Călător în țara mea
Monumente uitate – Cula Drugănescu – Retevoiești, Argeș
Specifice întregului spațiu balcanic, culele sunt reședițe semifortificate, sau ușor fortificate menite să apere o familie sau câteva familii, pentru o perioadă scurtă de dimp de diverse atacuri.
În Balcani, principalii dușmani nu erau turcii, așa cu istoricește am fost învățați, ci bandele de tâlhari, de aceea aceste constucții nu au o structură foarte solidă, sunt robuste, însă nu se pot compara nici măcar cu un castel mai mic. Ele sunt concepute să reziste unor atacuri ușoare și de scurtă durată.
In România sunt răspândite mai ales în Oltenia și mai puțin în Muntenia și Moldova. In Transilvania nu sunt. Acolo era o altă formă de organizare – Bisericile fortificate.
În Argeș sunt două cule: una la Mioveni – în bună stare de conservare și alta la Rerevoiești. Retevoieștiul este un sat al comunei Pietroșani de pe valea râului Doamnei, între Piscani și Domnești. Cula Dugănescu a fost construită în 1822 de către familia Durgăneștilor după modelul culelor vâlcene și gorjene. Ultima restaurare a fost în 1966. Până prin 1999 imobilul era în stare acceptabilă, ulterior, după prabușirea acoperișului, degradarea este foarte avansata.
Spre deosebire de suratele gorjene, cula Drugănescu nu are cerdac, iar construcția are trei nivele închise. Intrarea se face pe lateral, la nivelul solului. În stânga și în dreapta sunt 2 încăperi, iar o scară solidă conduce vizitatorii către etajul întâi al clădirii. Aici sunt camere de diferite dimensiuni, iar in partea stângă se găsește o scara din lemn care urcă la ultimul etaj. Sub scară se află un beci boltit, ușor coborât sub nivelul solului cu usă de acces prin exterior pe cealată parte a construcței.
Suspectez că la exterior au existat niste desene colorate.
Astăzi, cula are acoperișul distrus aproape complet, iar două plafoane sunt gata să cadă. Se poate urca la ultimul nivel, însă cu mari emoții, o grindă masivă ce susține ultimul nivel fiind putredă și ruptă.
Dacă vă duceți cumva la Nucșoara sau la Domnești, puteți opri pentru câteva minute la cula Drugănescu. Este chiar in centrul satului lângă biserică. Un reper destul de util sunt camioanele hoților de lemne parcate în fața monumentului.
Voi reveni cu informații și despre celalate cule din Judetul Argeș. Au mai fost 4-5 exemplare. Cel mai frumos specimen: Cula Sultănica din Șuici.
Agentia de turism AATravel.ro va pune la dispozitie sejururi, chartere, circuite si alte servicii turistice la preturi competitive. Vizitati Sejur Bulgaria pentru a vedea ofertele noastre.
Roland
Nu uita de cula de la Budeasa Mare Budisteanu.