Vinland pe Facebook
Scormonitor
Ce va pregatesc
< 2022 >
August
 • No Events
Călător în țara altora Excursiile Vinland

Top 10 destinatii viticole de vizitat in viitorul apropiat

By on January 28, 2016

Inainte de toate, topul este absolut aleatoriu. Nu există un loc 1 propriu zis. Am structurat asa cum mi-au placut mie. Vouă s-ar putea să vă placă în altă ordine, dar vă zic: sunt convins ca astea sunt cele mai smechere destinatii viticole în 2016. Pentru fiecare destinație aveti si câtiva indicatori.

.

.

 1. Georgia – Kakheti

georgia 2 Prima scufundare serioasă în universul viticol extern pe care am făcut-o acum ceva ani a fost ajutată de o gască selectă de vinuri: Saperavi, Rkatsiteli, Tsinandali si Mukuzani. Dacă m-as apuca să scriu despre Georgia, nu m-as mai opri, aşa că voi scrie câteva idei punctuale:

 • Georgia este punctul de plecare către lume al vitei de vie. Așa au zis …savanţii.
 • În Georgia se cultivă vita de vie neîntrerupt de peste 8000 de ani. (ooooopt mii de ani….).
 • Georgia are cel mai vechi soi de strugure din lume atestat stiintific – Saperavi.
 • Saperavi, după ce că este un tentunier (adică smecher din naștere, are si pulpa rosie) este soiul cu cea mai mare. diversitate genetică naturală. Peste 500 de varietăți numărate până acum.
 • Georgia are cele mai multe soiuri captive, soiuri care au prea puține legături genetice cu soiurile europene.
 • Tot în țărișoara asta avem cea mai intensă legătura între locuitori și vin. Trăiesc pentru vin și vinul este identitatea lor națională (mă rog, din identitate face parte și bulăneala de veacuri cu rușii).
 • În ultimii cinci ani Georgia a beneficiat de investii serioase în viticultură astfel că producători pecum Tiflisi Marani, Kindzmarauli Marani, Teliani Valley ori Schuchmann sunt gată să deschidă porțile și sticlele de vin chiar și celor mai pretențiosi turisti.
 • Din punct de vedere turistic, Georgia, cu vinurile ei, cu traditiile ei, cu fabuloasa ei istorie, cu Caucazul, cu Svaneti sau cu Gori, este una dintre destinatiile turistice pe care trebuie neapărat să le vizitezi.

Travel tip: Ca și la Moldova vă recomand excursiile organizate.

Mai multe detalii: nu am momentan, dar tineti aproape. 😀

Durata sejurului ideal: 7 nopti

Costuri cu tot cu transport: aprox 1300 EUR / pers

Puncteaza pozitiv: GEORGIA – de la Rkatsiteli la Mukuzani. De la Stalin la Kazbek – aproape totul.

Puncteaza negativ: Organizarea turistica este un pic în urmă, preturile la hoteluri sunt cam piperate.

.

.

 1. Republica Moldova

 moldova 1

Cand zici Moldova, zici vin. Republica e cât o nucă pe harta Europei. Dacă ar avea drumuri in firea lor, de la est la vest nu ti-ar lua mai mult de două ore. Zonele viticole sunt răspandite peste tot. De la Orhei până la Basarabeasca în sud. Sunt vii pe malul Prutului asa cum sunt și pe malul Nistrului. Republica este în urmă cu dezvoltarea, dar nu și cu civilizația, mai ales cea rurală. În ultimii doi-trei ani, creșterea calității vinurilor a fost explozivă. S-a făcut acel shift esențial de la vinuri suprabaricat și cu alcool modest mai pentru piața rusă, așa, la vinuri expresive, puternice, bine individualizate aromatic și cu potențial de așezare pe orice masă boierească. Pe lângă hiturile mondiale Mileștii Mici, Cricova ori Purcari, merită atenția și Vartely, Migdal P sau Gitana. Însă pariul meu personal este pe asociația micilor producători reuniti sub sigla winemoldova.com La Chisinău puteti degusta câteva vinuri de ținut minte precum: Equinox – Cabernet Sauvignon 2009, Et Cetera – Cuvee Rouge sau un Merlot din 2013 de la Vinăria Gogu. 😀

Travel tip: Cea mai buna modalitate de a vizita cramele este sa vă înscrieți într-o excursie organizată.

Mai multe detalii: www.winesofmoldova.com   http://www.winemoldova.com/

Durata sejurului ideal: 2 nopti

Costuri cu tot cu transport: aprox 300 EUR / pers

Puncteaza pozitiv: Mostenirea viticola unică în lume, candoare oamenilor si preturile.

Puncteaza negativ: Drumurile și faptul că unii reprezentanti ai cramelor sunt absolut bătuți în cap.

P.S. Să nu uitați de bomboanele Bucuria.

.

.

 1. Italia – Puglia

puglia www.theinternationalkitchen.com

Puglia/Pulia/Apulen – este tocul cizmei și este un peisaj viticol special în panoplia viticulturii macaronare. Soarele sudului, valurile Mediteranei și dealurile cu substrat vulcanic dau naștere unei extraordinar de ample game expresii viticole. De la un Primitivo închis si diabolic mai ceva ca împăratul Palpanine, la Malvasia Nera delicată și senzuală ca prințesa Leia în Imperiul Contraataca. Negramaro este intotdeauna un Han Solo – rebel si plin de imaginație. Peisajul viticol este foarte bine asezonat cu repere istorice si culturale ce trebuie neapărat vizitate: Bari, Taranto, Brindisi sau Arbellobello.

Asadar, Puglia este o destinație foarte versatilă. Nu trebuie să fii un împătimit al vinului neapărat. Primitivo, Negramaro sau Aglianico sunt vinificate pentru absolut toate gusturile. Mai mult de atât, plajele si gastronomia pot face o vacanta in Pulgia una de neuitat. Dacă se înâmplă a ajungeți la Lecce, vă recomand un stop de câteva ore la Mocavero – vinuri albe foarte proaspete și răcoroase, vinuri roșii ample, fructate și prietenoase.

Travel tip: Sfarsit de Mai, inceput de Iunie este perioada cea mai buna pentru o vacanță în Puglia.

Mai multe detalii: http://www.viaggiareinpuglia.it/hp/en

Durata sejurului ideal: 7 nopti

Costuri cu tot cu transport: aprox 700 EUR / pers

Puncteaza pozitiv: Mixul turistic: Peisaj, cultura, istorie, plaje, gastronomie și,evident, vinuri.

Puncteaza negativ: Transportul în comun este cam scump.

.

.

 1. România –Dealu Mare

dealu mare

De Dealu Mare mă ocup cu spor de trei ani. Așa că mai tai din vorbe și dau link.

http://www.vinland.ro/excursiile-vinland/drumul-viilor-dealu-mare-editia-2015/

Editia 2016 e pe cale să se nască. 😀

.

.

 

 1. Austria – Wachau

  Wachau Weinberg - Wachau vineyard 15

  Wachau Weinberg – Wachau vineyard –  http://wachau-regiothek.at

Pe aici am fost de câteva ori și de fiecare dată am fost oarecum dat pe spate. La Wachau poti împușca mai mulți iepuri dintr-un foc. Zona este in patrimoniul UNESCO pentru moștenirea culturală, arhitectură și integrarea acesteia în peisajul văii Dunării dar și pentru modurile și principiile de cultivare a viței de vie. De la Viena până la Krems faci două ore cu mașina, iar drumul ce urmează cursul bătrânului fluviu este absolut încântător. În Wachau sunt cam 13.000 de hectare de vie, iar dacă esti fan vinuri albe, ai nimerit la fix. 85% din suprafață este cultivată cu soiuri albe cel mai popular fiind Grüner Veltliner care ocupă mai mult de 6000 de hectare. Wachau este o destinație rafinată in care moștenirea culturală se îmbină excelent cu rafinamentul uor producători cu traditie precum Domäne Wachau din Dürnstein sau Peter Veyder-Malberg din Spitz.

Travel tip: Cea mai bună modalitate de a experimenta peisajul viticol din Wachau este cu biciclete. Sunt peste 300 de km de piste de biciclete.

Mai multe detalii despre zona: www.wachau.at

Durata sejurului ideal: 5 nopti

Costuri cu tot cu transport: aprox 600 EUR / pers

Puncteaza pozitiv: Peisajul cultural senzational

Puncteaza negativ: Uneori austriecii pot fi destul de reci si mecanizati.

.

.

 1. Africa de Sud – Cape Town

Africa de sud 22

În Africa de Sud, clar, nu mergi neapărat pentru vinuri. Dar dacă le ratezi, e ca si cum ai fi participat la o nuntă fără muzică. Vinurile Capului sunt deja legendare. Sunt făcute cu succes încă din 1659, iar astăzi, fără îndoială, pe lângă diversitate au si o reputație de invidiat. In zona sunt peste 21 de trasee viticole, iar in regiunele Kwa Zulu – Natal si Northen Cape sunt peste 550 de producatori din care mai mult de 150 au cramele integrate in circuite turistice. 70 dintre ei sunt dotati si cu restaurante proprii.   Memorabile, deci obligatoriu de vizitat, sunt Rustenberg ( tinutul Stellenbosch e un fel de Bordeaux al Africii de Sud), De Morgenzon (pentru senzationalul Chenin Blanc) sau Meerlust (since 1693)

Travel tip: Aprilie este toamna Africii de Sud. Dacă nu este pe gustul tău, atunci încearcă primavăra, în Noiembrie.

Mai multe detalii despre zona: http://www.wosa.co.za/home/

Durata sejurului ideal: 7-9 nopti

Costuri cu tot cu transport: aprox 1600-2200 EUR / pers

Puncteaza pozitiv: Exotism + viață sălbatică + pinguinii de pe Insula Roben + Stellenbosch = Vacanță de vis. Peisajele viticole din Africa de Sud sunt incomparabile. De pe alta planeta, ce mai.

Puncteaza negativ: Nu prea e de aventurat solo sau fără ghid in zonele rurale sau chiar si in anumite zone ale marilor orașe, dar nu in zona Capului.

.

.

 1. Franta – Valea Loirei

valea loirei

Apoi natalitatea României e asa de rău pe jantă încât, fete și băieți, Valea Loirei, la cât de romantică e, s-ar putea să vă inspire. Va fi ok dacă ai voștri copii se vor numi: George Muscadet sau Maria Loara.

Valea Loirei este ca mai îndragită regiune romantica a Frantei si cred ca a lumii, asa in general. Pe lângă sutele de castele, miile de grădini cochete, miile de căsuţe pitoreşti, valea Loirei mai posedă si 750 de kilometri pătrati de vie. Din Muscadet până la Côtes-du-forez. Loire pune la bătaie de la vinuri albe crude si verzi până la vinuri de desert si spumante. Aici veţi găsi şi unul dintre cele mai vechi domenii din lume viticole cu existenţă neîntreruptă – Valea Loirei este una dintre cele mai veritabile excursii cultural-viticole pe care le puteţi face.

Despre Valea Loirei se pot scrie mii de pagini din punct de vedere turistic, aşa că eu v-am dat pontul, exploraţi voi mai departe.

Travel tip: Fiti curajosi, urmati indicatoarele rutiere ce semnalizeaza podgorii si afudati-vă cât mai mult în peisaj. Nu urmaţi căile bătute. Fără maşină închiriată sunteti cam pe nicăieri. Tururile organizate de francezi sunt scumpe spre scumpe rău.

Mai multe detalii despre zona: http://www.loirevalleywine.com/

Durata sejurului ideal: 7-9 nopti

Costuri cu tot cu transport: aprox 700 – 1500,00 EUR / pers

Puncteaza pozitiv: Atmosfera, senzaţiile de toate felurile.

Puncteaza negativ: Uneori rişti să dai de nişte preturi absolut aberante atât la vinuri cât şi la mâncare. De multe ori francezii văd turiştii ca pe nişte saci de bani cu două picioare.

.

.

 1. Portugalia – Porto

porto

http://i.telegraph.co.uk/

Eu cred că Porto este unul dintre cele mai frumoase oraşe ale Europei. E in top 50 personal iar în 2014 a câştigat titlul de “Cea mai buna destinatie turistica a anului”.

Spre deosebire de celelalte destinatii din top, aici vă puteţi concentra mai mult asupra oraşului ca atare. Porto are o tradiţie viticolă solidă, de câteva sute de ani, iar producătorii sunt prezenţi în oraş cu magazine, restaurante şi crame proprii. Mulţi producători şi-au transformat vechile magazine sau magazii din oraş în veritabile muzee. Porto nu este o destinaţie scumpă şi are avantajul de a oferi mixul de informaţii turistice şi viticole într-o manieră foarte concentrată. Aici vă puteţi împrieteni cu vinurile Porto adevărate, de la Porto Calem sau de la Ferreira, vă puteţi răcori cu un Vihno Verde de la Luiz Duarte sau, într-o seară răcoroasă poti asezona un excelent Touriga Nacional de la Quinta do Vale Meão cu o croazieră pe Douro.

Travel tip: Nu fiţi zgârciţi la a da banii pe mâncare. Intraţi cu curaj în restaurante. Au preturi decente, iar aici bucătăria portugheză se întrece pe ea însăşi.

Mai multe detalii despre zona: http://www.winesofportugal.info

Durata sejurului ideal: 5-6 nopti

Costuri cu tot cu transport: aprox 800 – 1300,00 EUR / pers

Puncteaza pozitiv: Oraşul ca atare, casele colorate, tramvaiele, oamenii şi atomsfera.

Puncteaza negativ: conexiunile cu avionul.

.

.

 1. Italia – Toscana

Toscana 1

Ştiaţi că? Una dintre cele mai vechi crame şi totodată una dintre cele mai bine documentate de-a lungul timpului se află în Toscana? Barone Ricasoli. Încă din 1141.

Astăzi, fără îndoială, Toscana este perla Italiei viticole, aici sunt cele mai tari poveşti despre vinuri, cele mai fascinante domenii viticole şi cele mai apreciate vinuri. Toscana este o legendă vie cu o mulţime de “must do it-uri”. Siena, Florenta, Montepulciano, San Gimignano, Arezzo sau Montalcino sunt deopotrivă repere istorice cât şi viticole. După o tura în Toscana cu siguranţă te vei simţi cu un centrimetru mai înalt decât cei care nu au fost. Totodată, o degustare de Brunello di Montalcino în Montalcino, va rămâne un reper drag al vieţii tale.

Travel tip: Biciclete! Asta e cuvântul magic.

Mai multe detalii despre zona: http://www.discovertuscany.com/

Durata sejurului ideal: 7-9 nopti…sau vă puteţi muta aici.

Costuri cu tot cu transport: aprox 500 – 1200,00 EUR / pers

Puncteaza pozitiv: Peisajele medievale, poveştile, oamenii şi faptul că degustările de vinuri au preţuri de bun simţ.

Puncteaza negativ: Trenurile. Mă seacă trenurile macaronarilor.

.

.

 1. Asta este punctul vostru. Spuneţi voi cu ce să completez topul. 😀

Spor la vizitat şi fie ca zeul ficatului să stea cu ochii pe voi.

TAGS
RELATED POSTS