Vinland pe Facebook
Scormonitor
Ce va pregatesc
< 2023 >
June
  • No Events
Cronicuțele vinului

Cronicuțele vinului (2) – Fetească Neagră – Crama Domniței – Dealu Mare

By on February 23, 2012

Vă previn: E de rău, de foarte rău.

Să începem cu începutul:

Vinul l-am primit drept cadou cu foarte bune intenții, în preajma sărbătorilor. După cum se vede pe ethichetă a fost un lot etichetat special pentru hotelurile RIN.

Pentru început m-a surprins eticheta, care nu spune nimic și dă impresia ca a fost făcută într-un back-office de recepție. Iar cine a facut-o încă nu a aflat că limba română are și diacritice…gen!

În sfârșit… ajung să și îi dau și cep numitei sticle….

 

Sticla și Eticheta:

După ce mi-a scos ochii un pic eticheta, m-a surprins  sticla ca atare. O sticlă de proastă calitate și….deschisă la culoare!. Mă simțeam ca pe vremea răposatului când mai nimereai o sticlă de bere cu aromă de ulei.  Să pui vin roșu în sticle galben-transparente e cam de prost gust, oricat de rău ar fi vinul.

Contraeticheta, corect facută, oferă toate informațiile despre vin și producător.

Operațiunea de tibușonare a dopului a generat un praf care s-a asezat gingaș pe suprafața lichidului. Deci: dop varză.

 

Licoarea în sine

Miros:

L-am deschis – l-am mirosit, l-am pus in pahar – l-am mirosit, l-am aerat un pic – l-am mirosit. Un miros ușor acru, stătut, nu de vin ce luase contact cu aerul ci de un vin neterminat, sau facut în mare grabă sau în procesul de fermentare alcoolică o cantitate mare de boabe putrezite de la apă au intervenit. Cred ca baiul e mai degrabă în vie decat în tanc.

Să trecem peste.

 

Culoare:

Roșu spre rubiniu cu tente de vișine putrede. Cadra pe registrul de Fetească Neagră cu ceva imaginație

 

Gust:

În primul rând pe etichetă scrie demisec, adică mai mult de 5 gr de zahăr pe litru..unde e zaharul? Tentele de miros s-au continuat și in gust, o aroma acrisoară venea peste toate celalate …hai sa zicem calități ale vinului. El săracul se străduia sa arate câte ceva, dar cineva își bătuse joc de el într-un mod desăvârșit.  Nu apărea nimic din ce te-ai fi așteptat la o Fetească Neagră chiar și de  calitate mai slabă. Astringența  era deviată rău iar acreala devenea evidentă la final. Senzația era de vin stricat din fașă, nu din sticlă.

Rezultatul a fost că  trei sferturi din sticlă a luat calea Dâmboviței

 

Pe de-a dreptul:

“Drumul spre iad e pavat cu bune intenții”. Cel de la RIN care a selectat vinul, ori a avut o șustă cu producătorul, ori e un mare consumator de bere, ori a vrut să iși bată joc si de numele firmei și de clienți ori toate de-o dată. Cert e că Feteasca Neagră de la Crama Domniței a fost cea mai proastă Fetească pe care am băut-o vreodată.  Toată Feteasca la BIB si tot ce e în zona de 9-11 lei in retail e mult mai decentă decât asta.

 

Așadar invit pe domnii de la Crama Domniței să pună mâna să faca vin totuși…iar pe domnii care selectează licoarea în vederea cadorisirii să învețe toate literele alfabetului și să faca distincția între Cabernet Sauvignon si Sauvignon Blanc.

 

Notă: 55 de puncte pentru că s-a intersectat cu strugurii.

 

Rezumat:

Fetească Neagră

IG: Dealurile Munteniei

Producător: Oenotera SRL

Concentrație alcoolică: 12%

Preț: nu cred ca mai mult de 5 lei/sticlă.

TAGS
RELATED POSTS