Vinland pe Facebook
Scormonitor
Ce va pregatesc
< 2023 >
June
  • No Events
Călător în țara altora

Viena – ghid turistic 48 de ore.

By on July 8, 2014

 

În sfarșit l-am postat.

Ghidul Vienei este structurat în două parți:

Prima parte contineinformații generale despre o vizită în oraș iar  partea a doua un Top 10 al celor mai interesante/importante obiective turistice din Viena.

Am zis că așa este cel mai bine pentru ca altfel ar fi fost o postare de lua foc rotița de la mouse de atâta derulat.

 

 

De ce Viena?

 


Imediat după revoluție odată cu mirajul occidentului deschis și palpabil, românii aveau în cap două destinații: Parisul și Viena.  După aia au apărut pe firmament Roma, Barcelona, Amsterdam, Praga și Londra. Pe la începutul anilor 2000 Viena se confunda cu Parndorful – țoale de firmă la prețuri mici. Adică dacă nu aveai măcar o bluză de la Parndorf erai fraier din start.

Cam după 2002-2003 Viena a devenit o destinație turistică propriu zisă pentru români. Ofertă structurată, legături aeriene si feroviare la preturi accesibile, ghiduri turistice variate la destinație. Alor noștri le trecuse pofta de lebede si au vrut si concert de Anul Nou. Astăzi, Viena este una din destinatiile favorite ale românilor pentru un scurt city-break. Si are toate motivele să fie așa.

Cu Viena, ca și cu Parisul avem, noi, ca nație, niște legătuiui mai tainice. Pentru mulți dintre ai noștri Maria Theresia și Eugeniu de Savoia nu au fost doar o împărăteasă și un general ci și o reformatoare și un erou eliberator. Așa cum Franz Josef nu a fost ultimul mare împărat ci și un vizionar și lord protector (pentru unii).   Pe mulți ne miră faptul că pe statuia Mariei Theresia îi găsim portretul lui Bruckenthal sau că cele două coloane de la Karlskirche sunt copii ale columnei lui Traian din Roma.  Acestea sunt niște legături ale unei mici  țărișoare orientale cu un mare imperiu. Rele sau bune – aici judecați voi.

 

Să începem:

 

Sosire

A: Cu avionul

Circulația aeriana dintre București și Viena este foarte intensă. În acest moment se operează 7  zboruri zilnice de către Tarom si  Austrian Airlines.  Mai sunt zboruri si din Sibiu, Cluj si Iasi, însă la scoruri de Madeira. Pentru zborurile din Bucuresti  încep de undeva de la 140,00 EUR/zbor si nu sunt diferente mari intre Tarom si Austrian Airlines.

 

Viena are un sigur aeroport – Viena International (VIE) / Flughafen Wien și este situat în partea de sud a orașului foarte aproape de autostrada care vine de la Budapesta.

 

După ce ați debarcat și v-ați recuperat bagajul, trebuie să ajungeți în centru.  Domnii austrieci au fost foarte dibaci la faza asta și au pus la dispoziția călătorilor după cum urmeaza:

Trenul rapid CAT – Pleacă de sub aeroport (acolo e peronul) – aveți indicatoare – și face până în centru (Wien Mitte) 16 minute. O călătorie costa 12,00 EUR. Cu putin noroc  o făceau un euro/minut.

Trenul normal (S-Bahn) – garniturile de metrou – pleacă tot de la peronul de sub aeroport si duc fix la Wien Mitte.  Face 20 de minute și costa 4.40 EUR / călătorie.

Tichetele pentru ambele trenuri le procurați de la terminalele de tichete de pe peron.

Autobuzele – Wiener Linien – Pleacă de pe peronul din fața gării și duc în principiu tot în centru, însă aici aveți avantajul de a ajunge direct în alte zone ale Vienei (Westbahnhof, Donauzentrum sau Schwedenplatz, de exemplu) fără a mai schimba metroul la Wien Mitte.  Călătoriile durează cel puțin 30 de min și costă  8,00 EUR/călătorie.

Taxi – Taxiurile sunt frumos aliniate chiar în fața ieșirii și se iau în ordinea în care sunt acolo. Nu săriți în taxiul nr. 3 că e Chrysler.  Șansa să pățiți mizerii bucureștene este foarte mică. Totuși, dacă nu sunteți nababi, întrebați șoferul cât costa călătoria până la destinație.  Tariful minim este de 20,00 EUR până în centru.

Total neprofitabile sunt transferurile. Costă infinit.

Wien Mitte – este stația unde ajung trenurile de la Aeroport (S7).  Tot aici se intersectează și două linii de metrou: U3 – Ottakring – Simmering – bună pentru Westbahnhof dar si pentru centru  și  U4 – Huttendorf – Heiligenstadt – bună pentru Schönbrunn.

Mai multe detalii despre ce cele de mai sus, găsiți aici:

http://www.viennaairport.com/en/passengers/arrival__parking

B: Cu autoturismul – pentru asta vă folositi de Ioana și Marcel.

 

Metroul Vienez

Pe durata excursiei la Viena, sigur veți face cunoștință cu metroul.

Aceasta este harta metroului vienez, iar în format mare o puteți descărca de aici.

Cea mai bună modalitate de a vă plimba fără grijă este să vă achizitionați un Vienna Card.  Cu el aveți 72 de ore de boierie pe toate mijloacele de transport în comun. Alea spre aeroport nu se pun.  Vom scrie mai jos despre Vienna Card.

În excursiile voastre prin Viena, din cele cinci linii de metrou veți utiliza preponderent doar trei:

U 1 – linia roșie – pentru zona centrală  și pentru Donazentrum.

U3 – linia portocalie – pentru Innerstadt, Mariahilferstrasse, Westbahnhof.

U4 – linia verde – Karlsplatz și Schönbrunn.

 

Trenurile de metrou vin foarte des, iar distanța între stații este destul de mică. Peste toate astea, cu metroul puteți accesa majoritatea obiectivelor turistice ale orașului.  Dintre cele care nu au metrou lângă trei sunt mai notabile: Palatul Belvedere, Palatul Lichtenstein și cartierul Grinzing – se ajunge cu tramvaiul.

Spre deosebire de geniile Metrorexului,  sărmanii vienezi permit accesul biciclistilor în metrou fără restricții.

 

Cele mai bune perioade de vizitat Viena:

– Ianuarie, Februarie, Martie – cele mai mici tarife la hoteluri. Chiar și cu 50% mai ieftine decât în perioadele de vârf.

–  Iulie și August –  din nou tarife mici la hoteluri, este cald, adevărat, dar nu ca la Barcelona.

– Decembrie – tarifele la hoteluri alternează (mai mari în weekend) însă vă puteți bucura de Piața de Crăciun.

Cele mai proaste perioade de vizitat Viena:

– Octombrie – conferinte și evenimente în neștire;

– Perioada Revelionului – puteți sta la o săptămână după, fix la același hotel la mai puțin de jumătate de preț. Credeți că e vreun chef mare la Hofburg? Nu!

 

Vienna Card

Fiecare oraș care se respectă are un card dedicat turiștilor.  Viena nu face excepție și oferă vizitatorilor Vienna Cardul.

Este un instrument ideal timp de trei zile pentru că:

–  aveți transportul în comun gratuit;

– aveți o mulțime de reduceri – cam 210 începând de la intările la muzee și concerte până la magazine, restaurante si cluburi. Reducerile pot ajunge până la 50%

 

Iată trei exemple:

– Biletul de intrare la Muzeul de Istorie Naturală are o reducere de 20%;

– Biletul de intrare la Karlskirche  are o reducere de 50%;

–  10 % reducere la concertele de la Wiener Konzerthaus.

Cardul  vine în două variante: cu perioadă de valabilitate 48 de ore sau 72 de ore.

Îl puteți procura de la agențiile de turism din România, împreuna cu pachetul turistic, de la Oficul de turism al Vienei ( Albertina Platz  – în spatele Operei, lângă muzeul Albertina) .

 

Despre hoteluri

În ceea ce privește raportul calitate preț al hotelurilor, Viena este mult mai aproape de Praga sau de Budapesta decât de Paris sau Londra.  Ce înseamnă asta? Că puteți găsi hoteluri foarte bune la prețuri la fel de bune.

Diferența de tarife între hotelurile de trei stele și cele de patru stele nu este foarte mare. Pe de altă parte, să nu vă așteptați ca în Viena să găsiți cazare pe degeaba. E pe bani chiar și la hosteluri.

Puteți găsi hoteluri clasice vieneze precum Altwienerhof 3* sau Erzherzog Rainer 4*,  hoteluri moderne business ATH Messe 4* sau Arcotel Kaiserwasser 4*hoteluri design – Das Triest 5*, 25 Hours 4* sau La Prima Fashion 4*

În zona centrală puteți găsi o mulțime de hoteluri decente ca preț ( maxim 120,00 EUR/camera/noapte) iar către periferie găsiți hoteluri excelente chiar și la 60 EUR/ camera – Airo Tower 3* – de exemplu.

Majoritate hotelurilor au parcări proprii sau locuri de parcare, însă tarifele sunt destul de piperate – în centru pot ajunge și la 30.00 EUR/zi sau 4 EUR/ora.

 

Ce vizităm:

O mie de ani de istorie, preponderent imperială, și-au pus amprenta asupra orașului într-un mod de invidiat.  Viena emană măreție și eleganță, simți puterea imperială dar și ordinea și disciplina germană.  Peste toate astea vine un sentiment de relaxare și candoare ce învăluie deopotrivă oamenii și orașul.

În Viena nu ai motive să te grăbești. Tot ceea ce îți propui să faci sau se vezi sigur se va îndeplini. Magia orașului își va face datoria.

Sunt peste 500 de obiective turistice în Viena mai mari sau mai mici și le puteti structura oricum vă trece prin cap, oricum, nu le veți putea birui pe toate și nici rost nu are să faceți așa ceva.

Accesul la cele mai multe dintre ele e pe bani destul de mulți, dar, ca și în cazul hotelurilor, se cam justifică sumele date pe biletele de intrare.

În continuare voi face un top 10 al celor mai importante obiective turistice ale Vienei.

Iată topul:

http://www.vinland.ro/calator-in-tara-altora/viena-primele-zece-obiective-turistice/

 

TAGS
RELATED POSTS