Vinland pe Facebook
Scormonitor
Ce va pregatesc
< 2023 >
February
  • No Events
Cronicuțele vinului

Inzolia 2011 – Ferreri / Italia – Il piccolo mafioso

By on August 3, 2012

La wine-barul 1000 de chipuri cu cele 800 de etichete ale lor întodeauna găsești ceva interesant.

De data asta mi-a încăput în lopățele un vin Italienesc 101% – Inzolia.  Bine că a fost și Ștefan acolo (apropritarul) că altminteri aș fi băut toată sticla singur …și mi-ar fi plăcut. 😀

Poate o să râdeți, dar a fost prima intersectare a mea cu Inzolia și asta după ce cu 2 zile înainte combătusem cu mare succes  cu Theia și Byzanthium ( Blanc de Transilvanie) de la Hallewood, care între noi fie vorba sunt niste vinuri foarte bune.

 

So…să-i dăm bice:

 

Despre climă și ambient.

Vinăria Ferreri este de fel din Sicilia. Este cantonată in partea de est a insulei aproape de Santa Ninfa. Cam pe aici are si viile de altfel. Cultivă cu mare succes soiuri autohone sau bine împământenite aici precum: Nero D’Avola, Catarratto,  Zibbibo, Grillo (care de fapt este Muscatul de Alexandria) dar si Cabernet Sauvignon.  Compania a fost fondată în anii ’30 și astăzi are 3 acționari unul dintre ei fiind chiar oenologul de serviciu.

De la ei am mai încercat Nero D’Avola Brazzi – pe care l-aș încerca încontinuu (over and over again) dar si un Catarratto ieftin și simpluț.

După cum se știe, Sicilia nu prea se împacă cu ploaia, iar insula este preponderent vulcanică. Dacă mai punem la socoteală vânturile calde constante ce bat dinspre Africa și altitudinile de 300 m atunci ne dăm seama că în afară de viță de vie se poate cultiva doar baobabi.  De aici vinurile ies destul de bine acidulate și  alcoolizate. Tocmai de aia din Inzolia de exemplu se produce și vin de Marsala.

 

Sticla și eticheta.

Sticla este masivă,  grea, cu “umeri”, specifică unui vin de clasă superioară  – o sticlă de foarte bună calitate. Dopul este de plută de bună calitate, nu a ținut miros (…mă rog din 2011 nici nu prea avea ce). Eticheta este interesantă  făcută din două bucăți  iar combinația aia cu auriu nu este rea deloc. În rest bine proporționata și destul de clăsicuță. Contraeticheta este clară, simplă și sunt trecute pe ea majoritatea caracteristicilor vinului – în italiană, evident.

 

Licoarea în sine:

Inzolia nu este specific numai Siciliei. Paternitatea și-o dispută cu Toscana; și dacă de aici ați băut vreodată Ansonica să știți că tot aia e.  Mult timp Inzolia/Ansonica a fost considerat a fi un simplu vin de masă, fără prea mari pretenții. Recoltele bune, vițele puțin pretențioase si ciorchini mari îl calificau pe bietul Inzolia ca vin bun pentru plebe. Prin Toscana, ca să fie treaba treabă, chiar și astăzi îl mai găsiți prin cârciumi ca vinul casei, însă preoponderent cupajat cu Vrementino.  Pe măsura ce stiința de carte și preocuparea mai intensă și-au făcut simtită prezenta și în acest domeniu, Inzolia a evoluat spectaculos fiind astăzi un vin respectabil cu care te ține curajul să te afișezi în fața unui public mai pretențios.

Ce am încercat, este un vin proaspăt din 2011, fermentat la inox,  avand  12,5 părți de alcool.

Culoare: Un galben pal, plăpând. Probabil că la anul se va accentua destul de mult.

Aromă: Predomină notele florale de flori de câmp de pajiște rupă-n două de soare, ceva nuanțe de citrice mai apar toate completate în mod pozitiv cu un miros de grajd curat (pot scrie și asta, nu?). Nasul vine viguros și bine articulat. Nu trebuie să cauți mirosul prin pahar.

Gust: Fructos și floral, cu o aciditate destul de intensă (asta mi-a plăcut în mod deosebit) dar si bine structurat. Alcoolul este prezent, îți dai seama că există dar nu se manifestă zgomotos, se împletește cu aromele de fructe. Nuanțele florale sunt delicate și persistente. La fel de persistent este si postgustul. În mod surprinzător lasă puțină amăreală în urmă. Înițial am fost tentat să îl compar cu un Traminer, dar mi-am dat seama că băteam câmpii.

Suspectez că cel din Toscana este cu totul altă poveste decât acesta din Sicilia.

 

Una peste alta:

Un vin foarte plăcut, atent vinificat, armonios, echilibrat. O experientă plăcută. Un vin foarte potrivit să îl ai în desagă atunci când vizitezi un prieten vechi. 🙂

 

Rezumat:

Denumire: Inzolia

Vinificare: Vin alb sec / Tancuri de inox

Soi: Inzolia 100%.

I.G.P: Sicilia – Santa Ninfa

Producator: Ferreri

Importator: – Imex Wines

Vol alc.: 12.5%

Preț: 55,00 lei

Scor: 87 (este o apreciere absolut personală)

 

TAGS
RELATED POSTS