Vinland pe Facebook
Scormonitor
Ce va pregatesc
< 2022 >
December
  • No Events
Cronicuțele vinului

Cronicuțele vinului (4) – Shiraz 2004 – Regina de Renieri / Castello di Bossi

By on April 3, 2012

Când o ceri în căsătorie, vinul asta trebuie să il ai pe masă. Am zis!

 

A fost primul vin dintr-o serie de vinuri italiene  pe care le-am dezbătut zilele trecute la winebarul 1000 de chipuri.

 

Italia trece prin el, îl bei, îți pătrunde în capilare si cu ceva imaginatie te simți în Toscana, evident depinde și cât bei.

Un Shiaz italienesc,  trebuie să recunosc că, a fost ceva surprinzător. Deși italienii nu sunt străini de acest soi, nici nu se omoară cu cultivatul lui, așa ca l-am trecut din prima la cetegoria “rarități”.

 

Despre climă și ambient:

Despre Castello di Bossi mai auzisem diverse lucruri…cum că ar face un excelent ulei de măsline și că au și o podgorie de vreo 600 de hectare, în care se joacă mai mult din plăcere și pasiune. Dar cam atât. Nu băusem nici un vin de la ei, nici măcar ulei de măsline.

Ulterior am aflat că  cei de la Bossi au 3 domenii separate: Castelo di Bossi, Renieri (de unde e și prezentul vin) și Terre di Talamo.  Terroir-uri complet diferite, vinuri complet diferite.  Domeniul Renieri are cam 128 de hectare și este în comuna Montalcino din județul Toscana. Este o comună cu lungi si frumoase tradiții în ale vinului. Vom mai vorbi despre ea.  Domeniul a  fost complet replantat prin 1998. Oamenii se țin bine cu calitatea pentru ca jugănesc vița de nu rămâne pe ea decât un kg de struguri. Adică o sticlă / viță. Avem 6000 de vițe/ha =>  6000 de sticle / hectar. Puțin. Dar bun! Gândiți-vă că Montepulciano produce 30.000 de sticle/hectar iar Sangioveze rupe locul și mai și.

Regina de Renieri, Nero D Avola, Inferi

Regina de Renieri, Nero D Avola, Inferi

Despre licoare.

Vinul se prezintă într-o sticlă Bordeaux mai înaltă, ce împreună cu eticheta elegantă și de bună calitate și de bun gust aș zice eu, ii conferă o eleganță aparte. Te prinzi ca nu e un vin de zi cu zi. Dopul de plută de asemenea foarte bun, zic ca ar fi peste 50 de eurocenți. Acest Shiraz din 2004 a fost produs într-o cantitate limitată – 10.000 de sticle. Tescovina a fost lăsată la fermentat la temperaturi reduse mai mult timp, iar vinul a fost ținut 18 luni în baricuri de stejar franțuzesc înainte de a fi îmbuteliat.  Până în 2014 are vârsta ideală pentru a ne bucura de el.

 

Culoarea:

Roșu intens, cu tente rubinii, un roșu sângeriu.

Arome/Nas:

Shiraz, clar! Dar altă lucrare.  Notele de piper negru sunt asociate cu suave arome de vanilie fapt ce îî dă vinului o eleleganță aparte. Apar idei de vișine foarte coapte, dar un gust de prune ce întregesc vinul în cel mai fericit mod.

Gust:

Este un vin corpolent, dar nu greu, nu masiv. Intensitatea aromelor este domolită cumva de complexitatea lor și totodată mențin un echilibru perfect al gustului și taninilor. Finalul este lung și expresiv, rămân foarte frumoase note de prune.

Una peste alta:

Sofisticat și elegant. Solul vulcanic și microclimatul cald spre torid plus priceperea lui Alberto Antonini ( autorul vinului) au dus la un shiraz de primă linie a frontului. Un shiraz care poate ține piept mult mai versatelor omoloage din Napa Valley/California sau Hunter Valley/Australia.

 

 

Rezumat:

Producător: Castello di Bossi

I.G. Toscana

An: 2004

Alcool: 14%

Preț: 230,00 lei

Punctaj: 93 de puncte.

 

TAGS
RELATED POSTS