Vinland pe Facebook
Scormonitor
Ce va pregatesc
< 2017 >
May
  • No Events
incoming4-fb
Turism - În tranșee

Despre Forumul de Incoming / Editia a I-a

By on January 13, 2017

Forumul de Incoming este un eveniment care ar fi trebuit inventat acum vreo 15 ani, dar, conform vorbei “niciodată nu este prea târziu”, ediția pilot a fost în 2014, prin mai. Îmi aduc aminte de ediția asta. A fost la teatrul Elisabeta din București, iar în sală nu cred să fi fost mai mult de 50 de persoane. A fost descurajant. A fost o măsură a interesului industriei turistice față de incoming și totodată un răspuns cât se poate de clar la intrebarea: “De ce nu vin străini să ne viziteze țara?” –  Pentru că nu ne interesează.

 Ideea unui forum de turism general i-a aparținut lui Traian Bădulescu, om cu ștate groase în turism, idee preluată apoi de Petre Dordea – de asemenea, om cu ani de experiență în domeniu.

Am stat cu Petre Dordea un pic de vorbă despre Forum, idee, organizare, așteptări.

Începuturile

Despre începuturi Petre Dordea spunea că:  “Traian Bădulescu a depus dosarul la ANT pentru finantarea evenimentului. Raspunsul celor de la ANT ( Razvan Filipescu – Presedinte ANT si Mirela Matichescu – Vicepresedinte ANT) a fost urmatorul: vă dăm finanțarea numai dacă îi dați o temă! De exemplu: incoming.  Pe moment, eu am fost cel mai suparat. Nu mi se părea în regulă ca cineva să vină si să ne schimbe denumirea forumului/ evenimentului. Apoi m-am obișnuit cu ideea și a început să îmi placă. Nu știam nimic despre incoming.  A doua zi am schimbat denumirea evenimentulului:  „Romanian Travel Forum” a devenit „Incoming Romania Travel Forum”.

Din 2014 până astăzi, într-un fel sau altul au avut loc 3 ediții:

Editia I. Data: 25 septembrie 2014. Au fost 300 de participanti. S-a desfășurat la Teatrul Elisabeta din București

Editia a II-a. Data: 26 martie 2015. Au fost 200 de participanți. Tot la teatrul Elisabeta a avut loc.

Editia a III-a. Data: 10 decembrie 2015. Numai 150 de participanți. A avut loc la Camera de Comerț și Industrie a României.

Cam aici s-a rupt și filmul.

Ca de obicei, conform vorbei aproape patentate “de ce să facem un lucru bun când putem face mai multe proaste”, drumurile organizatorilor s-au despărțit. În 2016 nu a mai fost niciun forum.

Petre Dordea a continuat pe calea lui organizând Forumul de Incoming din Câmpina din 21 Ianuarie, iar pe 2 Martie, la București va mai fi un forum de incoming, organizat de Innovation Romania.

Practic, în 2017, vorba lui Heidegger, asistăm la “eterna reîntoarcere a aceluiași”.  Vom avea două forumuri la ediția I.

Pentru că edițiile anterioare ale forumului au avut ceva urme de succes,   Forumul de Incoming a făcut pui, astfel a apărut „Forumul Ghizilor de Turism” (care acum a ajuns la a treia editie) „Forumul de Turism Ecvestru”.

Forumul de incoming

Dar să revenim la primul forum de pe anul acesta.

Câmpina, Ianuarie 2017.

L-am întrebat pe Petre Dordea de ce a ales Câmpina și de ce pe 21 Ianuarie.

„In mod normal ar trebui sa il fac in Bucuresti, pentru ca de aici provin cei mai multi participanti. Mergem la Campina pentru ca vreau sa le arat participantilor o investitie de 2 milioane de euro: Centrul medical de recuperare si tratament SanConfind. Pentru cei care vor si pot sa aduca turisti straini la tratament, tarifele din Romania sunt mult mai mici decat in Germania, Austria, Italia, Turcia sau alte tari.”

Parteneri și speakeri

De apreciat la edițiile anterioare a fost faptul că autoritățile s-au implicat activ în eveniment, au fost interesați de forum, iar prima ediție a fost susținută financiar de către ANT. “La prima editie au fost prezenti: Mirela Matichescu Vicepresedinte ANT si George Brezoi Secretar de stat. La editia a doua a participat: Mirela Matichescu – Vicepresedinte ANT. La editia a III- a a participat Anca Nedea – presedinte ANT. La editia a IV-a noul ministru al turismului a fost invitat insa a raspuns ca are alte prioritati pentru luna ianuarie: organizarea ministerului si implementarea programului de guvernare”, spune Petre Dordea.

De partea cealaltă a baricadei, lucrurile au stat un  pic prost.  Eu unul mă așteptam ca interesul pentru un asemenea eveniment să vină din mai multe părți. Adevărat, din sfera agențiilor de turism a existat reprezentare, însă din celelalte ramuri conexe turismului de incoming, foarte slab. De fiecare dată. Sunt zeci de mii de oameni implicați în industrie: Agenții de turism, hotelieri, ofertanți de servicii conexe, etc. Aritmentic, rata de interes este de 0.ceva%. Și ne mai mirăm că nu merg lucrurile în incoming.

Să vă scriu câte ceva despre speakeri.

La fiecare ediție au fost speaker reprezentativi. Unii au venit cu experiențe personale, alții cu idei noi, alții cu soluții sau modele de business. Per ansamblu, calitatea speakerilor a fost buna la fiecare ediție.

Însă vreau să punctez si câteva aspecte negative.

  • Unele prezentări sunt de-a dreptul aparținătoare epocii de piatră, iar altele sunt făcute doar pentru a colecta aplauze.
  • Multe dintre prezentări lasă impresia că sunt făcute pe genunchi, în seara de dinaintea evenimentului. Asta denotă nu neapărat neseriozitate, cât o părere cum că vor participa la un eveniment “subțire”.
  • Foarte mulți vorbitori nu confirmă sau confirmă pe ultima sută de metri. Asta e o chestiune generică multor evenimente din România. Oricât de importantă și încărcată ar fi agenda, faptul că nu se confirmă sau se confirmă foarte greu mă duce cu gândul la un singur cuvânt: neseriozitate.
  • Foarte mulți oameni din industrie au fost invitați să participe și să împărtășească din experiența lor, însă cei mai mulți spun că secretul profesional este sfânt și că nu vor să dea din casă. Nu-i obligă nimeni să dea contactele partenerilor, dar unul dintre motoarele progresului este conlucrarea. De altfel aste a și părerea lui Petre Dordea: “Exista insa si persoane care desi ar putea sa ne spuna multe lucruri interesante despre INCOMING refuza sa vina sa impartaseasca din ele. Considera ca este secret profesional.

Dacă tot scriu despre speakeri, iată și lista cu speakerii confirmați:

Panel I

Alin Burcea – CEO Paralela 45, Presedinte ANAT

Dordea Petre – CEO portal turism infotravelromania.ro

Ioanid Florina – CEO Equestrian Adventures

Valentina Saygo – ASK FOR TAX FREE

Panel II

Aurel Borsan – Presedinte Fundatia Amfiteatru

Miki Lech – Director general NOVA TRAVEL/Tui Travel Center

Ioan Simion – Administrator Centrul Medical Sanconfind”Sanconfind si turismul medical”

Calin Ile – Director General Hotel Ibis Gara de Nord, Președintele Federației Industriei Hoteliere din România

Dan Anghelescu – BookingBucharest.ro – brandul de incoming al agentiei de turism La Piovra din Bucuresti.

Herman Rosner – Managing Director International Tourism & Trade

Ioana Marian – fondatoare si CEO al platformei de wellness desprespa.ro.

Prezența printre speakeri a lui Miki Lech sau a lui Herman Rosner nu face decât să garanteze faptul că participanții vor avea o experiență cât de poate de plăcută și de instructivă.

Pentru că doar prezint informații despre Forum, îmi rețin comentariile răutăcioase, însă pot constata o epidemie de CEO…

incoming4-fb

De regulă,  nu prea scriu despre evenimente, însă Forumul de Incoming e o altă chestie, am mai scris o dată de spre el și voi continua să scriu din patru motive:

  • Este singurul formul pentru incoming din România. Nu e perfect, e adevărat. Are multe stângăcii, dar este singurul.
  • Pentru că Traian Bădulescu, Petre Dordea si alți câțiva au reușit să organizeze o întâlnire de gen în pofida scepticismului din lumea turismului.
  • Pentru că în cele din urmă, sper, ca această reuniune anuală sa înceapă să aibă prestanță, greutate și să fie un creuzet de idei în materie de incoming.
  • Pentru că gradul de interes este mic, iar actorii din industria de incoming ori au o autosficiență suverană, ori pur și simplu nu vor să iasă din bula lor de aparent confort. Trebuie scoși de acolo și împinși în piață.

Așadar, ne vedem la Câmpina pe 21 Ianuarie.

Cine este interesat. :)

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT


*