Călător în țara mea
Vilele Minovici, Fântâna Miorița și Gara Băneasa (I)
E un chin până treci de Piața Presei. Agonizezi la semafoare la Charles de Gaule, mergi ca melcul cu autobuzul în față pe Kissleff, dar și când ajungi pe șoseaua București-Ploiești simți că zbori. Treci de Fântâna Miorița, treci de pasaj, de aeroport, de Ikea și te tot duci.
Să știți dragii moșului că la Fântâna Miorița puteți face stânga. Da. Se poate și este legal.
În zona Fântânii Miorița sunt 4 obiective turistice importante ale Bucureștiului, de care noi nu prea știm și nici prea interesați nu suntem:
– Fântâna Miorița;
– Muzeul Nicolae Minovici ( Vila Minovici )
– Muzeul Dumitru Minovici – Muzeul de Artă Veche Apuseană.
– Gara Băneasa.
Mai jos voi scrie despre:
Muzeul de artă populară “Dr. Nicolae Minovici”
Este acea vilă albă, construită în stil neo-românesc ce se vede din șosea cu un gard vechi si putred și o grădină îmensă în jur.
Vila a fost consturită în 1905 de către arhitectul Cristofi Cerchez. Se pare ca Nicolae Minovici a vrut de la bun început ca destinația imobilului să fie aceea de muzeu. Gândiți-vă că la vremea aceea Băneasa nu avea nici o taină cu Bucureștiul. Herăstrăul era nesistematizat, pe acolo nu era decât câmp și pădure. De ce a ales Minovici acest loc? Pentru că aici cumpărase o bucată semnificativă de pământ ce corespundea întrutotul planurilor lui. Și probabil că peisajul era de poveste. 🙂
La sfârșitul sec. XIX, era foarte în ton în țările apusene crearea unor muzee care să reflecte și să conserve tradițiile populare, mai ales din spațiu rural. România s-a aliniat destul de repede curentului, și iată că la 1906 aici, la bariera Bănesei, funcționa primul Muzeu de artă populară din România. Muzeul țăranului Român a fost construit 6 ani mai târziu.
În 1936, Dr. Minovici donează imobilul și terenul din jur primăriei Bucureștiului cu mențiunea clară de a nu-i schimba destinația. Dr. Minovici moare în ’41, iar conducerea muzeului este preluată de nepotul său ing. Dumitru Minovici. Minte luminată, în ton cu vremurile, Dumitru Minovici construise Muzeul de artă feudală medievală despre care vom vorbi în episodul doi. Practic ce-a de-a doua vilă Minovici din Băneasa.
Pe vremea comunismlui lucrurile nu au stat prea bine pentru muzeu. A fost cât pe aci să fie desființat iar imobilul să fie dat legației Indiei care bălea dupa casă. Spre norocul nostru, prin diverse mașinațiuni s-a evitat această soartă.
Astăzi deși arată destul de bine, muzeul are nevoie de o restaureare temeinică și serioasă. Dar ce să vă închipuți: La puțin timp după ce primăria a găsit fondurile necesare, se trezește un șmecher cum că ar fi nepotul din partea pisicii cameristei soacrei unchiului dinspre mamă al soției fratelui lui Minovici și a revendicat proprietatea. Pam Pam! Adică a atacat un act de donație perfect legal și perfect beton. Un act de care nici măcar comuniștii nu s-au atins. Ștefan Minovici se numește băjetul.
În conformitate cu datinile justiției românești procesul trenează, imobilul se degradează și foarte probabil vom mai pierde unul din simbolurile noastre naționale și locale.
Acum hai să vă spun si partea cea mai tare: Ștefan Minovici reclamă faptul că primăria a încălcat actul de donație doarece ……..vrea să restaureze muzeul. Tare, nu?
Financiar vorbind 13.000 de metri pătrați + imobilul au o valoare de piață de peste 10 milioane de euro. Deci…?
În sfârșit, în acest moment muzeul nu se poate vizita, nu se pot organiza evenimente – și sunt sigur că ar ieși acolo niște seri culturale foarte frumoase – și pe zi ce trece se ruinează.
Opriți măcar odată în parcarea generoasă de la Fântâna Miorița și admirați doar pe dinafară din păcate frumoasă Casa cu Clopoței construită “în stil popular românesc”.
Mai multe detalii despre muzeu găsiți aici:http://www.minovici.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=4
cao
Felicitari pentru material, chiar ma intrebam de ce Casa Minovici pare din ce in ce mai “cocosata”… pentru ca exista procese si pentru ca exista “mostenitori”. Ar fi interesant de aflat daca imobilul este trecut pe lista monumentelor istorice – daca nu, viitorul proprietar poate sa faca ce vrea muschii lui cu cladirea.
cristi
Cao, Casa cu Clopoței este pe lista monumentelor istorice. Este un obiectiv de patrimoniu. Din păcate este o situație foarte comună la noi. Clădiri de patrimoniu revendicate, situația legală trenează iar ele se degradează pe zi ce trece. 🙁
olariu lucian
o zona frumoasa care incet incet dispare