Vinland pe Facebook
Scormonitor
Ce va pregatesc
< 2021 >
November
MTuWThFSS
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Cronicuțele vinului

Cronicuțele vinului (9) – Vernaccia di San Gimignano DOCG “I Macchioni” / Casa alle Vache

By on June 1, 2012

S-a întâmplat acum câteva zile la wine-barul 1000 de Chipuri. Treaba e că aci la 1000 de chipuri atmosfera este foarte prietenoasă pentru a organiza o degustare ad-hoc și dacă se nimeresc și oarece clienți cu atât mai bine. Toată lumea este invitată. 🙂

Așadar am dat cep printre altele unei sticle de  Vernaccia di San Gimignano DOCG “I Macchioni”  2011 de la  Casa alle Vache. A fost a doua sticla de Vernaccia consumată în viața mea, dar sincer nu pot spune care a fost mai bună.

Dar să purcedem:

 

Despre climă și ambient.

Casa alle Vache este de fel din județul Toscana ( pai se putea?) și este situată fix între Florența și Siena chiar lângă San Gimignano. Ca multe podgorii din Toscana și Azienda Agricola  Casa alle Vache este destul de mică – are doar 20 de hectare de vie.  Treaba e că viile lor sunt puse exact pe versanții cate trebuie și totodată nu se dau în lături să cultive soiuri franțuzești pentru a face vinuri supertoscane. Așadar pe aceste hectare au : Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese, Canaiolo, Vernaccia di San Gimignano, Chardonnay și Malvasia del Chianti.

Solurile pe care au viile sunt preponderent nisipoase, însă unele au și intruziuni calcaroase destul de consistente. Ca și producție scot între 3500 și 4600 l/ha.

 

Sticla și eticheta.

Sticla este mediu înaltă, de culoare verde închis – bună pentru vinurile albe.  Eticheta este simpla, elementele definitorii (producător, soi, an, gamă) fiind bine evidențiate și vizibile. Nu este foarte elegantă însă îi șade bine pentru gama de vinuri medii.  Spre deosebire de alți producători peninsulari care nu se omoară cu contraetichete și informații adiționale, cei de la Casa alle Vache au tras o contraeticheta foarte utilă. Au scris tot ce era important pentru a te lămuri grosier care e treaba cu Vernaccia. Dopul este de plută și este de bună calitate.

Licoarea în sine:

Vernaccia di San Gimignano este, așa cum îi spune și numele, un soi de strugure, alb, specific comunei San Gimignano. Este de altfel și primul soi din Toscana care a primit statutul de ” Denominazione di origine controllata i garantata“. În 1966.

Totuși, Vernaccia este destul de răspândit în Italia, având numeroase clone. Îl găsim în Alto Adige, dar și în Sardinia – Vernaccia di Oristano care se folosește printre altele la prepararea de sherry.  Ampelografii au stabilit ca soiul este unul vechi, fiind cunoscut și documentat destul de bine în perioada medievală. Multe secole, Vernaccia a fost un vin de masă simplu, obișnuit. Chiar și astăzi italienii îl consideră așa. Treaba e că vinul nu e chiar simplu și nici obișnuit nu este..cel puțin pentru noi.

I Machioni este gama medie a acestui producător.

 

Culoare: Vinul are o culoare galbenă destul de concretă cu nuanțe verzui.

Nas: Buchetul este bine conturat, elegant. Il simți plin chiar de la primul contact și deduci niște nuanțe frumoase de flori de pajiște. Seamană în același timp și cu Sauvignon Blanc dar si cu sicilianul Cattarato.

Gust: Un gust rotunjior, foarte plăcut, ușor acid ceea ce învioarează foarte bine și suficient de mult aromele de pepene galben și  piersici.  Defapt  gustul te duce cu gândul la un mix  de fructe mediteraneene destul de greu de dibuit. Aromele sunt usor dulci ceea de face acest vin sec mult mai catifelat și plăcut. Postgustul este lung – mai lung decât la multe alte vinuri albe și foarte plăcut. Cred că asta mi-a plăcut cel mai mult la el. Că nu se termină ca elefantul.

 

Una peste alta:

Inițial eram destul de sceptic cu Vernaccia.  Nu m-a dat pe spate, însă este un vin complex, frumos, bine structurat și armonios.  Este un vin  serios și destul de greuț. Adică nu e potrivit pentru un chef cu lăutari.  Mai degrabă  îl văd ca un companion de nădejdie pentru o dorada la grătar sau un somon.  Ca să zic așa este un vin de mare bun simț.

Îl recomand pentru o cină într-o  seară răcoroasă de vară. Pentru alea toride  stam cu Fetească albă si cu Riesling la picior. 😀

Rezumat:

Denumire: Vernaccia di San Gimignano DOCG “I Macchioni”

Soi: Vernaccia di San Gimignano – 95% + alte soiuri locale.

I.G.: Toscana – San Gimignano

Producator: Casa Alle Vache

Importator: – (se pare că va fi adus în curând)

Vol alc.: 12.5%

Preț: 7,00 EUR

Scor: 84 (este o apreciere absolut personală)

TAGS
RELATED POSTS