Vinland pe Facebook
Scormonitor
Ce va pregatesc
< 2023 >
February
 • No Events
Călător în țara altora

Vacanțe în Thassos. Cum procedăm?

By on June 25, 2013

 

Ce voi scrie aici e un fel de ghid turistic bine de luat in buzunarul de la chept dacă va hotărâți să petreceți oarece timp sub formă de vacanță în insula Thassos.

 

Pentru cei care jucau barbut în in timpul orelor de geografie, insula Thassos este situată în nordul mării Egee la 15 km de continent și destul de aproape de Halkidiki – Brațul Muntele Athos.

Față de alte destinații din Grecia, Thassos-ul are câteva avantaje demne de luat în seamă când organizăm o vacanță la mare.

Iată care sunt:

–          Este cea mai apropiată insulă grecească de România;

–          Din București până în Thassos faci 8-9 ore cu tot cu ferryboat, pipi la benzinărie (sau bulgarătătă boschetătă), poze cu taverna etc.

–          Este una dintre cele mai usor accesibile insule cu autoturismul. Transbordarea cu ferryboatul durează doar 30 de min.

–          Este o insulă mare și destul de bine împădurită. Incredibil, dar este si destul de răcoroasă.

–          Aveți o multime de lucruri de făcut pe insulă. Dacă nu mai vreți la mare, vă mutați la munte. Dacă vă plicitsiți de plajă vă duceți la vizitat.

–          Este una dintre destinațiile din Grecia care au un raport calitate/preț excelent.  Oferta de unități de cazare este foarte bogată: de la studiouri de două stele până la hoteluri boutique de cinci stele.

 

La drum!

Înainte de a ajunge în Thassos, trebuie să străbatem Bulgaria. De la nord la sud.  Plecând din București sunt patru rute:

 

A: Pentru cei care nu se grăbesc,  se incred orbește în Ioana și Marcel (GPS) și nu vor să riște nimic: Ruse – Veliko Târnovo – Gurkovo – Stara Zagora – Harmanli – Svilengrad (330 km  si cam 5 ore de mers prin Bulgaria / 690 km și 9 ore de mers cu totul).

 

B: Pentru cei cu simț practic și ceva urme de aventurieri în gene:  Ruse – Veliko Târnovo – Nova Zagora– Svilengrad (350 km  si cam 4 ore și un pic in Bulgaria / 690 km si 8 ore si jumătate cu totul).  Ce e rău: dupa Nova Zagora  sunt câteva indicatoare stupide – Svilengrad și înainte și la dreapta. Aici Ioana și Marcel s-ar putea să sară în ajutor. Ce e bine: Nu e picior de mână de om pe aici, rar vezi câte o mașina.

 

Traseu Thassos

C: Pentru cei ce vor să exploreze Bulgaria mai mult decât să stea pe plajă la Thassos: Ruse – Razgrad – Shumen – Yambol – Elhovo – Topolovgrad – Svilengrad  (370 km și 5 ore si un pic de bulgărit /715 km si 9 ore si jumătate cu totul). Eu am fost până la Yambol pe aici. Drumul e ok. La un moment dat am dat de o pădure înfinită de îmi venea să îl sun pe Verestroy să aranjeze o defirșare.

 

D: Cel mai rapid traseu și cel mai scurt (din 2014): Ruse – Veliko Tirnovo – Gurkovo – Stara Zagora – Dimitrovgrad – Haskovo – Kardzhali – Momchilgrad – /MAKAZA/ – Komotini – Xhanthi – Keramoti.  ( 370 km  și 5 ore și jumătate la Bulgaria /590 km ce se fac in 8 -9 ore cu totul).  Drumul este foarte bun, traficul este redus si nu pune  nici cea mai mica problema.

 

De retinut: In Bulgaria pretul benzinei si al motorinei este mai mic decât in Grecia.

Bulgaria: ~ 1.26 EUR/l

Grecia: ~ 1.65 EUR/l


Vigneta pentru Bulgaria costă 5 EUR  și este valabilă 7 zile.

După ce am trecut de Bulgaria, la greci este drum pe două benzi până la Alexandroupolis. De aici autostradă. Pe autostradă se plătește taxă. 2.50 EUR/autoturism.

Ca să ajungi civilizat în Thassos, trebuie să mergi pe la Keramoti.  Aici ajungi ținând după Xanti indicator de Aeroport si de Crisoupolis.  Din Keramoti se procedează cu ferryboatul până în Limenas.

 

Orarul pentru ferryboat este următorul:

Din Keramoti spre Thassos: 06:15, 06:45, 09:30  și de aici încolo din oră în oră la și jumătate. Ultimele două pleacă la 21:30 și 22:30.

Din Thassos către Keramoti: 05:15, 07:15, 08:30  și apoi din oră în oră la și jumătate. Ultimele două pleacă la 21:30 și 22:15.

Transferul durează 30 de min, iar tarifele sunt următoarele:

Autoturism: 16,00 EUR/sens

Om: 3,00 EUR/pers.

Dacă vreți să vă complicați viața, puteți lua ferryboaturi și din Kavala. Ajung la Skala Prinos.

 

Per total,  drumul de la București până la Limenas cu ferryboat inclus este de 710 km și îl biruiți cam în 9 ore.

În cazul în care optați pentru autocar,  un drum dus-întors costă 55,00 EUR cu plecare din București.

 

 

Unde ne cazăm?

Pe insulă sunt peste 300 de unități de cazare de diverse forme, mărimi și stele. Este destul de complicat cu calitatea lor și având în vedere că am vazut vreo 40 dintre ele vă fac un top:

 

Calitate și buget:

Alea Hotel & Suites **** – Skala Prinos

Demipensiune/All Inclusive

Tarife de la: 35,00 EUR/pers/noapte

Un hotel absolut contemporan, cu un sentiment de spațiu privat destul de intens, simplu, cu servicii de foarte bună calitate. Merită banii.

 

Alexandra Golden Boutique Hotel ***** –  Skala Potamia

Demipensiune

Tarife de la: 38,00 EUR/pers/noapte

Cred că este excelent pentru luna de miere. Este un hotel numai pentru adulți. ( Nu vă gândiți la prostii)

 

Ideale pentru familii:

Hotel Alexandra Beach **** – Potos

Demipensiune

Un hotel foarte frumos, familiar, cu multă vegetație, cu plajă proprie, cu propria grădină de zarzavat 🙂 și cu  multe facilități pentru copii.

 

Studiouri ideale pentru bugete mai  mici dar pentru vacanțe reușite:

 

Studiouri Keith *** – Skala Potamia


Fără masă

Tarif de la: 25,00 EUR/studio/zi

Este o casă cu un etaj care are doar 8 apartamente. Atmosfera este foarte relaxată și confortabilă. Te simti ca acasă.

 

Apartamente Nama ** – Skala Potamia

Fără masă

Tarif de la: 117,00 EUR/apartament/sejur

Apartamentele sunt la 400 m de mare si arată foarte bine. Sunt spațioase si răcoroase.  Majoritatea au vedere spre mare.

Când alegeti case de apartamente sau studiouri trebuie să țineți cont de un lucru: În 2013 multe unități de cazare s-au declasificat voluntar de la 3* la 2* pentru a plăti mai puține taxe. Deci dacă alegeti cazare la 2* s-ar putea să aveți surpriza plăcută să stați într-o locație foarte bună.

 

10 lucruri de făcut în Thassos

 1. Turul  Insulei.  Thassos este una dintre puținele grecesti care are o șosea ce o înconjoară ca o centură.  În cei 90 de km veți merge preponderent pe malul mării, veți trece prin câteva sate pitorești și pe lângă majoritatea plajelor insulei.  Cu totul turul durează 3 ore maxim.
 2. La plajă.  Thassosul are o multime de plaje mici iar majoritatea hotelurilor sunt la mică distanță de ele.  Dintre acestea două plaje se remarcă.  Plaja de marmură și Golden Beach – ambele situate în partea de est a insulei.  Marble beach este la vreo trei km sud de Makryammos iar drumul până acolo, 6 km, este neasfaltat și destul de prost.  Chiar lângă plajă este si o carieră de marmură.  Merită dacă nu este aglomerată.  Preponderent este populată de români. Cealaltă plajă, Golden Beach, este o plajă clasică cu nisip fin de aproape trei  kilometri lungime. Plaja se află între satele Skala Panaghia si Skala Potamia care au fost unite prin intermediul a nenumărate hoteluri, studiouri, magazine și cârciumi. Zona este ideală pentru familii.
 3. Vizită în satele din munte. Thassosul, cu cei 1200 de metri altitudine se callifica la titlul de  „mică insulă montană”.  Este  ocazie interesantă de a vedea cum iși desfășoară grecii viața lor de zi cu zi.  Arhitectura dar și poveștile sunt foarte interesante.  Kinira, Theologos sau Panaghia sunt două sate foarte interesante. Vă recomand să vă duceți și în Kastro.  Este un sat mic situat la 450 m altitudine ce impresionează prin casele sale vechi și prin multe ruine. Este un sat izolat si accesul este destul de dificil. Ajuta un 4×4.  Merită toate eforturile.
 4. Croazieră pe Marea Egee.  De ce nu?  3-4 ore de relaxare sunt binevenite la bordul unei mici ambarcațiuni. Dibaciul căpitan grec știe o multime de golfuri și locuri secrete.  Costă cam 40 de Euro/pers.
 5. Portul pescăresc din Skala Potamia.  Pe lângă pitorescul portuar, aici mai dați și de câteva taverne cu specific pescăresc foarte bune și rezonabile ca preț.
 6. Vizită în Limenas.  Limenas este capitala insulei și cel mai mare oraș al acesteia. Este un orășel agitat, cu multe taverne, restaurante, baruri, o ditai strada cu suveniruri; una peste alta este un peisaj foarte interesant. Merită o dupăamiaza.
 7. Mănăstirea Arhanghelului Mihai. În caz că sunteți mai loviți de pioșenie, vă puteți reculege aici.  Mănăstirea este aproape de Aliki și este vizibilă de pe șosea.  Este răcoroasă și linistită iar priveliște ade aici este absolut fabuloasă.
 8. Siturile arheologice si Muzeul Uleiului de Măsline.  Fiind locuită de destul de mulți ani, insula este plină de vestigii arheologice De remarcat si de vizitat: Teatrul antic din Limenas, Acropolis și ruinele de la Aliki. Dacă vă preucupă istoria, sigur ați ajuns într-un loc potrivit. Totodată insula este celebră și pentru uleiul de măsline produs aici. Deci, un muzeu pentru asa ceva era  foarte potrivit.  Muzeul  este în Skala Prinos și prezintă o mulțime de varietăți de măslini, de uleiuri, de utilaje, foarte interesant. Intrarea este liberă dar lăsați 2 EUR bacșis.
 9. Tavernele. Da, sunt memorabile. Sunt multe taverne pe malul mării care  oferă preparate tradiționale preponderent pe bază de pește și de fructe de mare.  Așa că pentru o cină aveți toate ingredientele: malul mări, un micut local grecesc, fructe de mare și un pahar de Chardonnay, apusul și cei dragi.  13 EUR/pers – ca să vă scot din visare. 😀
 10. Excursie la Kavala.  Este al doilea cel mai mare oraș din nordul Greciei.  Cu peste 2400 de ani vechime este un loc încărcat de istorie și puteți vizita peste 20 de obiective turistice:  Apeductul Roman, Castelul din Kavala, Imaretul ( o fortificație otomană de mari dimensiuni), Primăria sau Casa Adolf Vix.

 

 

Utile:

–          Pretul carburantilor în Thassos variază destul de mult. Dacă  vă hotărâți să faceți un plin, nu  vă grăbiți. Verificați câteva benzinării înainte. La motorină de exemplu, prețul variază între 1.39 și 1.79 EUR.

–          În Limenas sunt o mulțime de restaurante, multe dintre ele au o promovare destul de agresivă.  Încercați să le evitați. In schimb tavernele din Skala Potamia sau Skala Prinos sunt foarte în regulă. Un prânz zdravăn costă 9,00 – 12,00 EUR. Grecii sunt foarte amabili și de regulă dau ceva din partea casei: apă, cafea sau chiar desertul.  Bacsisul este de 10%.

–          Încercați să nu conduceți dacă ați băut mai mult de o bere.  Deși poliția este prietenoasă, nu prea iartă dacă pici pe bec.

–          Plajele mari sunt amenajate. Gasiți șezlonguri și umbrele  ce se închiriază. Evident, puteți veni voi cu recuzita voastră. Plajele mai mici nu sunt amenajate, dar sunt curate. Apa este foarte curată.

–          Majoritatea locațiilor au camere cu aer condiționat. Este un amănunt foarte important.  Dacă nu este inclus în preț, costă cam 5 EUR/zi.

–          Având în vedere că insula este împădurită și destul de înaltă, seara vă veți bucura de o briză răcoroasă.  Nu vă speriați să vă duceți în august în vacanță în Thassos. Căldura nu este așa sufocantă.

 

Sper că vorbele astea vă sunt de ajutor… 🙂

 

Vacanță plăcută!

 

 

TAGS
RELATED POSTS
4 Comments
 1. Andrei P.

  August 19, 2013

  Salut,

  Vin si eu cu o mica observatie:

  “D: Cel mai rapid traseu și cel mai scurt: Ruse – Veliko Tirnovo – Gurkovo – Stara Zagora – Dimitrovo – Haskovo – Kardzhali – Zlatograd – // – Thermes – Xhanthi – Keramoti.”

  Nu este cel mai rapid ! se fac 10 – 11 ore, ultima parte este numai prin munti, o banda jumatate de masina (60km ~2 ore) !

  Mersi

 2. cristi

  August 21, 2013

  Salut!
  Multumesc pentru comentariu.
  Eu am zis 8-9 ore. Depinde de dibăcia și bafta șoferului.
  Unii l-au facut in 7 ore, altii in 11 ore. Dar ca si distanță este cel mai scurt. Într-adevăr zona aia montana e mai complicată.

 3. Lucian

  April 19, 2015

  Esti bun. Multumesc pentru informatiile pe care le gasesc,aci, pe site. Mi-ai fost de mare folos. Unde te gasesc sa te cinstesc cu un vin?
  Bafta pe mai departe! Scrie, ca scrii frumos, ai talent!

 4. Cristi

  April 23, 2015

  Multumesc si ma bucur ca ti-a fost de folos ghidul. 🙂

Comments are closed.