Vinland pe Facebook
Scormonitor
Ce va pregatesc
< 2023 >
June
  • No Events
Cronicuțele vinului

Cronicuțele vinului (1) – Leva – CS&Merlot 2009

By on February 6, 2012

Din seria ce am mai băut ce am mai mâncat, astăzi avem un vin la domeniile Slavyantsi – Bulgaria.

 

În primul rând trebuie  sa vă spun că bulgarii au început să își bage mințile’n cap și să producă vinuri.

Slavyantsi ăștia sunt destul de mari și pe lângă o gamă de molan care nu are nici o legătură cu consumatorul decent de vin, spre surprinderea mea am dat si de câteva vinuri absolut  potabile care pot sta cu mult curaj pe masă. Unul – un Shiraz m-a surprins mai mult decât placut. Sunt localizati în partea de sud a Bulgariei în zona Sungurlare/Slavyantsi…zonă care mai dă un vin foarte cunoscut..Misketul de Sungurlare.

Astăzi se dă un cupaj făcut cam la ochi așa de Cabernet Sauvignon si Merlot .

Că bulgarii produc un Cabernet Sauvignon delicat și mai fin decât California sau Australia, se știe deja. Însă acum și cupajat cu un Merlot e cam prea de tot, am suspectat inițial o ușoară bătaie de joc..dar m-am înșelat se pare…

 

Sticla și eticheta.

După cu pot vedea si măriile voastre, licoarea se prezintă într-o sticlă pară (care mie mi se pare foarte potrivită pentru un vin de calitate medie) cu o etichetă de bun simț – mă rog frunzele alea aurii sunt din alt film, însă per global în regulă. Contraeticheta – în bulgară evident, dar chiar și asa nu oferă informații relevante despre vin. Capișonul e cam prea de plastic însă se taie bine. Dopul este de bună calitate si nu am sesizat să țină miros. Deci la cât costă l-aș lua numai după cum arată.

 

Licoarea în sine

Miros:

Fiind din 2009 clar nu s-a intersesctat cu butoiul și asta rezultă din primul contact cu nasul, ușor înțepător am zis, dar o fi de la CS ..deci: unde e Merlotul? Vinul are o aromă de prospețime și vivacitate destul de pronunțată și una peste alta are o eleganță așa în felul lui. După vreo 20 de min de aerat ( adica 1/2 sticlă rasă ) parcă a început să se mai echilibreze, i-a mai disparut din asprime și devenit mai cooperant, însă nu cine știe ce.

Culoare:

Roșu, clar! Intens, spre rubiniu, care iți dă o senzatie de corpolență chiar înainte de a il gusta.

Gust:

Este un vin nu foarte corpolent, bine alcătuit, deși suspectez în continuare ca e cupajat la ochi, în care Merlotul atenuează clar din astringența Cabenetului, contribuind plăcut și echilibrat cu note dulci și arome florale. Totuși Cabernetul rămâne dominant. Spre dezamăgirea mea, pare a ști o grămadă  de lucruri dar nu știe cum să le exprime. Ies în evidență totuși urme de ceva fructe de pădure – alune, nuci…d’astea.  Finalul este plăcut, bine structurat, ușor astringent și cu o aciditate peste aștepări..deh, e tânăr și nebaricat.

Una peste alta eu l-aș fi făcut 70% CS 30% Merlot… mi se pare ca Merlotul vine destul de mult peste CS purtându-se o luptă în interiorul sticlei. O luptă prietenească pe care eu am arbitrat-o cu mare placere. 🙂

Are de la mine 76 de puncte din 100. 🙂

 

Rezumat:

Vin roșu sec

IG – Thracia

13.00% vol. alc.

Preț: 21,00 lei .

http://www.imexwines.ro/vinuri-rosii-demiseci-c-23_39/leva-merlot-cabernet-sauvignon-m-116

TAGS
RELATED POSTS