Vinland pe Facebook
Scormonitor
Ce va pregatesc
< 2023 >
June
  • No Events
Călător în țara altora

Viena – primele zece obiective turistice

By on July 9, 2014

 

Postarea asta este continuarea acesteia:

http://www.vinland.ro/calator-in-tara-altora/viena-ghid-turistic-48-de-ore/

Sigur, o puteți citi și fără.

 

Pe scurt:

Palatul Hofburg |Palatul Schönbrunn | Innere Stadt cu Stephansdom |

Ringstrasse cu Primăria și Parlamentul |Muzeul de Istoria Artei si Muzeul de Istorie Naturală|

Palatul Belvedere | Mariahilferstrasse | Parcul Prater | Grinzing | UNO City cu Donau Turm

 

Cred că Viena, cu câte obiective are, beneficiază de vreo 4-5 miliarde de topuri care mai de care mai interesante.

Topul meu se adreseaza celor care ajung pentru prima dată sau a doua oară în Viena și vor să se bucure de o experientă reușită.

 

1. Palatul Hofburg

Prin secolul al XII-lea,  un domn numit Otokar, ultimul descendent al dinastiei Babemberg, s-a hotărât să își tragă castel.  Ceea ce a și săvârșit. Hofburg-ul se năștea și, cu această ocazie, devenea sălașul conducătorilor Sfântului Imperiu Roman de Națiune Germană, Imperiului Habsburgic și Imperiului Austro-Ungar.  Astăzi palatul Hofburg este un complex arihtectonic cu o mulțime de aripi, piețe, piațete și porți  pentru că fiecare împărat mai mare sau mai mic și-a lăsat amprenta asupra edificiului.  Astfel, Reduta, Biblioteca Imperiala, Aripa Augustina, Stallburg-ul sau aripa Leopold sunt sunt fațetele clădirii ce ilustrează epoci diferite și evenimente diferite.  Sute de ani palatul Hofburg a fost (epi)centrul păpușărelii Europei Centrale și de Est.  În interior puteti găsi o mulțime de expoziții permanente de la documente rare, în Biblioteca Imperială, până la argintăria sau apartamentele lui Sissi. Personal, cred că este cel mai important obiectiv turistic al orașului.

 

2. Palatul Schönbrunn

Palatul Schonbrunn

Viena fără Schönbrunn e ca nunta fără lăutari. Este crema de pe tortul Sacher. Alături de roata din Prater, Schönbrunn-ul este imaginea Vienei peste tot în lume. Și are și de ce să fie așa.

Gândit ca reședință de vară pentru monarhii imperiului, palatul, așa cum îl vedem astăzi dateaza de la 1701 și a fost construit de către un celebru arhitect al vremii – Fischer von Erlach, la comanda lui Iosif 1, pe ruinele unui fost palat ridicat cu un secol mai devreme și distrus de turci cu ocazia memorabilului chef din 1683.  Construit ca o replică a palatului Versailles, uriașul palat cu 1441 de camere este unul dintre cele mai impunătoare monumente de artă barocă din Europa Centrală.  Palatul Schönbrunn se confundă de fapt cu domeniul Schönbrunn, domeniul din care face parte, pe lângă palat, fabuloasele grădini,  grădina zoologică, oranjeria,  dealul cu monumentul Gloriette dar și Muzeul trăsurilor imperiale – Kaiserliche Wagenburg.

Deși este foarte aglomerat, palatul Schönbrunn merită toată osteneala.  O vizită ce include marele tur al palatului grădinile, grădina zoologică dar și muzeul trăsurilor vă poate răpi o jumătate de zi și cam 40 de Euro cu tot cu suc.

 

3. Innere Stadt și Stephansdom

Vienna

Cam pe vremea când Traian și Decebal  plus Legiunea a V-a Macedonica, nășteau poporul român, un pic mai sus pe Dunăre, o altă legiune, a X-a Gemina, fuma pipa păcii cu un grup de domni, urmași ai celților, în castrul roman Vindobona.  Austriecii sunt foarte mândri de vestigiile lor romane și îmbie pe toată lumea să viziteze ruinele din Michaela Platz. Ei bine (vorba reporterilor de la TV),  castrul Vindobona a stat și stă la baza Vienei. Orașul vechi, apărat de ziduri din interiorul căruia se ițea arogant turnul Domului lui Stefan, și-a păstrat în linii mari arhitectura până în zilele noastre, adică peste 1000 de ani.  Spre deosebire de restul orașului, tot ce e în Innere Stadt poate spune ceva. Tot. Fie clădire, fie stradă, fie statuie.  Aici avem cea mai mare densitate de monumente.  Plecând din centrul gravitațional al burgului,  Stephansdom, pe Graben, putem da o tură a locului mergând prin interior oarecum paralel cu Ringul.

 

Hai să ne concentrăm un pic:

În capătul Grabenului, pornind de la Stephansdom, faceți stânga, ajungeți la Michaela Plaz, de aici treceți pe lângă palatele Daun-Kinsky, Harrach și Porcia,  tranzitați Hofburgul, ajungeți la Albertina, în spatele Operei, treceți de Karnten Strasse, continuați pe Krugerstrasse, pe stânga aveți Haus der Musik,  o ocoliți, mergeți tot înainte și în cele din urmă veți ajunge la  Biserica Franciscană. Foarte aproape este si casa lui Mozart (care nu e mare smecherie). De la biserica Franciscana tineți cap compas nord, treceți de Wollzeile strasse (o stradă un pic mai lată) și ajungeți la biserica Dominicană și la Universitatea Veche. Lângă este și biserica Iezuită. Țineți nord-vest așa  când o sumă de cârciumi încep să apără. Semn bun.  Dacă vedeți o turlă veche îțindu-se printre acoperișuri vă apropiați de biserica Sf. Rupert – cea mai veche biserică din Viena.   Dacă nu vedeți turla, nu știu pe unde sunteți, dar vă îndemn să vă uitați după strada Rotterturm Strasse pentru că duce în piața domului. Întorși la Stephansplatz puteți coborî agale pe Karntenstrasse pentru a vedea si Biseica Capuccinilor – aici sunt îngropați  împărații și rudele lor cu sânge albastru.

Gata! La bere!

 

4.  Ringstraße cu Primăria și Parlamentul

Ringul este strada ce înconjoară orașul vechi și, de fapt, este format din patru segmente distincte. O plimbare cu tramvaiul pe Ring durează cam 45 de minute – o ora  și este cea mai bună modalitate – EVER – de a admira orașul.  Fiind un bulevard larg, pe alocuri înverzit, uneori golas, fie cu clădiri înghesuite fie cu zone aerisite, Ringul găzduiește cele mai importante obiective turistice ale orașului.

 

Hai să facem un tur.

Presupunând că vă urcați în trăsură din fața Operei (clădirea din imagine), începeți călătoria în sensul acelor de ceasornic. Imediat pe dreapta aveți Burg-Garten cu statuile lui Mozart și ale împăratului Franz-Josef, cum treceți de parc se deschide o fabuloasă panoramă cu Hofburgul pe dreapta și pe stânga Maria Theresien Platz cu cele două muzee ale sale ( Muzeul de Istoria Artei și Muzeul de Istorie Naturală).  Părăsim Burgringul, facem ușor dreapta pentru ca pe partea stângă să vedem eleganta și impunătoarea clădire a Parlamentului, iar pe dreapta Voklsgarten cu templul lui Theseu în mijloc.  Imediat, pe aceeași parte avem teatrul – Burgtheater și dacă întoarcem capul spre stânga ce să vezi: Primăria cu fabulosul său stil gotic-flamand.  Continuăm pe Universitätsring pentru a ajunge la biserica Votivă, una dintre cele mai interesante biserici ale orasului. Merită văzută.  Un  pic mai inainte de  biserica Votivă, construită în stil neo-renascentist avem Universitatea.  Întrând pe Schottenring, vom putea admira o succesiune de palate dintre care cel mai important este Clădirea Bursei (Wiener Börse) – pe stânga. De aici ringul face dreapta și ocolește Innere Stadt-ul pe la nord. Practic, această secțiune – Franz-Josephs-Kai – nu face parte din Ringul propriu zis. Pe stânga aveți Canalul Dunării iar pe dreapta, la un moment dat, printre copaci veți vedea Biserica Sf. Rupert. Reintrăm pe ring în dreptul celebrului observator Urania. Lângă Urania, cu statuia generalului Radezky în față găsim fostul Minister de Război Kriegsministerium, o impunătoare clădire neo-barocă, opera lui Ludwig Baumann. Vis-a-vis este clădirea stil Jugendstill a băncii PSK. Pe stânga, până în Stadt Park, mai avem un imobil interesant de admirat – Muzeul de Artă Aplicată – o clădire neo-renascentistă din cărămidă roșie. Continuând excursia pe Schubenring , ajungem în Schwartzenberg Platz. Aici, pe dreapta se află o celebră și tipică cafenea vieneză Schwartzenberg Cafe – o recomand. Vis-a-vis este palatul Erzherzog Ludwig Viktor. Dacă mai mergem un pic, pe dreapta vedem fostul Palat Württemberg, actualul hotel Imperial, iar în spatele acestuia puteți zări parcul și coloanele bisericii lui Karl (Karlskirche). Încă puțin pe Kärntner Ring și ajungem la Operă.  🙂

Dacă vreți, puteți face acest tur si cu autobuzele turistice sau chiar pe jos – însă durează cam 3-4 ore cu tot cu opriri pentru a da apă și nutreț la cal.

 

5. Muzeul de Istoria Artei și Muzeul de Istorie Naturală

Sunt două clădiri emblematice ale Vienei care, situate lângă Hofburg, întregesc atât ansamblul arhitectonic al orașului cât și moștenirea culturală a acestuia.

Ambele muzee au fost concepute încă de la bun început pentru funcția de muzee. Săli mari și impunătoare, spații de depozitare pentru colecții, laboratoare dar și câteva zone de relaxare le definesc funcția de muzeu fără a avea practic posibilitatea ca vreodată să funcționeze altceva aici.

Muzeele, cu câteva mici diferențe arhitectonice, sunt practic identice.  Având Hofburgul în spate, în dreapta avem Muzeul de Istorie Naturală (Naturhistorisches Museum Wien) iar în stânga Muzeul de Istorie a Artei (Kunsthistorisches Museum).

Pentru că timp de peste 400 de ani domnii împărați au strâns cu hărnicie diverse suveniruri, preponderent din țările cotropite, și cum la Hofburg înghesuiala devenise chiar supărătoare, împăratul Franz Josef  a hotărât că are nevoie de un muzeu.  Astfel, pe la 1872 s-a început construirea Muzeului de Istorie Naturală.  Finalizat în 1891, astăzi, acest muzeu este unul dintre cele mai mari muzee de profil din lume. Peste 30 de milioane de obiecte sunt găzduite de cei 8700 mp de spațiu expozițional. Aici puteți admira cu adevărat întreaga istorie naturală a Pământului. De la minerale unice până la păsări sau mamifere rare ori până la o excepțională colecție de fluturi.

Credeți că domnii împărați au fost doar pasionați de natură? Nope.

Imediat după războailele napoleoniene s-au trezit că au de rearanjat în vitrină o enoooormă colecție de artă: operele moștenite de la Imperiul Roman de Națiune Germană ce tocmai fusese spulberat de Napo. Periplul operelor de artă pe care le putem admira astăzi în Muzeul de Istorie a Artei au avut o istorie fascinantă. Multe dintre ele au ajuns aici după ce au tranzitat mai multe muzee, colecții private sau adăposturi temporare. Unele au ajuns aici salvate in-extremis, altele au fost concepute special pentru acest muzeu.

Muzeul a fost construit în același timp cu frate-său și deschis publicului câteva luni mai târziu după deschiderea muzeului de Istorie Naturală, deci tot în 1891.

Dintre artiștii prezenți în acest muzeu voi enumera doar 10: Rafael Sanzio, Rubens, Rembrand, Anton van Dyck, Albrecht Dürer, Caravaggio, Canaletto, Pieter Brugger cel Bătrân (aici este celbrul Turn Babel), Tintoretto și Tiziano. Tare, nu? 😀

Muzeul de Istorie a Artei din Viena este unul dintre cele mai importante muzee de acest gen din lume.  Merită pus pe lista scurtă a muzeelor de artă pe care intenționați să le vizitați.

 

 

6. Palatul Belvedere

Palatul Belvedere

După ce i-a spart pe turci, după ce a eliberat Viena, după ce a dat bere la poporet la Timișoara și și-a făcut de cap prin toată Europa, Eugeniu de Savoia vroia să dea bine și la Viena. Un așa mare general trebuia să aibă un palat al lui, personal.  Alegerea arhitectului, fapt banal în aparență, a constituit în esență o altă dovadă de superioritate și de spirit liber. De Savoia nu l-a luat pe arhitect pe celebrul Fischer von Erlach, preferatul casei imperiale, ci pe Johann von Hildebrandt.  Pe un domeniu uriaș, în inima Vienei, Hildebrandt a construit două palate: unul mic construit în 1816 în partea de nord (Micul Belvedere) și Palatul Belvedere propriu zis  construit patru ani mai târziu în partea de sud a domeniului. Între acestea  se întinde o grădină extraordinară – prima grădină alpină din Europa – construită pe la 1803.  Belvedere nu a fost singurul castel al lui Eugeniu de Savoia, dar cu siguranță a fost cel mai spectaculos. Această bijuterie barocă se află destul de aproape de centrul Vienei. De la Karlsplatz mergeți în jos cam un kilometru și ajungeți la Micul Belvedere și la grădinile palatului.

Astăzi  palatul mic găzduiește Muzeul Austriac de Artă Barocă iar Schloss Belvedere adăpostește printre altele și operele lui Gustav Klimt în cadrul Galeiriei de Artă Austriacă.

Dacă vă lovește foamea și mai ales setea: Salm Brau – paradisul berii. http://www.salmbraeu.com/home/

 

7. Mariahilferstrasse

Mariahilferstrasse

Shopping frate!

De la pantofi la blugi, de la ceasuri la chinezării…toți dracii.  Împănată cu crâșme și hoteluri, cu biserici si cârnați, cu arabi și trăsuri,  strada Mariahilf este cea mai colorată parte a Vienei. Inițial lega Hofburgul, pe lângă grajdurile imperiale, cu palatul Schönbrunn fiind un fel de cale imperială. Astăzi leagă poporetul cu carduri, de casele de marcat, de pungile cu haine de firmă și de o excelentă cafea vieneză. Mariahilferstrasse merită vizitată din simplul motiv că există:

Orar: Non-Stop

Locație: De la Hofburg la Gara de Vest.

Preț bilet de intrare: VISA Platinum, de preferat  nu al tău.

 

8. Parcul de distracții Prater

Prater

Pe la 1400, Pratter-ul, o insuliță pe lângă care meandra Dunărea, era unul dintre nenumăratele terenuri de vânătoare ale împăraților habsburgi.  Pe măsură ce Viena a crescut și noi idei urbanistice au fost implementate, pe vremea lui Iosif al doilea, zona a fost transformată în parc de recreere. Devenit foarte popular, la sfârșitul secolului XIX, parcul găzduia o mulțime de restaurante,  caruseluri și, evident, Riesenrad – Marea Roată – simbolul parcului.

Astăzi, parcul este un deliciu atât pentru copii cât și pentru adulți.  Vă recomand calea ferată Liliputhbahn, Republica Kugelmugel – o lume într-o sferă, pendulul Turbo Booster dar și statuia lui Calafati.

Fomică?  Poftiți la  Wagoon 31 – http://www.waggon-31.at/

O altfel de abordare: http://www.wien.info/ro/sightseeing/prater/prater-nostalgia

 

 

9.  Grinzing

Grinzing

Dacă nu te întorci vesel de aici, mai bine stai la hotel!

După vreo 2-3 concerte faine la Musikverein și la Operă, după un tur cu trasura pe Ring și  după o vizită elevată la MUMOK, o animăleală în Grinzing e mai mult decât bine venită.

Grinzingul este un cartier pe dealul din nord-vestul Vienei unde  cârciumioarele locale – Heurigen, servesc vin proaspăt, bere nefiltrată,  varză cu ciolan,  cârnați,  kaiserschmarrn sau ștrudel cu mere și seară de seară turiștii se lasă prinși de muzicanții locali cu Marșul Radezky,  Valulrile Dunării ori cu vreo polcă drăcească.

Demult, un împărat hain a spus că nu mai acceptă nici un chef la palat lăsându-i astfel pe nobilii locali cu ochii în soare. Ăștia s-au mobilizat repede și au zis că decât să care vinul la palat, mai bine se duc ei direct la sursă. Așa scăpau și de ochii vigilenți ai împăratului.  Și uite așa, mărunta tradiție viticolă a Grinzingului explodează sub patronajul micii nobilimi dar și a călugărilor de la Stift Klosterneuburg  ale căror vii erau pe dealul sus amintit.

Grinzingul este o destinație ideală pentru o seară de vară. Savoarea mâncării locale asociată cu un Gruner Veltliner proaspăt și aromat, muzica locală, buna dispoziție și amabilitatea gazdelor vă pot face să iubiți Viena mulți ani de aici înainte.

Recomandare:

Cârciumă: Heuriger Maly – Sandgasse 8, 1190 Wien, Austria http://www.heurigermaly.at/

Vin: Gruner Veltliner 2013 de la Schloss Gobelsburg

Orar: de la prânz până seara târziu.

Locație: Viena – Cartierul Grinzing

Găsiți aici o descriere faină a zonei: http://calatorim.ro/o-bijuterie-ascunsa-a-vienei-cartierul-grinzing/

 

10. UNO City si Donauturm

Are si Viena Frankfurtul ei. 🙂

În nordul orașului, dincolo de Dunăre, avem Viena secolului XXI. Un stup ultramodern de clăriri de birouri și de apartamente. Numit și Viena International Center (VIE) – așa îl veți găsi,  acest oraș în oraș găzduiește crema companiilor din Austria dar și o sumedenie de instituții internaționale, unele aparținând de Organizația Națiunilor Unite. Iată câteva instituții super-star ce au sediul aici: OPEC, OSCE, AIEA – Agenția Internațională pentru Energie Atomica, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați…

Complexul a fost inițiat și consturit la sfârșitul anilor ’70, și astăzi, împreună  cu celebrul DonauTurm, deschis în 1964, formează una dintre atracțiile de neratat ale Vienei.

Vă recomand, printre altele restaurantul panoramic din Donau Turm.  De aici puteți admira e excepțională panoramă a Vienei și, dacă prindeți vreme bună, puteți vedea și Alpii Vienezi foarte bine.

 

Spor la vizitat!

🙂

Imaginile folosite sunt proprietatea Oficiului de turism al Austriei și Oficiului de turism al Vienei.

 

TAGS
RELATED POSTS
1 Comment
  1. Mihaela

    March 6, 2016

    Va doresc spor si inspiratie pt noile articole, mi s-au parut f. instructive cele despre inchirierile auto, iar cele despre Viena sunt fermecatoare…urmeaza sa descopar “povestile despre vinuri”

Comments are closed.