Vinland pe Facebook
Scormonitor
Ce va pregatesc
< 2023 >
May
  • No Events
Călător în țara altora

Top 10 statiuni de schi din Austria (de care nu stiati… :D)

By on January 12, 2015

Der Rumanischen poporeten viseaza Ischgl  și în culcare și în sculare…

De ce?

Pentru că unii știu să schieze și știu ce oferă Ischgl-ul, dar mai mult – pentru majoritatea – pentru ca e cool.  E asa misto sa îi zici vecinului de la etajul 3 ca ai fost la Ischgl la schi si asa de mult creste pipota in tine incat da,  Ischgl-ul e un fel de Maldive pentru cei ce nu stiu sa înoate dar le place să fie bine priviti.

Schiul in Austria una dintre cele mai tari șmecherii inventate în secolul trecut. Austria are domenii de schi gigant, instalatii de transport SF (telecabine Porsche sau BMW :D), bere infinită, schnaps de cea mai buna calitate…tot ce trebuie. Multi dintre noi au auzit de Zell am See, Soelden, Ischgl (ooofff cors!) Innsbruck oder Kitzbuehel.

Au toate motivele să fie celebre. Insă pe lângă astea mai sunt câteva domenii schiabile care merită totată atentia si unde, una peste alta, ieșiti mult mai câștigați dacă optați pentru ele.

 

Iată selecția mea personala, in ordinea numerelor de pe tricouri.

 

1. Galtür

Destinația “smart” de lângă Ischgl. Din punctul meu de vedere, micuța stațiune de pe Valea Paznaun are toate atuurile pentru o destinație de iarnă de elită. Un domeniu schiabil de altitudine (1600 – 2300 m),  40 de km de pârtii fără stresul lipsei de zăpadă și hoteluri aproape la fel de bune precum cele din Ischgl, dar la jumatate de preț și skipasul mai ieftin decât la Azuga.  Până în Mecca schiului austriac faceți  10 min cu masina, este un drum de 7 km.

În 23 Februarie 1999 o avalanșa a distrus mare parte din localitate și a trimis pe lumea cealaltă 31 de oameni.  Acest fapt i-a stirbit un pic din reputație, însă astăzi este una dintre cele mai sigure stațiuni de schi din Alpi.

Unde este: Tirol, Panznauntal, apropaped de Voralberg (la mama dracu’)

Preț la skipass pe 6 zile: 178.50 EUR

Hotel recomandat: Hotel Wirlerhof ****

Pentru: oameni deștepți.

 

2. Kühtai

De la Ötz până la Sölden sunt vreo 60 km. În sezon e un fel de Valea Prahovei austriacă. Are vreo 3 milioane de sensuri giratorii minuscule. Söldenul este frate cu Iscghl. Are toate alea. Kühtaiul este la gura văii Ötz și dacă nu sunteți schiori foarte pricepuți ori vreți să combinați schiul și cu alte lucrușoare specifice vacanței  și vreți si  ceva SPA si vreți să vă pozați și cu Big treiul din Sölden, este un loc potrivit pentru așa ceva. Sunt ceva hoteluri prin zona, însă cel mai bine vă cazați în Sautens sau Ötz.

Pentru că Kühtaiul este localitatatea din Austria situată la cea mai mare altitudine – 2020 m, lipsa zăpezii în sezon apare doar în basme.  Din decembrie până în ianuarie, puteți schia relaxați pe cei 40 km de pârtii.  Și aici schipasul este mai ieftin decât pe Valea Prahovei și oferă acces si pe domeniu Ötz-Hochotz.

Unde este: Tirol, Ötztal

Preț la skipass pe 6 zile: 182,00 EUR

Hotel recomandat: Sport-Hotel Kuhtai****, daca aveti bănet, sau Hotel Gisela**** – Sautens dacă vreți 4 stele la preț bun

Pentru: schi & co.

Ce e misto: Kühtaiul este unul dintre cele mai curate domenii de schi din punct de vedere al reliefului. Cred că este cel mai nemțesc domeniu schiabil din Austria.

 

3. Rauris

Raurisul este pe o vale scurtă între valea Gastein si Zell am See. Când gonim spre Kaprun, în Taxenbach,  vedem un indicator discret „Rauris 10 Km”. Pentru cei ce se aventureaza să treacă de serpentinele din prima parte a celor 10 km, Valea de Aur a Alpilor l-i se va deschide privirii. Personal cred că Raurisul, dupa Alpbach, este cea mai relaxanta destinație de iarnă din Austria. Aici tot ce ai de făcut este să de bucuri de zăpadă, de munte, de soare. Traficul este foarte scăzut, iar aglomeratia aproape inexistentă. Domeniul schiabil are 32 de km, deserviti de 2 telegondole, 7 teleschiuri si un telescaun. Pozitia si altitudinile  favorizeaza zăpada naturala. In orășel nu sunt prea multe lucruri de făcut, dar dacă vreti sa schiati fără tărăboi, Raurisul este destinația perfectă.

Unde este: Landul Salzburg

Preț la skipass pe 6 zile: 191,00 EUR

Hotel recomandat: Ferienwelt Kristall ****

Pentru: lipsa de aglomerație

 

4. Serfaus

Serfaus-Fiss-Ladis este una dintre cele mai mari arene de schi ale Austriei, practic necunoscută în România. De ce? Pentru că romanische poporeten  se inghesuie la Ischgl. Țeapa lor.  SFL este pe partea cealată a munților și lungimea pârtiilor de schi este aproape la fel de mare ca cea de la Ischgl – 212 km, mai precis.  Panorama îți taie și respirația și picioarele. În prima zi te gandești cum să birui toată bogăția asta de pârtii…

Metodic!  Arena Serfaus-Fiss-Ladiss, este foarte bine structurată iar toate pârtiile sunt interconectate.  Se schiază până la 2850 m altitudine.  Astea 3 localități sunt situate pe o tersă înaltă a văii Innului.

La Serfaus experianța de schi este completă. Fără compromisuri. Hotelurile sunt de bună calitate și foarte decente ca tarife.  Totodată Serfaus-Fiss-Ladiss este una dintre cele mai bune destinații din Alpi pentru familiile cu copii. ”Berta’s Kid’s Paradise” in Fiss si “Kid’s Snow Alp” si “Murmli Park” din Serfaus, lipesc copiii pe schiuri și îi plantează pe pârtii.

Unde este: În Tirol. De la Landeck la vale.

Preț la skipass pe 6 zile: 224,00 EUR

Hotel recomandat: Hotel Garni Montana *** | Hotel Tyrolerhof ***

Dacă vreți să dați peste bot celor de la Ischgl, check this out: Wellnessresidenz Schalber 5 stele superior (cu 30% mai ieftin decât Trofana Royal, dar la fel de bun)

Pentru: schi, familii cu copii, varietate la cazare.

Ce e super misto în Sefaus: Are metrou! 😀  Nu glumesc. În 1985 s-a deschis un soi de metrou operat cu un trenuleț pe baza de pernă de aer. Are 4 stații si 1300 m lungime.  Eeee??

 

5. Alpbachtal

O bijuterie alpină. Asta e.  Vreți peisaj autentic alpin? Felicitări! Ați ajuns unde trebuie. Alpbachul este considerat a fi cel mai frumos sat alpin din Austria. Dacă mai adaugi si 145 km de pârtii, atunci frumusețea este sublimă.  Alpbachul este o experiență de autenticitate alpină. Tradiții, peisaje, detalii, mâncare – totul este austriac. Si pentru asta merită să stai 7 zile în toiul iernii.  Alpbachtalul și implicit Ski-Jewel Arena nu este pentru maniacii pe schiuri, ci pentru iubitorii de sporturi de iarnă și de natură.

Unde este: Tirol

Preț la skipass pe 6 zile: 211,50 EUR

Hotel recomandat: Hotel Alphof **** | Gasthof Rosmoos***

Pentru: că Austria, pentru că Alpi.

Ce e misto: satul Alpbach – o plimbare cu sania va fi memorabilă.

 

6. Lienz

Capitala Tirolului de Est.  Zona asta este putin cunoscută și puțin cerută în România, dar daca vreti o vacanta buna la pret si nu toti membrii familiei schiaza, Lienzul este o destinate cel putin la fel de bună ca Innsbruck-ul. Cele două zone de schi – Zettersfeld și Hochstein  au împreună aproape 40 km de partii si sunt amplasate in sudul si nordul oraslui, iar instalatiile pleacă chiar de la marginea acesuia. Sunt ideale pentru schiori mai puțin experimentați, dar dacă simțiti nevoia unui morcov, sunt si 5 km de pârtii negre. Lienzul este chic si este altceva. Tirolul de Est este altceva. J

Unde este: in Tirolul de Est – este capitala.

Preț la skipass pe 6 zile: 220,00 EUR

Hotel recomandat: Hotel Sonne **** – chiar in centru.

Pentru: si alte lucruri in afara de schi.

 

7. Neukirchen – Bramberg – Wildkogel Arena

Aveți copii? Îi iubiți? Dacă îi duceți pe Wildkogel Arena, or să vă iubească și ei pe voi.   Personal, cred că domeniul ăsta de schi chiar isi merită banii, mai ales pentru familiile cu copii. Aici, majoritatea hotelurilor sunt orientate către familii, pârtiile sunt foarte prietenoase, iar peisajul este fabulos. Domeniul schiabil este orientat cu fața către sud, deci este însorit toată ziua.  Mai mult de atât, din orice punct al celor 60 km de pârtii puteți admira masivul Hohe Tauern. Hotelurile sunt in Neukirchen am Grossvenedigger si Brambeg am Wildkogel

Unde este: in landul Salzburg – intre Mittersil și Krimml

Preț la skipass pe 6 zile: 207,00 EUR

Hotel recomandat: Landhaus Rohregger **** – si o multime de aparamente.

Pentru: Familii cu copii.

Ce e misto: Aici este cea mai lungă pârtie cu nocturnă de toppganing din lume. Să te ții distracție.

 

8. Hinterstoder – Höss

Dacă nu aveți chef să mergeți până în Tirol, vă recomand o stațiune de care precis nu ați auzit –  Hinterstoder.  Este în Austria de Sus. Hinterstoderul este la 600 m altitudine, însă pârtiile urcă până la 2000.  Sunt 40 km de pârtii, toate cu fața către sud. Bine gupate si organizate și cu lungimi considerabile, pârtiile de pe Höss sunt un pariu câștigat pentru cei care se mai gândesc și la distanța de parcurs până la pârtii și care nu se cred zeii schiului.

Unde este: in Austria de Sus, aproape de autostradă și la 2 ore și jumătate de Viena.

Preț la skipass pe 6 zile: 198,50 EUR

Hotel recomandat: Berghotel Hinterstoder**** – este așezat în mijlocul unei păduri de brazi si dacă aveți bafta să fiți acolo când ninge, veți constata că basmele sunt adevărate.

Pentru: Fun.

 

9. Kals – Matrei

And….we’re back! Tirolul de Este este un big hit în materie de schi în principal datorită altitudinilor medii ale zonei ce sar de 1000 m.  Kals-Matrei are ceva special. Îl are pe Cimaross – un munte de 2600 m altitudine vis-a-a vis de Grossglockner. Pârtiile pleacă din Kals am Grossglockner – în est și din Matrei în Vest. Dacă aveți prieteni cazați în cealaltă stațiune, nu e nici o problemă vă puteți întâlni cu ei la Adlerlounge – un restaurant sub vârful Cimaross ce se bucură de una dinte cele mai spectaculoase priveliști din Alpi.

Unde este: în Tirolul de Est

Preț la skipass pe 6 zile: 220,00 EUR ( cam 40 km de pârtii)

Hotel recomandat: Hotel Goldried *** – Matrei

Pentru: O vacanță de schi relaxată, fără aglomerație pe pârtii

Ce e misto: Panorama

 

10. Brandnertal

Trebuie să ai o motivație cât se poate de serioasă să schiezi la coada Austriei și anune în Vorarlberg.  Vorarlbergul e, așa, un fel de Texas al Austriei. Locuitorii sunt alemanzi, limba nu prea seamană cu germana și, în general, te simți mai degrabă în Elveția decât în Austria.  Dacă intenționezi să faci o excursie hibernală prin Elveția și Lichtenstein, dar vrei și câteva zile la schi la un pret foarte bun, cele doua localităti, Brand și Bursserberg sunt destinații excelente. Cei 40 de km de pârtii de schi sunt distribuiți pe două domenii separate însă legate de o telecabină cu un traseu spectaculos.

Unde este: în Vorarlberg

Preț la skipass pe 6 zile: 188,00 EUR ( cam 40 km de pârtii) – muuult mai ieftin decât la Sinaia.

Hotel recomandat: Hotel Lunn-Brand***

Pentru: Vacanță la schi pe un domeniu foarte bun și la bani foarte buni. Dacă vreți să vizitați câte ceva, nu aveți decât…

Ce e misto: Telecabina ce unește cele două domenii schiabile.

 

V-am prezentat 10 destinații de schi foarte bune pentru schiorii începători sau medii și foarte potrivite pentru vacanțe de iarnă la prețuri decente. Și iarna asta, și iarna ce va urma, Raurisul, Brandnertalul sau Kalsul vor rămâne locuri unde cu 1000 de EUR puteți schia și sta împreună cu toată familia fără absolut nici o reținere.

 

P.S. Pentru ăia cu bugete de 200 de EUR/camera/7nopti care cer la Ischgl. Vedeți că există si albume foto cu zona. Cred că vă sunt suficiente…

Succes!  😀

TAGS
RELATED POSTS
1 Comment
  1. cristi

    January 13, 2015

    II multumesc lui Florin Arjocu – http://www.drumliber.ro pentru câteva corecturi utile si importante. 🙂

Comments are closed.