Călător în țara altora
Ghid Turistic Praga – 48 de ore
Praga – Ghid turistic – 48 de ore
Am început seria de mici ghiduri turistice ale unor orașe în ideea că mulți dintre noi plecăm într-un city-break de 2-3 zile undeva în Europa și o bună parte din timpul excursiei orbecăim prin oraș în căutarea unor obiective turistice sau a altor locuri interesante. Pierdem timp pe net pentru găsirea celui mai avantajos hotel sau pentru a găsi pretul biletului de metrou.
Ghidurile turistice standard sunt gândite pentru o anumită categorie de oameni (clasa medie din occident) care de multe ori nu se regăsesc și în tiparele românești. Avem un ghid al Pragăi scris de o americancă, tradus în română și vândut în România. Oare acest ghid, de exemplu, reflectă starea concretă de fapt din Praga? sau este o transpunere subiectivă a unei excursii făcute după stilul si gustul americanilor? Evident, ati ghicit raspunsul. 🙂 De aceea de multe ori când ne ducem cu un ghid standardizat într-un oraș, începem să plângem când vedem nota de plata din resturantul recomandat cu atâta căldură de autor sau să ne întrebăm daca autorul a avut toată țigla pe casă când a dedicat o jumătate de pagină unui muzeu care din punctul nostru de vedere ar trebui sărit si a doua și a treia tură de oraș.
M-am străduit să scriu aceste ghiduri sub forma unui program care începe la aeroport și se termină la aeroport sau în drum spre, care acoperă toate aspectele importante ale unui city-break și care totodată lasă suficient spațiu de miscare în funție de obiceiurile și apucăturile fiecăruia.
Să începem:
Sosire.
În Praga se ajunge preponderent cu avionul. Mai merge și cu trenul din Budapesta sau din Viena, dar mă voi limita la avion.
Avionul – pe aeroportul Ruzyne. Din România exista în acest moment trei zboruri directe pe zi cu CSA-ul. Tarifele sunt în medie la 220,00 EUR/bilet. Evident, se mai pot găsi și chilipiruri.
Aeroportul este destul de mic, are două terminale, nu este aglomerat și este bine structurat. Zborurile din România aterizează la T1.
În centru ajungeți așa:
Varianta 1. Autobuz + Metrou
De la aeroport spre centru trebuie să luați autobuzele după cum urmează:
Dacă vreți să ajungeți în centrul orașului – luați autobuzele 254 sau 119 până la stația de metrou Dejvická. De aici metroul până la destinația finală. Linia A – Verde. Atenție! S-ar putea să fie nevoie să schimbați liniile.
Dacă vreți să ajungeți în partea de sud a orașului, ceea ce mă îndoiesc, luați autobuzele 179 sau 225 până la stația Nove Butovicé. De aici luați metroul până unde vreți voi. Linia B – Protocalie. Și linia B duce tot în centru, însă sunt mai multe stații.
Ca să fiți relaxați: Orice autobuz veți lua, în cele din urmă tot în centru veți ajunge. 🙂
Cât costă: Autobuzul 32 de coroane. Metroul costa 24 de coroane iar biletul are valabilitate 30 de minute.
Frecvență: cam la 15 minute.
Varianta 2 – Autobuzul Expres
Aeroport – Gara Centrală / Hlavní nádraží.
Face cam 30 de min și costă 50 de coroane. La gară este și stație de metrou pe linia C – roșie.
Frecvență: 30 de minute
Atenție mare! În stațiile de metrou Dejvická și Nove Butovicé se cam fură din buzunare. Puteți înjura în română, sunt ai noștri.
Statul la hotel.
Hotelurile pe care eu le recomand sunt: Falkensteiner Maria 4*, Esplanade 5* – ambele lângă gară, Novotel 4* – aproape de centru. Carol 3* – aproape de centru. Astoria 4*, Hotel President 4*, Mowenpick 4* – în orașul vechi, Olimpyk Tristar 3* – la mama dracu’, dar ieftin și curat.
În general, hotelurile din Praga sunt curate, mai curate decât cele din Viena, muuult mai curate decât cele din Paris, incomparabil mai curate decât cele din Roma și respectă clasificarea. Personalul este amabil. Micul dejun este bun/rezonabil la majoritatea hotelurilor.
Evident, au și ei sărăciile lor. Voi reveni cu un update cu hoteluri unde să nu călcați.
Banii și plățile.
Cehi au coroane. Dacă au coroane trebuie să schimbați bani. La casele de schimb valutar sau la bancă.
NU schimbați în aeroport decât o mică sumă de bani (daca nu aveți coroane) Cursul este ucigător. Atenție și la casele se schimb valutar din centru. Folosesc mai multe cursuri de schimb și sunt foarte orientați în a țepui turiștii.
Inainte de a schimba bani pur și simplu întrebați “ Câte coroane îmi dați pentru 20 de Euro?” de ex. Vă faceți socoteala și vedeți cum ieșiți.
Evident, cea mai bună metodă este să scoateți coroane de la bancomat de pe card.
În general, marea majoritate a hotelurilor, restaurantelor și magazinelor în firea lor acceptă plata cu cardul. La suveniruri, cârnați și bere și alte mărunțișuri – dați cu cashul.
1 EURO = 25 de coroane. Foarte simplu 🙂
Ziua I
Să presupunem că ați făcut check-inul sau ați lăsat bagajele la hotel si este cam ora 10. DE la hotel vă îndreptați către Orașul Vechi – Mestro/Stare Mestro. De preferat pe jos. Dacă stați mai departe, stația de metrou din centru este Staroměstská. Orașul vechi este absolut încântâtor. Din punctul meu de vedere este mai frumos decât Inner Stadt-ul Vienei. Este bine să bântuiți 30 de min – o oră pe stăduțele din zona Universității de Filozofie (este chiar lângă stația de metrou de mai sus). Foarte aproape este Cimirul evreiesc si memorialul evreiesc. Puteți traversa cimitirul, este foarte frumos și plin de vizitatori. Strada Široká. Tot pe acestă stradă, dar către Vltava, se află și Galeriile Rudolfium – Parte a muzeului de artă decorativă – Muzeul este în spatele galeriilor. Dacă sunteți leșinați după arta decorativă, intrați, eu mă duc la o bere între timp.
Berea se consumă în centru, în piața centrală din orașul vechi, de preferat cu vedere la Ceasul Astrnomic. Aici pe lângă ceas mai sunt 3 obiective de mare interes: Memorialul Jan Hus – Statuia din centrul pieței, Primăria Veche – chiar vis-a-vis de ceas și evident, Catedrala. Tot în piață este si Centrul de Informare Turistică. Este bine să îl vizitați
Catedrala vă poate lua 30 de min – o oră pentru vizitare. Merită tot timpul. De remarcat: aici este mormântul lui Tycho Brache, catedrala are cea mai veche orgă funcțională din Cehia – 1673 și nu în ultimul rând este considerată a fi una din cele mai frumoase catedrale ridicate în stilul gotic târziu. De altfel, ca în fiecare catedrală central europeană, este un amestec armonios de stil gotic cu elemente baroce. De exemplu altarul este în stil baroc. Atentie! Catedrala este închisă între 13:00 și 15:00.
După estimările mele s-a cam făcut pra 13:00. Este timpul pentru masa de prânz. Prânzul îl puteți lua fie la una din cafenelele din Piață fie la Café Mánes (Adresă: Mánesův most 110 00 Prague 1) Este chiar lângă podul Mánes și lângă Rudolfium. Cafeneaua este pe malul Vâltavei și peisajul este foarte frumos.
Cam pe la 14:00 ne întoarcem în centru, asta dacă nu suntem deja acolo. Mai sunt câteva lucruri de vizitat: Muzeul evreiesc – este un pic mai departe, lângă Sinagoga Spaniolă – se poate vizita si ea. Este un muzeu interesant și plăcut. De aici puteți să vă întoarceți înapoi în piață și țineți direcția Podul Carol (Karluv Most).
Podul Carol este cel mai pod dintre podurile de peste Vltava, cam al treilea obiectiv turistic al Pragăi. Poze, glume, peisagiu…fără suveniruri aici. 🙂
Treceți podul și ajungeți în cartierul Mala Strana. Chiar în dreapta podului la vreo 50 de m se află muzeul Franz Kafla. De aici puteti cumpăra cărțile lui Kafka, în engleză, foarte frumoase și ochioase care pot deveni ulterior niște cadouri foarte apreciate. Eu am luat “Letter to Father” – si am dat pe ea 180 de Coroane.
După vizitarea muzeului vă recomand vă întoarceți și să mergeți pe malul râului până la Podul Legii (Legii Most). Foarte aproape de pod pe o strduță imposibil de ratat este o cafenea unde este bine să vă relaxați un pic. Bela Vida Cafe se numeste cârciuma, este chiar langă o clădire galbenă înaltă. Mergeți prin stânga clădirii și ajungeți la pod. Până în Bela Vida mai este un restaurant cu specific pescăresc pe stânga, dar nu mai știu cum îi zice. Dacă nu vreți la cafea, tocmai ați trecut printr-un parc. Puteți sta pe iarbă. 🙂
Treceți podul și intrați pe strada Narodni, stradă pe care o urmați până la capăt. Intrați pe câteva străduțe tot înainte și în cele din urmă ajungeți pe Bulevardul Vacklav. Mare și larg. În capătul bulevardului, unde sunteți voi, sunt cateva tonete/tarabe cu cârnați. Încercați cârnații – sunt extraordinari. Costa cam 70 de coroane. Foarte aproape este și stația de metrou Musték.
Acesta este principalul bulevard al Pragăi și principala stradă comercială. Sunt o grămadă de magazine și de hoteluri. În capăt veți vedea Muzeul de Istorie al Cehiei. Acolo este piața Venceslas.
Vis-a-vis de muzeu este un McDonalds. 😀
Dacă nu aveți chef să vă plimbați pe bulevard, vă puteți duce până la muzeul Mucha. Este destul de aproape de stația de metrou Mustek. Este destul de plictisitor…dar cine știe, poate vă place vouă. Totuși foarte aproape de muzeul Mucha este Turnul Pulberăriei (Praná brána). Un turn gotic care a servit mulți ani ca depozit de praf de pușcă. Este o construcție foarte interesantă. Adresă: náměstí Republiky 1090/5, chiar lângă stația de metrou náměstí Republiky.
Cred ca se apropie cina.
Pentru cină, puteți încerca un restaurant tradițional. Unul de oameni este: Zlatý hrozen (Železná 544/7). Chiar în spatele facultății de teologie și foarte aproape de piața centrală. Strada Železná dă chiar în piață. Daca nu aveți noroc aici, puteți încerca altceva prin zonă.
Cam asta a fost ziua 1.
Ziua II
După micul dejun direcția castel.
Castelul din Praga este practic emblema orașului. Este în cartierul Mala Strana pe un deal. Sunt 2 căi de acces principale. Eu vă recomand să urcați pe strada ce duce de la podul Carol spre castel și să coborâți pe partea cealată pe lângă palatul Wallenstein Străduța de urcare se numește Mostecká și are foarte multe magazinașe cu suveniruri. Scumpe evident! Până să ajungeți la castel, chiar unde se termina strada puteți vizita biserica Sf. Nicolae (Chram sv.Mikulase). Este o biserică impunătoare construită în stil baroc pe la 1703, în ton cu cartierul, dar total diferită de arhitectura castelului.
Castelul din Praga este practic un complex format din 4 palate, 4 biserici (printre care și catedrala Sf. Vitus), vreo 7 grădini și vreo alte 12 clădiri. Istoria locului este foarte lungă (începe din 870), foarte complicată și foarte interesantă. Este bine să va cumpărați un ghid cu castelul de la fața locului. Sunt mai multe, dar nu trebuie să vă zgârciți. Unul bun costa cam 800 de coroane.
Este bine să vă înscrieți într-un tur organizat al castelului. Durează cam 45 de min si costa 600 de coroane. Merită. Ulterior puteți explora celealte cădiri și grădini pe cont propriu.
În interiorul castelului este un restaurant cu bere la halbă foarte bună dar și un muzeu al jucăriilor. Vizitați muzeul jucăriilor pentru că veți vedea multe jucării din copilăria noastră. :). Biletul costa 100 de coroane. Eu am fost tentat să vizitez muzeul cu halba în mână, dar nu se potriveau filmele…
Vizitarea castelului cu totul vă poate lua două ore, două ore și jumătate. Tot de la castel, când coborâți veți avea prilejul să admirați cea mai frumoasă panoramă a orașului vechi. Poze, poze, poze! :).
Tot pe drumul de coborâre, undeva la stânga dați de palatul Wallenstein. Merită să vizitați atât palatul cât și grădinile acestuia.
Pentru că se apropie prânzul, puteți împușca doi iepuri dintr-o lovitură. Prânz pe un vas de coazieră pe Vltava. Vasele de croazieră sunt ancorate lângă podul Čechův most. Le vedeți cum coborâți de la castel pe cealaltă parte a râului. Distracția costa cam 700 de coroane cu prânz inculs și durează cam o oră.
Dacă aveți și timp și copii, vă puteți petrece restul zilei pe dealul Petrin. Acolo este un parc mare pentru copii precum și Turnul Petrin – de vreo 60 m înălțime (un fel de turn Eiffel al cehilor). Chiar lângă turn este și un restaurant. De asemenea locul este recomandat fotografilor, pentru ca din turn se vede o panoramă extraordinară a orașului cu tot cu castel cu tot.
După prânz, este interesant de vizitat Palatul Veletrzni – Galeriile naționale de artă. Sunt interesante, bine structurate și mari. Este o destinație perfectă pentru amatorii de artă. Adresa: Dukelských hrdinů 47, 170 00 Praha 7. Este destul de departe și va trebui să luați metroul până la stația Vltavská.
În timpul rămas mai căutați voi câteva obiective turistice. :).
Sper că vă va fi de ajutor acest mic ghid în următoarea vostră vizită la Praga. 🙂
Angelica
Foarte frumoasa descrierea!