soiul s-a adaptat surprinzător de bine, dar na, cine nu s-ar adapta acolo. 😀 Astăzi, printre canguri, se numără și vreo 20 de producători de Saperavi austral.

.

Care sunt producătorii?

Peisajul agricol și viticol georgian este ușor diferit față de ceea ce avem noi. Micii producători, foarte mulți, sunt păstrătorii tradițiilor, iar Agenția care se ocupă cu refacerea moștenirii genetice a viilor georgiene, a găsit în acești producători adevărate mine de aur, ei fiind furnizorii majorității soiurilor autohtone.

Saperavi este cultivat preponderent în Kakheti unde sunt și câțiva producători de top printre care Tbilvino, Schuchmann, Badagoni – toți cu domenii mari, dar, ca peste tot, cele mai frumoase nuanțe vin de la micii producători precum Lagvinari care pe lângă Saperavi are o mulțime de soiuri locale sau Koncho – mari maeștri ai vinificării în quevri.

 Saperavi se cultivă în toată Georgia, iar unul dintre cei mai renumiti producători este Jakeli, lângă Tbilisi, recunoscut pentru calitatea vinurilor, pentru faptul că toate viile sunt organice, dar și pentru prețuri.  😀

Mai multe despre  dinamica vinului georgian găsiti aici:

Vinurile georgiene – cronica unor exporturi de succes

.

Câteva exemple ilustrative:

 Saperavi 3

 

Saperavi 2013 Qvevris – de la Tbilvino

Culoare: roșu închis, dens.

Nas: persistă fructele negre, cireșe, vișine dar și fructe de pădure (afine), note răcoroase, minerale încep să apară

Gust: Notele fructate se continuă în gust, frumos așezate în primul val, în spate urmând note minerale, senzații de lut, de piatră, sare și nisip. Acestea sunt bine susținute și integrate atât de alcool cât și de taninii încă persistenți, pe final avem o întoarcere catifelată a fructelor însoțite de note de condimente – piper, cuișoare.  Un vin complex, multistrat, evolutiv cu o corpolență medie.

Postgust: persistent, cu o lungime decentă, note amărui, migdalate și ușor dulcege.

Pret: 71,00 lei

Saperavi 2013 –  de la Schuchmann

Culoare: roșu rubiniu, intens, cu note violacee,

Nas: abundent de fructe coapte, note ușoare florale,

Gust:corp dens, consistent, cu un prim val de cireșe amare și vișine putrede, apoi note gemoase, iar în final ușoare nuanțe de lemn verde.

Postgust: persistent si savuros.

Pret: 46,00 lei

Saperavi 2014 Nefiltrat –  de la Jakeli

 Culoare: Roșu cu note violacee intense. Încă din examinarea vizuală constatăm un vin dens.

Nas: O complexitate de fructe coapte, o succesiune de note reținute, închise și ușor austere de fructe roșii coapte, de vișine putrede, straturile de dezvoltă succesiv timp de mai multe zeci de minute, pentru ca în final tanini, destul de aprigi la început să se înmoaie, iar notele fructate să lase loc unor elegante arome de tutun și cacao.

Postugust:  Note catifelate de fructe combinate cu notele dulci de ciocolată și cacao cu un final ușor amărui.

Pret: 110,00 lei

În cazul în care vă doriți o excursie în minunatul  univers viticol georgian, dați de știre.

Sincer, mă mir că ați citit până aici.

Felicitări! 😀

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT


*