Vinland pe Facebook
Scormonitor
Ce va pregatesc
< 2023 >
May
  • No Events
Călător în țara altora

Ötztal – Der Höhepunkt Tirols sau vara la înălțime.

By on August 1, 2012

Imaginea este luată de la Oficiul de Turism al văii Oetz.

Ötztal  – Der Höhepunkt Tirols

Söldenul este probabil cea mai cunoscută stațiune de iarnă din Tirol. Împreună cu Ischgl si Kitzbuehel formează tripleta de aur a schiului în Tirol. Iarna toată lumea (mai ales est-europeni) se dă în vânt după Ötztal. Au și motive: 8 stațiuni de schi, peste 320 de km de pârtii, altitudini ce depăsesc 3200 m, o multime de instalatii de transport pe cablu, o altă mulțime de hoteluri și pensiuni.

Deși iarna, prețurile sunt cam piperate, multe locații chiar își merită banii.

Tirolul nu este foarte cunoscut pentru turismul estival. Nici nu prea a avut cu ce. Cu câtiva ani în urmă, în afară de hiking, sprițuri pe la Almhütte și vreun fugărit de marmotă  pe vreo vale alpină nu prea aveai ce să faci.  Austriecii și-au dat seama ca motorina nu prea se împacă cu ghețarii și în scurt timp îi vor pierde, drept pentru care au început să investească masiv în infrastructura turistică estivală.  Așa a apărut Aqua Dome, Area 47, pontoanele de pe Piburgsee, infinitele piste pentru biciclete și așa mai departe.

Dacă acum câțiva ani grosul turiștilor erau contabilizați iarna, astăzi balanța tinde să se echilibreze. Acum valea este plină de turiști: vin pentru wellnes,  pentru pereții de escaladă, pentru cicilism montan, pentru piscinele în aer liber (și credeți-mă o piscină la munte este mult mai meseriașă decât una la mare), pentru drumeții montane, pentru relaxare în strare pură și așa mai departe.

Fără a greși prea mult, cred că în acest moment Austria este unul dintre liderii turismului european în materie de inovație și dinamică.

Să vă spun pe scurt cu ce ocazie am ajuns pe acolo:

Am fost invitat de către Austria Incoming și de către Oficiul de Turism al văii Ötz, într-un study-trip de 4 zile.

Austria Incoming este o agentie de publicitate ce promovează pe piața românească (cu mare succes zic eu)  câtreva destinații turistice din Austria. Adică astea:

Treaba e că în materie de promovare ar cam trebui să ne ducem pe la ei să ne mai învețe una-alta.

De la București am ajuns la Munchen  cu avionul iar de aici la Längenfeld am ajuns cu microbuzul. Hilda a fost la volan și a  condus destul de bine. Cea mai buna dovadă e că scriu acum… :D. Drumul se face cam în două ore și jumătate preponderent pe autostradă.

În timpul sezonului de schi valea este destul de aglomerată astfel încât în zilele de sâmbătă  de la Haiming până la Sölden puteți face chiar și o oră și jumătate, deci înarmați-vă cu ceva răbdare.

De stat am stat la Hotelul Rita din Längenfeld. Un hotel adevărat hotel de 4*. Restaurantul avea peste 4* fără discuție.  Oameni amabili, profesioniști, întotdeauna binevoitori și zâmbitori.  Cu toată cârcoteala mea, nu am avut ce să le reprosez. O atmosferă cât se poate de  plăcută.

Îl recomand cu mare drag, mai ales că este la 100 m de Aqua Dome și este chiar pe strada principală.

În cele 4 zile am avut un program foarte plăcut și relaxat.  Am fost pus la curent cu toate noutățile în materie de turism și am vizitat cele mai importante obiective turistice din zonă.  Pe cele mai importante 10 le puteți găsi mai jos.

În ceea ce priveste temperaturile acolo trebuie să știți că vara în Iulie-August temperatura nu depășeste 27-28 °C iar sus pe ghețar maxim 12 -13°C. De aceea este de recomandat să vă luați și ceva haine groase.

Când urcați pe ghețar sau faceti o drumeție la peste 2700 m fiți atenti la prognoza meteo.  Să nu vă mire dacă ziua în amiaza mare termometul nu sare de 4-5°C.

Dacă ați uitat hainele acasă v-ați ars la buzunar. La Intersport cel mai ieftin tricou este 20 de EUR iar o jachetă de ploaie este între 60 si 200 de EUR. Același lucru este valabil și iarna.

Totuși din când în când mai apar și reduceri de te lasă mască.

10 lucruri de făcut pe valea Ötz.

  1. O zi la Aqua Dome – Este considerat a fi cel mai mare și mai tare centru de SPA din Tirol. Piscine interioare, extrioare, piscine cu apă sărată, cu apă rece, nenumărate saune, masaj, cosmetică, tot ce vă poate trece prin cap în materie se SPA și Wellnes. Așadar vi-l recomand fie pentru o bălăceală de câtreva ore fie pentru niște ședințe de detoxifiere mai complexe.  Puteți sta fie la Hotelul Aqua Dome (daca vă ține buzunarul) fie la oricare din hotelurile de pe vale. Există un abonament zilnic pe care îl procurați de la intrare.
  2. Călătorie către Paso Ronda (sau Timmlejoch) până la Meran – Am făcut acest traseu doar până la Moos în Italia. Până la Meran mai erau cam 45 de min de mers.  În pas veți găsi o serie de 5 minimuzee foarte interesasnte, care practic va trimit de la unul la celălalt. Altitudinea pasului este de 2506 m. Nu este la fel de spectaculos ca Hochalpenstrasse, dar este de o frumusețe indiscutabilă.  Pasul se traveresează contra unei taxe de 18,00 EUR – dus-întors.
  3. O zi la Area 47 –  Deschis în 2010, Area 47  este cel mai mare centru de petrecut timpul în aer liber din Tirol (the ultimate outdoor playground). Acest complex are 4 zone distincte: Water area – cu piscine și infinite scamatorii legate de apă, Climbing area – cei mai înalți pereți artificiali de cățărare din Tirol – 27 m, Outdoor area – în care aveți mountain biking, escaladă pe stâncă, o tiroliană de nu se mai termină, rafting, canoying și multe altele. La acestea se mai adaugă zona de evenimente și zona de incentive.  Complexul are și cazare proprie dar este foarte modestă. Niște simple căbănuțe de 2*. În funcție de ceea ce doriți să faceți plătiți o taxă de acces la intrare. Prețurile le găsiti aici: http://www.area47.at/en/meta-navigation/preise/
  4. Cu bicicletele prin munți. DA! este una din cele mai potrivite alegeri pe care le puteți face. Valea are câteva sute de kilometri de piste de biciclete și trasee cu toate gradele de dificultate. Cel mai tare este să urcați bicicleta în telecabină (la ei se poate) și să coborâți către Solden de exemplu de la Schwartzkogel. Va fi o coborâre memorabilă. Vă garantez.  Biciclete de regulă găsiti pe la hotelurile la care vă cazați. Altminteri le puteți închiria de la centre specializate. Chiria pe o zi costă între 12 și 25 de EUR.  De reținut: dacă vă plicitisiți de pedalat, autobuzele au o rulotă specială pentru biciclete. 🙂
  5. Excursie la  cascada Stuiben – Acestă cascadă este cea mai înaltă din Tirol – 159 m și totodată una din cele mai spectaculoase din Austria. În România nu avem nimic care să se compare cu ea. Cascada este situată aproape de satul Umhausen și se ajunge foarte ușor la ea. Puteți ajunge cu mașina sau la pas urmând firul apei pe o potecă foarte bine amenajată și cu multe puncte de belvedere. Anul trecut s-a amenajat si un spectaculos traseu de escaladă de dificultate ușoară sau medie (practic o via ferrata) pe secțiunea interemdiară a cascadei așa că aviz amatorilor. Mai multe detalii despre cascadă găsiti aici: http://www.oetztal.com/main/EN/SO/aktivitaeten/ausfluege_sehenswertes/stuibenfall/index.html
  6. Relaxare la lacul Piburg. Lacul se afla la 970 de m altitudine aproape de Ötz. Este unul din puținele lacuri neglaciare de pe vale. A luat naștere ca urmare a unei masive alunecări de teren (ca Lacul Roșu de la noi) acum câteva mii de ani. Lacul este destul de mare și este un lac cu apă destul de caldă – 24°C ceea ce face din el o destinație ideală pentru înnotători. Totodată trebuie să știți că Piburg este arie protejată. Deși accesul și scăldatul sunt permise,  trebuie să țineți cont de acest lucru. La lac se poate ajunge cu mașina. Este o parcare contra-cost în apropiere, însă cea mai bună metodă este o scurta excursie de 20 de min ce pleacă din spatele Hotelului Waldhof din Haibichen. Astfel aveți oportunitatea să treversați râul Ötz într-unul din cele mai spectaculoase sectoare ale sale.
  7. Distractie la Ötzidorf – De la descoperirea lui Ötzi în 1991, toată lumea este fascinată de povestea lui. Cum a trăit? Unde a trăit? Ce căuta la o așa înălțime? Cum a murit? Ce vârstă avea?…și așa mai departe. Austriecii, băieți întreprinzători și orientați au construit la Ötz un sat neolitic surprinzător de autentic ce ilustrează viața oamenilor ce au trăit acum 8000 de ani prin aceste locuri. Este o experientă foarte interesantă mai ales pentru copii.
  8. Ascensiune cu telecabina până la Tiefenbachjoch (3234 m). Pentru a face asta va trebui să vă duceți cu mașina sau cu autobuzul până la Tiefenbach (2739 m). De aici se ia telecabina până la Tiefenbachjoch. De ce vă recomand aceasta ascensiune? Pentru că din aces punct aveți una din cele mai spectaculoase panorame asupra vârfului Wildspitze (3772 m) – al doilea vârf ca înălțime din Austria dar si asupra ghețarului Pitztal și a celor 3 din Alpii Ötztalului (Rettenbachferner, Tiefenbachferner și Mittelbergferner);
  9. Excursie montană – Din punctul meu de vedere  Ötztalul este unul din paradisurile montaniarzilor. Aici vă pot recomanda o duzină de excursii de la foarte ușoare până la cele de anduranță extremă. Totuși, una spectaculoasă și nu foarte lungă este de la Tiefenbach până în Vent – se merge cam 4 ore preponderent pe curbă de nivel. O altă variantă, dar pentru premianți, ar fi de la Rettenbachjoch (2.990m) pe la Braunschweiger Hutte (2.758 m) apoi pe ghețarul Mittelbergferner până la Vent – cam 6-7 ore așa..
  10. Prânz la una din cabanele alpine.   Fie că ați urcat cu telecabina, fie că sunteți cu bicicleta sau că faceți o excursie montană este neapărat necesar să vă opriți la una din celebrele cabane alpine din zonă. Eu unul vă recomand Gampe Thaya pentru că am fost aici și mi-a plăcut foarte mult. Este deasupra Soldenului la limita pădurii, de aici având o panoramă foarte frumoasă asupra văii. Mâncarea este specific tiroleză – foarte bună și foarte gustoasă. Și aici tigăile tiroleze sunt la mare căutare și la mare preț. Dacă sunteți 5-6 persoane puteți cere o tigae gigant. Ca asta de mai jos. 🙂

Deși are doar 70 km lungime, nu s-ar zice că ai putea face atâtea lucruri. Dar totuși, așa cum am mai scris,  în ultimii ani austriecii s-au concentrat foarte bine și au reușit să dezvolte o infrastructură turistică pentru sezonul de vară de mare clasă.

A fost descoperit congelat un om din epoca bronzului, a rezultat Otzidorf, au dibuit ceva ape termale, au ridicat o investiție de 70 de milioane de euro – Aqua Dome și așa mai departe.

O idee foarte bună este să vă procurați un card de vacanță Ötztalcard sau Ötztal Premiun Ca rd. Cu aceste carduri aveti acces gratuit la majoritatea obiectivelor turistice de pe vale.


Detalii găsiți aici: http://www.oetztal.com/main/EN/MS/oetztal_premium_card/index.html

Ce mâncâm, dar mai ales ce bem.

La capitolul mâncare de mare senzație sunt tigăile tiroleze – celebrele tigăi pe care le puteți găsi și la Viena dar chiar și la Salzburg ( deși ăștia jură că nu știu despre ce este vorba).

Vă recomand să luați masa de prânz la una din numeroasele cabane alpine. Pentru cei ce nu au fost, să știți că nu are nici o legătură cu Bâlea, Podragu sau Omu. Astea din Austria sunt din filme muuult mai bune. Aici prepararea mâncărurilor tradiționale este ridicată la rangul de artă cotidiană.

Un prânz costa cam 15 – 18 EUR, fără băuturi încluse.

În ceea ce privește băutura să știți că în Tirol nu se cultivă viță de vie, dar majoritatea hotelurilor serioase au o zdravănă și potrivit aleasă selecție de vinuri.

După vinurile roșii austriece nu mă omor, nu omor nici pe alții, dar în materie de vinuri albe sunt adevărați maeștri.  Aici am doar trei recomandări, mai de buzunare românești.

–          Gruner Veltliner –Wein Manufaktur Krems ( îl găsiți și la SPAR-urile mai mari – 6,99 EUR)

–          Gelber Muskateller 2011 – Leo Hillinger – cam 11,00 EUR la wine-shop, 18,00 EUR la hotel

–          Riesling Smaragd Singerriedl – de la Domaene Wachau – 22,00 EUR la wineshop, 27,00 EUR la hotel, este mai rar, dar dacă puneți mâna pe el este o carte câștigătoare.

–          O să vă mai spun și de un asamblaj de Gruner Veltliner când mi-o trimite Peti pozele.

Dar peste vin, sau până la vin, avem o multime de sortimente de bere și mai tare de atât țuicile austriece ca sa zic așa: schnaps și oblast.  Am degustat cateva sortimente foarte foarte interesante.

In încheiere vreau să le mai mulțumesc încă o dată celor de la Austria Incoming și de la Oficiul de Turism al văii Otz pentru invitație.

Vă mulțumesc!

Have fun! 🙂

Cristi

TAGS
RELATED POSTS