Vinland pe Facebook
Scormonitor
Ce va pregatesc
< 2023 >
June
  • No Events
Cronicuțele vinului

Cronicuţele vinului (12) – Vermentino di Sargdena / Benas 2011

By on January 21, 2013

Seria vinurilor italieneşti continuă, iar astăzi  am luat în colimator un vin mai rar pe la noi. Dacă vinuri din Sicilia mai găsim, după cele din Sardinia trebuie să alergi un pic.

Sardinia a reuşit să îşi dezvolte câteva soiuri locale foarte apreciate şi, deşi e în mijlocul Mediteranei, a rupt gura târgului şi cu un vin alb – Vermentino di Sargdena. Ca să nu vă las cu ochii în soare, iată şi alte soiuri din Sardinia: Monica de Sargdena – roşu, Cannonau di Sargdena (zis şi Grenache la francezi) – roşu,  Carignano del Sulcis tot roşu şi o altă raritate – Nieddera – rudă cu Cannonau.

Despre climă şi ambi ent:

Vinul este produs de Cantina Sociale dela Vernaccia – o asociaţie agricolă situată în Oristano, un oraş în partea vestică a insulei. Deşi în ceea ce priveste condiţiile climatice, Sardinia se aseamănă cu Sicilia, în ceea ce priveşte solul este din alt film, aici predominând calcarele si conglomoratele.  Vinurile tind să fie mai acide, deşi în materie de grade alcoolice stau la cote înalte.  Una peste alta, cei de la Vernaccia din 1952 încoace, au pus mână de la mână şi au făcut nişte vii într-o zonă cu un terroir foarte potrivit.

C.S. dela Vernaccia nu este nici cel mai mare şi nici cel mai tare producător de vinuri de pe insulă. Calitatea vinurilor totuşi este ridicată  şi graţie unei implicări energice şi costante sunt printre pimii exportatori de vin de pe insulă.

 

Sticla şi eticheta:

Sticlă Bordeaux, specifică vinurilor de clasă medie, transparentă.  Eticheta mi-a plăcut foarte mult. Motivele acvatice şi culoarea se îmbină perfect cu caracterul mediteranean al vinului. Este o etichetă simplă şi de bun gust. Contra-eticheta are toate lucrurile trebuincioase trecute acolo.  Dopul nu este de plută, este DIAM – foarte potrivit pentru un vin care are viaţa cât un hamster.

 

Licoarea în sine:

Vrementino este un soi de struguri albi cu coacere târzie destul de răspândit în Sardinia, Corsica, Piemont (aici se numeşte Favorita – ce nume, parcă ar fi hibrid) dar şi în Languedoc-Rousillon.  Catalogul International al Viei dă soiul ca fiind originar din Italia, deşi unii mai francofili spun că ar fi acelaşi soi cu Rollo din Provence…

În Sardinia Vermentino se bucură de statutul de DOC –  ceea ce avem noi acum – Vermentino di Sargdena, dar şi de statutul mai aristocrat de DOCG – Vermentino di Gallura şi Vermentino di Gallura Superiore.

Hai că nu mai zic cu istorii şi soiuri că murim de sete.

Culoare: Galben verzui – spre lime.

Nas: Primele nunaţe  te duc cu gândul la muguri, la flori de măr, de cais sau cireş, vinul emană foarte multă prospeţime. Regăsim flori de salcâm dar şi o întreagă paletă de fructe proaspete (mere, citrice, rodii). Nasul este amplu, foarte combativ.

Gustul: Cavaleria uşoară la atac. Toată. Cavitatea bucală ne este invadată de aceleaşi nuanţe de prospeţime. Nuaţele de citrice (grapefruit, portocale) şi de mere devin viguroase,  sâmburii de caise şi de mere îşi fac de cap pe final. Vinul are o aciditate foarte bună, la fel de combativă ca şi nasul.

Postgust: Persistent cu o demonstraţie de forţă a sâmburilor de caise. Apar nuanţe de muşeţel dar şi de ceva smochine care îndulcesc această simfonie nebună. Toate aceste caracteristici tin foarte bine ascunse cele 13,5 grade alcoolice. Eu i-am dat doar 12% după prima citire…

 

Una peste alta:

Foarte proaspăt, viguros, combativ,  bărbătesc şi totuşi cu suficientă delicateţe şi eleganţă. Este  un vin ideal pentru a doua zi de după o masă încărcată.  S-a calificat la cateogria  “plăcut mult”.  La mine a mers foarte  bine cu pui cu legume, dar cred că se încadrează regulamentar şi la ceva scoici cu sos alb sau felurite şi delicioase fructe de mare.

 

Rezumat:

Denumire: Benas;

Soi : Vermentino di Sargdena D.O.C – 2011;

I.G.: Sardinia – zona Oristano;

Producător: Cantina Sociale della Vernaccia

Vol. alc.: 13.5%

Importator:  încă nu – este în probe.

Preţ: 33.00 lei

Scor: 85 de puncte (o apreciere absolut personală)

TAGS
RELATED POSTS

Comments are closed.