Vinland pe Facebook
Scormonitor
Ce va pregatesc
< 2023 >
February
  • No Events
Cronicuțele vinului

Cronicuțele vinului (11) – Primitivo Salento 2008 I.G.T.

By on December 19, 2012

Pe toamnă am cam lăsat Cronicuțele  vinului orfane, am avut alte preocupări  (tot bahice spre bucuria mea) dar am strâns în tolbă o multime de vinuri despre care cu bucurie comentez câte ceva și, printre altele, vă îndemn să le gustați…sau nu. Yep, au mai fost si din astea.

Astăzi avem în lumina reflectoarelor un vin din Puglia/Italia.

 

Primitivo Salento I.G.P  2008

Nu a fost primul Primitivo consumat in viața mea, dar a fost cel mai recent.  Îmi place Primitivo și datorită numelui, pentru că mă duce cu gândul la niște vițe de vie de pe vremea Decebalului sau a Ghilgameșului. Adică niste struguri și un vin primordial așa.. O să vedeți că nu e totuși chiar așa.

 

Despre climă și ambient


Familia Mocavero a pus bazele domeniului viticol prin 1950. Viile sunt foarte aproape de orasul Salento, din partea sudica a regiuni Puglia – tocul cizmei Italiei, dacă nu vizualizati. 🙂

Puglia, ca majoritatea regiunilor Italiei, de altfel, are câteva soiuri reprezentative (Negramaro, Aleatico, Susumaniello sau  Primitivo) dar și câteva cupaje care au statut de DOC sau DOCG – Salice Salentinom de exemplu.

Zona sudică a Pugliei, fiind adâncă înfiptă în Mediterana, are un climat pur mediternaneean cu oarece tente tropicale date de regimul un pic mai susținut al precipitațiior sezoniere.

Mocavero se preocupă cu cultivarea (cu mare succes) a soiurilor locale. In portofoliul lor găsim Verdeca, Primitivo, Negramaro, Aglianico (ăsta este specific Basilicatei). Pentru că trendul și piața cer, prin viile lor mai găsim și oarece butași de Cabernet Sauvignon și Chardonnay.

 

Sticla și eticheta


Sticla este una bordeaux tipică pentru vinurile din clasa medie.  Eticheta este de mici dimensiuni pe care avem înscrise numele producătorului, soiul, zona viticolă și clasa vinului  – IGP, în cazul de față.  Pe contraetichetă găsim câteva detalii despre vin atât în italiană cât și în engleză.  Anul și lotul sunt ștanțate separat. Cred că au cumpărat câteva vagoane de etichete.

 

Licoarea în sine


Primitivo este unul dintre acele vinuri care merită băut fie și numai pentru interesanta sa istorie.  Pe scurtătură: este același soi cu celebrul Zinfandel din California.  Cum s-a ajuns de la Primitivo la Zinfandel? Prin casa de Habsburg și prin intermediul unor băieți deștepți din America. Originea soiului este în Croația. Aici se numește Crljenak Kaštelanski sau cu o pronunție mai omenească: Tribidrag.  De aici a plecat spre Italia prin 1700..și ceva, cu ajutorul unui popă, iar în America a plecat cu vaporul, așa cum v-am zis cu ajutorul Habsburgilor și a unui băiat din Long Island.

Numele de Primitivo vine de la apucătura acestui soi de a se coace printre primele, drept pentru care și culesul se întâmplă mult mai devreme.

Vinul dezbătut este produs din strugurii viilor din Lecce si Taranto. Vârsta viilor este de aproximativ 35 de ani și produc pe medie cam 8 tone la hectar. Suficient cât Mocavero să scoată 6900 de sticle din fiecare hectar.

Culoare: Un roșu rubiniu, închis cu nuanțe violacee;

Nas: Are un nas amplu, plăcut, care de deschide foarte repede cu arome dulci de cireșe, rodie, poate dafin.

Gust: Amplitudinea nasului se transferă plăcut și în gust dându-i vinului  echilibru și robustețe. Tanini nu sunt foate viguroși,  sunt rotunzi și plăcuți. Vinul este bine structurat, cu un corp mediu.  Combinația  dintre tanini și nuanțele de gem de prune și de fructe precum caisele, piersicile,  prunele îl fac un companion foarte plăcut ce nu trebuie asociat neapărat cu mâncare.  În postgust se remarcă acele nuanțe de gem..parcă de caise de data asta.  Probabil că cele 4 gr. de zahăr rezidual contribuie destul de mult la notele ușor dulci ale vinului.

 

Una peste alta.

Este un vin care  pur și simplu mi-a plăcut, fără elogii,  fără dat pe spate și fără alte aberații. Un vin destul de simplu dar foarte corect și foarte coerent.

Rezumat:

Denumire: Primitivo Salento 2008  I.G.P.

Soi: Primitivo 100%

I.G.: Puglia – Tarento și Salento

Producator: Mocavero

Importator: IMEXWINES

Vol alc.: 14 %

Preț: 45,00 lei

Scor: 85 (este o apreciere absolut personală)

TAGS
RELATED POSTS