Vinland pe Facebook
Scormonitor
Ce va pregatesc
< 2023 >
February
  • No Events
Cronicuțele vinului

Cronicuțele vinului (7) – Rosamara – 2011 / Costaripa

By on May 14, 2012

Rosa Mara – 2011 / Costaripa

La degustarea de vinuri italienești de la Frankfurt am acordat o atentie desoebita unor vinuri rosé. Principalul motiv a fost  și este dat de faptul că vinificatorii români încă sunt departe de un rose expresiv, autentic, vivace. Evident, asta nu înseamnă că ai noștri nu fac vinuri  rosé bune. Dar cum se zice, “Mai e mult până departe”.

Având în vedere că aici se adunase o parte din crema Itaiei în materie de vinuri, am zis că ar fi imposibil să nu găsesc un rosé așa cum îmi închipui eu că trebuie să fie unul. Spre norocul meu am găsit două. Unul de entry/mid level  de la Marramiero și unul de nivel mediu – Rosamara  de la Costaripa.

 

Astăzi, voi scrie un pic despre  Rosamara de la Costaripa.

Rosamara
Rosamara

Despre climă și ambient

Vinăria Costa Ripa este situată în Moniga del Garda, pe malul Lacului Garda, în județul Lombardia.   Domeniul  este mare, defapt, este cel mai mare din zona lacului Garda, are cam 300 hectare. Istoria vinăriei începe în 1904 când au scos prima sticlă de vin și aveau doar 15 hectare de vie pe malul lacului. Acum sunt mari dar nu printre cei mai mari. Au în portofoliu cam 11 etichete. Toate vinurile produse de Costaripa sunt din soiuri locale sau specifice Italiei, lucru care le face și mai interesante. Mă rog, o singură exceptie au  – în celălalt rose – Palargentina au și ceva Muscat roz.  Toate vinurile lor sunt vinuri proaspete, concepute pentru a fi consumate în primi  2-4 ani de la data punerii pe piață . Durata lor de viață nu este mai mare de 5 ani. Drept pentru care când luați o sticlă de vin de la Costaripa  dați-i cep imediat.

 

Sticla și eticheta.

Elegant, fără nici o treabă. Sticla este transparentă, eticheta simplă și elegantă, mai apare o etichetă secundară cu detalii depre vin. Nu are contraetichetă. Dopul este de plută. Mă așteptam să aibă dop sintetic.

 

Licoarea în sine.

Este un rosé făcut din Groppello, Marzemino, Sangiovese și Barbera. Așa cum si cei de la Costaripa recunosc este un rosé foarte curajos. Metoda de vinificație este destul de elaborată. Strugurii se presează ușor, iar mustul obținut este lăsat să se scurgă gravitațional. Jumătate din cantitatea de must se fermentează în baricuri mici de stejar de 228 l  (bourgognese) timp de 6 luni după care este asamblat împreună cu mustul fermentat în tancuri de inox.

Culoare: Este un roz deschis, vesel, ușor vaporos.

Nas: Este un vin fresh, cu arome vișine si de fructe tropicale verzi – kiwi, avocado.

Gust: Este un vin corpolent, destul de rotunjior pentu un roze – cred că asta a fost unul din motivele principale pentru care mi-a plăcut. Aromele nasului vin foarte frumos în completarea gustului unde mai descoperim ceva rodie. Vinul este ușor acid, ceea ce ii conferă un caracter destul de sportiv. Postgustul este persistent, destul de mult peste media rozeurilor românești și lasă în urmă un gust plăcut amărui de sâmburi de caisă, poate ceva migdale. Și la postgust Rosamara punctează excelent.

 

Una peste alta:

Un vin frumos, elegant și articulat care îți oferă cam tot ceea ce ai cere de la un rosé.

L-aș numi “Vinul unei nopți de vară”.

 

Rezumat:

Denumire: Rosamara 2011 – vin rose sec. D.O.C.

I.G. Lgco Di Garda – Piemont

Producator: Costaripa

Importator: –

Vol alc.: 11.5%

Preț: 8.95 EUR

Scor: 86

TAGS
RELATED POSTS