Vinland pe Facebook
Scormonitor
Ce va pregatesc
< 2023 >
February
  • No Events
Cronicuțele vinului

Cronicuțele vinului (5) – Khvanchkara -Tiflisi Marani – Georgia

By on April 14, 2012

Un vin de 1 si 8 Martie zice-se.

sau

Un (alt fel de) vin dulce…:)

Mult timp nu am avut o părere prea bună despre vinurile dulci. În închipuirea mea ușor bolnavă mi se păreau ca sunt niște compromisuri jalnice făcute de bărbați unor femei cărora, alftel, nu le puteau suci mințile.

Acum 2 ani am dat de un vin demidulce absolut deosebit (ca să mă exprim așa) – Khvanchkara.

Este un vin facut în bătrâna Georgie din două soiuri locale de struguri: Alexandreuli și Mujuretuli. Cupaj 50-50. Interesant de știut este faptul ca soiul Alexandreuli deși este georgian, numele de botez l-a primit în…Egipt, la Alexandria. Dar nu vorbim acum despre legende interesante ci despre un vin care este și există.

Vinul se numește așa de la regiunea unde sunt cultivați strugurii – Microregiunea Khvanchkara – pe malul râului Alazani – una dintre cele mai importante zone viticole ale Georgiei. Județul este Racha-Lechkhumi – o zonă legendară a Georgiei din mai multe puncte de vedere.

Sticla și eticheta.

Așa cum se poate vedea este o sticlă dreaptă, închisă la culoare (evident!) de bună calitate. Eticheta este simplă, conține toate datele esențiale, iar mie mi se pare de bun simț și de bun gust. Contraeticheta, în limba engleză  este de dimensiuni mari și conține toate datele necesare pentru a vă face o primă idee despre vin. Cred că este una din cele mai complete contraetichete de pe piață. Capișonul este în regulă, la fel și dopul, care totuși are tendința de a se rupe dacă se tirbușonează strâmb. Dopul nu ține miros.

Pe pagina importatorului găsiți mai multe detalii despre vinificare.

Licoarea în sine

Așa cum vă scrisei, reticența mea față de vinurile dulci  căpăta la un moment dat note grotești, de care mi-e rușine acum. După experiențele tragi-comice cu Busuioacă de Bohotin, Grasă de Cotnatri și alte scamatorii nu voiam să mai aud de dulcegării.

După i-am ce am dat cep, mi-am băgat trompa în sticlă inspirând avid mireasma. Nimic concret. Am turnat în pahar și mireasma a început să îmi învăluie simțurile. Trebuie să vă spun că este un vin deosebit de parfumat, arome florale foarte echilibrate, care chiar dacă nu ai știi ca e vin dulce tot ai bănui ceva… Miresme de trandafir și ceva zmeură se împletesc discret cu esențe de migdale dar și ceva note de vanilie.  O aromă complexă, placută.

Culoare:

Coloarea virează spre roz, este un roșu deschis care se ține totuși bine, dă o notă de vin ușor.

Gust:

Parfumul din miros se regăsește cu succes și în gust, este un vin armonios, demidulce virându ușor către dulce, cu aceleași note de trandafir, căpșună coaptă, fragi. Nu este un vin lasciv ci mai degrabă bine articulat și corect echilibrat. Finalul este suficient de lung și dulce  fix cât sa nu rămână sa te facă să inghiți sau să plescăi ca porcu’.

Una peste alta:

Este un vin pe care eu l-aș asocia cu checul făcut de mama, sau cu prajiturile de casă cu vișine sau caise, se întelege bine si cu diverse prăjituri cu cremă de ciocolată.  Dulciuri nu foarte dulci și un pic acrișoare.

Un vin total deosebit față de demidulcile noaste autohtone. Plăcut și exotic.

Rezumat:

Denumire: Khvanchkara – vin roșu demidulce

I.G. Racha-Lechkhumi,  Microregiunea Khvanchkara – este un D.O.C. după standardele europene.

Producator: Tiflisi Marani

Importator: Imex Wines

Vol alc.: 11.5%

Preț: 37.00 lei

Scor: 86

TAGS
RELATED POSTS

Comments are closed.