Călător în țara mea
Mocăniţele românești: 3+2 trasee de neuitat cu poneii căilor ferate
Nerăbdătoare, pufăind şi şuierând mai tot timpul, mocăniţa parcă ar bate din picior zorind călătorii să urce în vagoane. Are şi un motiv pentru a face asta: printre păduri seculare, prin chei şi peste viaducte ori traversând la pas dealuri aurii, poneii mecanici, ne arată, din goana lor de melci, tot ce are mai frumos România. Valea Vaserului, satele Apusenilor sau viaţa la munte în Covasna.
Vă invit să descoperiți mai jos, cinci dintre cele mai interesante linii de cale ferată din România. 🙂
1. Șoapte din Maramureș. Mocănița de pe Valea Vaserului.
Sunt sigur că în inima fiecărui român, Maramureșul și Bucovina au un loc aparte. Pierdut în timp și regăsit într-o civilizație autentic montană (încă!), Maramureșul încântă și fascinează orice turist ce ajunge aici. Aici, în “Maramu”, centrul civilizației a fost lemnul. Tot universul acestei părți a României este legat de lemn, de la lingură până la biserică.
De la Vișeul de Sus până la Comanu, de-a lungul celor 50 de kilometri, mocănița este calul de povară al muncitorilor forestieri. Ca orice mocăniță care se respectă este un tren mixt. De călători și de mărfuri. Da, CFF Vișeul de Sus este ultima cale ferată forestieră autentică ce funcționează în România. Locomotivele cu abur, încă mai coboară de la Comanu bușteni către gaterele de la Vișeul de Sus. Pentru turiști este amenajat doar segmentul Vișeul de Sus – Paltinul, cu o lungime de aproape 22 de km.
Indiferent de anotimp, locomotiva Măriuța, la venerabila vârstă de 100 de ani, se încăpățânează să ofere turiștilor o experiență autentică maramureșeană. Din goana nebună a celor doar 11 km/h, timp două ore, călătorii vor fi fascinați de nesfârșitele păduri de fagi si molizi, de curbele strânse si traseul întortocheat la căii ferate, dar și de satele de pe valea Vaserului.
Compania care operează acestă cale ferată, oferă turiștilor și câteva călătorii tematice. Așadar, ce ați zice de o excursie cu mocănița de Crăciun sau de Revelion? 🙂
Traseu: Vișeul de Sus – Paltinul și retur;
Durată: 4 ore;
Program de funcţionare: 19 septembrie – 3 noiembrie 2013 – Joi, Vineri, Sâmbătă și Duminică. Plecarea este la ora 09:00 din Vișeul de Sus;
Preţ: 45,00 lei-adult (în 2013).
Mai multe detaii găsiţi aici: http://www.cffviseu.ro
Un articol complet puteți găsi pe blogul lui Răzvan Pascu: http://razvanpascu.ro/2010/11/17/romania-e-frumoasa-12-mocanita-din-maramures/
2. Mocăniţa Moților. De la Abrud la Câmpeni.
Ca multe alte repere istorice ale Apusenilor, şi calea ferată ce străbătea odinioară Moţlandia a avut o soartă tristă. Costruită pe la 1910, această cale ferată îngustă făcea legătura între Turda si Abrud, trecând prin Baia de Arieş şi Câmpeni. Cei 94 de kilometri au rezistat până în 1998 când calea ferată a fost dezafectată şi o mare parte din ea băgată la conservare (adică vândută la fier vechi). În 2004 s-a redeschis tronsonul Abrud-Câmpeni. Cei 12 kilometri serpuiesc pe lângă şosea, prin păduri seculare şi prin sate pitoreşti precum Abrud sau Cărpiniş.
Pe lângă o sesiune de bulz şi afinată, ori de minuate plăcinte la Pensiunea Scărişoara, după o zi petrecută în măruntaiele pământului, ori pe crestele acestuia, o plimbare cu mocăniţa Apusenilor vă va oferi 3 ore de relaxare şi contemplare de neuitat.
Ca majoritatea treuleţelor, şi mocăniţa Apusenilor funcţionează sporadic.
Traseu: Abrud – Câmpeni şi retur
Durată: 3 ore
Program de funcţionare: din când în când. În zile de sărbătoare sau în vara în zilele de sâmbătă.
Preţ: 25,00 lei-adult (în 2013).
Mai multe detaii găsiţi aici: http://www.cfi.ro/index.php?p=1_15
…şi pentru că nu ma pot abţine, ori ieşiţi în Piaţă la proteste, ori grăbiţi-vă să prindeţi un loc la anul în trenuleţ, pentru că peste câţiva ani vom avea toate şansele să admirăm acolo miunate şi monumentale halde de steril şi frumos mirositoare râuri de cianuri.
3. Verticale mecanice. Calea ferată Covasna – Comandău.
Dacă această cale ferată ar fi fost funcțională pe toată lungimea ei, cu siguranță ar fi fost una dintre vedetele turismului românesc.
Acum să ne imaginăm: Avem o diferență de nivel de 327 m și o lungime a căii ferate de 1236 m. Practic, la fiecare metru parcurs, trebuie să urcăm 26 de cm. Este aproape ca și cum am urca pe scări. :). Acum să mai adăugăm un ingredient: 3 vagonete încărcate cu cherestea. Ok! Și unul cu oameni. Sunt în vârful dealului și în fața lor o coborâre de 300 de metri în un pic peste 1000 de metri. Cel mai tare roller coaster!
Pentru acei oameni, prima excursie pe acest plan înclinat, cu siguranță s-ar fi transformat într-o poveste ce ar fi împărtășit-o tuturor tot restul vieții.
Calea ferată Covasna – Comandău este specială pentru că are ceva unic. Este singura cale ferată din România și din această parte a Europei care are un plan înclinat de 26 de grade. La vremea construcției, pe la 1890, era o minune a ingineriei feroviare, soră bună cu dibăcia drăcească. Un principiu simplu, ce se folosea de bătrâna gravitație, făcea ca vagoanele pline să coboare iar cele goale să urce. Ordonat, sigur și elegant.
Timp de 100 de ani, zi de zi, buștenii de la Comandău treceau prin acest carusel pentru a ajunge la Covasna. Pe la sfârșitul anilor ’90, o furtună și un incendiu, au expediat această minune a tehnici direct în cărțile de istorie.
Dar cum s-ar zice: “Mocănița moare, dar nu se predă”.
Din 2008, un mic segment: Covasna – Siclau a fost readus la viață de către “Asociația Siclau” și “Asociația pentru păstrarea liniilor ferate înguste din România”
Vara, puteți face o excursie din Covasna, din fața hotelului Clermont până Siclău. De acolo mai aveți puțin de mers până la baza legendarului Plan Înclinat.
Traseu: Covasna – Siclau şi retur;
Durată: 3 ore;
Program de funcţionare: la orice oră în orice zi dacă sunteți un grup;
Preţ: era 5.00 lei/persoană. O nimica toată dacă vă gândiți la fabuloasa istorie pe care sunteti pe cale să o descoperiți;
Mai multe detaii găsiţi aici: http://www.cfi.ro
4. Fortificaţii medievale. Calea ferată îngustă Sibiu-Agnita.
Despre această linie se găsesc o mulţime de informaţii pe net. Momentan, pe ea circulă o drezină şi o ciclodrezină. Abandonată mulţi ani, această cale ferată ce urmează Valea Hârtibaciului, a fost cea mai lungă linie ferată îngustă din România. Avea 123 de kilometri şi lega Sighişoara cu Sibiul. Acum, câţiva tineri, au pus umărul (adică mâna pe lopată, pensulă şi fierăstrău) pentru a aduce la viaţă cel mai frumos şi comod mod de a vizita câteva biserici fortificate de referinţă. Plecând de la Sibiu, calea ferată şerpuieşte printre dealuri ajungând la Roşia (cu biserica evanghelică din sec. XIII), apoi la Vurpăr (cu biserica evanghelică fortificată din sec. XIII), la Hosman, la Nocrich (cu o fortificaţie din sec XIII şi o biserică din sec. XVIII) şi în cele din urmă se opreşte la Aginita unde puteţi vizita una dintre cele mai frumoase biserici fortificate din zona Sibiului).
Pentru moment, vă puteţi bucura de o plimbare eco, de la Cornăţel până la Hosman.
Aşadar, dacă vă planificaţi o vacanţă în inima Transilvaniei, cu siguranţă “Asociaţia Prietenii Mocăniţei” vă va oferi o plimbare nemaipomenită cu drezina lor prin podişul Hârtibaciului.
Traseu: momentan este activ segmentul Cornăţel – Hosman;
Durată: 2,5 ore;
Program de funcţionare: nu există un program fix;
Preţ: puteţi închiria ciclo-drezina pentru 50 de lei pe zi;
Mai multe detaii găsiţi aici: http://www.sibiuagnitarailway.com
5. Regii cărbunilor. De la Anina la Oraviţa.
Pe la 1790, un domn austriac descoperă cărbune în Munţii Aninei. Toate bune si frumoase, dar cum să îi scoată de acolo și să îi ducă la Viena pentru ca domnul împărat să nu sufere de frig? Pe calea ferată. Aceasta a fost motivul principal pentru care, în această parte a imperiului, a început construcția de căi ferate în niște zone absolut sălbatice și inaccesibile. Cărbunele!
Cu un traseu întortocheat şi spectaculos, ocolind munţii Aninei pe la vest, această cale ferată are însemnătate specială în istoria căilor ferate de pe la noi. Finalizată în 1863, după mulţi ani de trudă, era prima cale ferată montană de pe actualul teritoriu al României şi al patrulea tronson de cale ferată finalizat. Tot de la Oraviţa, pleca către Baziaş şi prima cale ferată de pe teritoriul actual al României.
Viaducte, curbe strânse, tuneluri, versanţi prăpăstioşi ce stau să cadă pe tren, toate aceasta fac din calea ferată Anina – Oraviţa, cel mai frumos traseu feroviar al României.
Linia este operată de CFR cu o locomotivă diesel si doua vagoane de călători clasa a II-a. Din când în când, pe această rută se mai introduce un tren format dintr-o locomotivă cu aburi și două vagoane vechi.
Traseu: Oravița – Anina şi retur;
Durată: 2 ore pe sens;
Program de funcţionare (2013): Zilnic. Trenurile pleacă din Oravița la 7:02 și 14:50 și se întorc la 11:02 şi 18:56;
Preţ: 14,00 lei/sens (în 2013);
Cifre: diferenţă de nivel de 337,7 metri, 14 tuneluri şi 10 viaducte;
Like&Share: https://www.facebook.com/calea.ferata.oravita.anina
Detalii pe îndelete: http://www.oravita-anina.home.ro/
Deși a venit toamna, anul acesta mai aveți timp să dați o raită prin Apuseni ori pe la Agnita. Pe valea Vaserului și la Oravița, trenuile vă vor aștepta cuminți în gară și la iarnă.
Altfel, considerați textul de mai sus ca o muniție tocmai bună pentru excursiile de anul viitor!
Să aveți spor! 🙂
P.S. Ca de obicei, aştept cu mare drag completări şi corecturi. 🙂
coco
mi-a placut tare mult articolul, felicitari, nu stiam mare parte din informatii!
cristi
Multumesc! 🙂
Probabil voi mai posta si despre celelalte mocanite si trenulete din Romania.