Vinland pe Facebook
Scormonitor
Ce va pregatesc
< 2023 >
June
  • No Events
Cronicuțele vinului

Cronicuțele vinului (3) -Inferi – 2008 Marramiero Montepulciano d’Abruzzo

By on March 25, 2012

Cronica unui vin de o exceptională excepție… ca să zic asa.

Am degustat împreună cu câțiva prieteni la winbarul 1000 de chipuri trei vinuri roșii cum mai rar au trecut pe la papilele mele gustative. Le voi face cronică la toate trei….daaar..Inferi a rupt toate recordurile, a spart toate barierele…un Montepulciano de mare clasă.

Despre soi.

Maramiero este una din cele mai respectate podgorii din Italia, iar vinurile pe care le produc pot sta pe orice masă, oricât de sofisticată ar fi.  Montepulciano este vinul tradițional al județului Abruzzo, însă are o largă răspândire în toată Italia centrală. Dacă vreți să vă familiarizați cu soiul, găsiți la Real un Montepulciano pe la 9-10 lei. Vița Montepulciano este un fel de vacă Holstein – produce până la 5 kg/struguri/viță. Adică 5 sticle. Evident, la debitul ăsta nu o să iasă cine știe ce licoare. Însă dacă vița este ușurată de ce trebuie și când trebuie, altfel o vede lumea. Vinurile pot fi extraordinare. Ca și acest Inferi de altfel.

 

Povestea lui Inferi…

…începe în 1993 cu Dante Marramiero, cel care a pus bazele domeniului viticol cu același nume.  În ’93, deja avea peste 60 de ani, astfel că, în urma unei operații banale, însă nereușite, a murit. Fiul său, care a preluat frâiele afacerii, a vrut să facă un vin special în memoria tatălui. Așa a apărut Inferi. În luna August, oenologul domeinului, întră în vie însoțit de 2 doamne mai dibace în ale împletitului și marchează cu o șnur roșu, pe fiecare viță, primii struguri care încep să se coacă. În Septembrie, când se culege via, aceștia sunt evitați. Se culeg mai târziu sub atenta îndrumare a oenologului. Prima fermentație este în tancuri de oțel, apoi este separat, urmează fermentația alcoolică, iar apoi este cupajat.  Vinul este baricat 24 de luni în butoaie de stejar franțuzesc.

Despre licoare:

Sticla si eticheta – de foarte bună calitate. Eticheta este una specială, în sensul ca a fost comandată unui artist ( am uitat cui ) special pentru acest vin, însă e la compus un tablou de mari dimensiuni, care ulterior a dus la eticheta pe care o vedem pe sticlă. Dopul este de plută de foarte bună calitate. Unul din cele mai bune dopuri pe care le-am văzut – 0.60 eurocenți/bucată. 😀

 

Culoarea:

După nume ne dăm seama ce culoare are…Este un roșu intens, dă chiar în vișină putredă, îți dă senzația de corpolență fărp a-l duce la nas.

Aromele:

emanate din pahar sunt excelent  aproape perfect) echilibrate. Note de cireșe amare și vanilie ies în evidență. Aromele sunt destul de pregnante și  ușor volatile, însă  se împletesc foarte bine. Baricul iese în evidență prin estomparea vîrfurilor.

Gust:

Este un vin astringent, însă  exact atât cât trebuie (nu se apropie de Cabernet Sauvignon), taninii sunt plini, bine conturați si echilibrați, este un vin corpolent și bogat, care efectiv îți activează toate papilele din cavitatea bucală.  Deși are 14 grade alcoolice, alcolul nu vine peste  celelate simțuri nici o secundă, îi simți prezența, dar nu și existența. Cireșele amare dau nuanțe nobile și armonioase, frumos subliniate de tentele de vanilie și vișine bine coapte.

Finalul este lung, nobil, persistent. Absolut delicios.

 

 

Una peste alta…

Formidabil. Cred că ăsta este cuvântul. Un vin fără compromisuri. Un vin care epoate fi excelent asociat fripturii de vită. A fost foarte potrivit cu brânza de Horezu. Totodată este acel vin călduros pe care îl poti bea cu prietenii doar cu un platou de brânzeturi și ceva grisine.

Este un vin  pe care mă ține curajul să îl fac cadou și Papei.

 

Rezumat:

Inferi 2008 – Montepulciano D’Abruzzo D.O.C.G – Riserva –  V.Q.P.R.D.

Producator: Marramiero

Soi: Montepulciano d’Abruzzo D.O.C.

An:2008

Producție: 30.000 de sticle.

Preț: 80,00 lei

Punctaj: 91 de puncte

Momentan nu e pe la noi, însă va fi in curând.

TAGS
RELATED POSTS