Vinland pe Facebook
Scormonitor
Ce va pregatesc
< 2023 >
February
 • No Events
Cronicuțele vinului

S.F. – Cronicuțele vinului – Ceva ce nu a existat “frodată”

By on September 25, 2012

 

 

La combinatul de vinificație Văcărești, lângă tancurile de inox ne întâlnim cu oenologul Bobi Tescovină.

Acesta a creat câteva vinuri interesante și dorim să îi luam un interviu care nu a existat.

 

Vinland: Buna ziua! Ați făcut celebru acest combinat cu vinurile pe care le produceți aici. Cum v-au venit ideile?

B.T. Am citit acum ceva timp un articol despre niște oenologi zburători ce au ajuns în România și au pus industria viticolă pe picioare. M-am gândit să procedez și eu la fel.

 

Vinland: Cum?

B.T. Pai să zbor. Am recitit Luceafărul lui Eminescu, mi-am făcut un card Miles&More și gata, m-am făcut zburător. Se pare că ideea dă rezultate. Oenologii zburători sunt pe val.  După aceea, ideile mi-au venit pur și simplu.

 

Vinland: Mi-a atras atenția acestă sticlă de vin “Vin și Plec”. Ce ne puteți spune despre ea? Cu ce ocazie ați făcut vinul acesta?

B.T: Astă primăvară am primit o comandă specială de la Guvern pentru un vin mai deosebit. Știți, tocmai se instalase guvernul Ungureanu și dorea să facă o cheltuială mai extravagantă asa și ne-a cerut un vin mai complicat. Ne-am gâdit noi ce ne-am gândit, dar până să-l facem am auzit ca a fost demis sau cam asa ceva. Ce mai, noi doar ce făcusem vinul  și am zis să-l numin “Vin și plec”. Cam asta e povestea în mare.

 

Vinland: Și ce soi era?

B.T.: Pai ne-am gândit la un cupaj dintre un Chateauneuf du Pape și ceva local, o Crâmpoșie de la Drăgășani. Adică ceva elaborat, complicat, nu la îndemâna oricui.  Culoarea inițială era un roze sfidător, dar se oxida cam repede si  începea să vireze în ambră,  chiar în maroniu.

 

Vinland: Cum era vinul?

B.T.: Era un vin subțire, suav,  de la Crâmpoșie mai ales, foarte nehotârât dar totuși avea o eleganță deosebită. Era un vin reușit.  Avea nuanțe de trandafiri foarte evidente ce se împleteau armonios cu  miresme de spice de grâu proaspăt tăiate cu secerea. Gustul era foarte coerent și avea niște note evidente de nuci sparte cu ciocanul și lăsate așa în coajă, niște note amare.   Postgustul te ducea cu gândul la o poartă de cimitir care scâție într-o noapte de noiembrie cu vânt și lapoviță. Neapărat trebuia asociat cu mâncare.

 

Vinland: Cu ce mâncare?

B.T.: Vânat, evident.

 

Vinland: Mai aveți?

B.T.: A, nu…s-a dat tot la guvern. Nu știu ce s-a întâmplat cu el. Doar am aflat ca vreo 2-3 cartoane au fost luate de Traian Ungureanu la Brussels.

 

Vinland: Ce plănuiți să mai scoateți?

B.T. La iarnă vom scoate un Cabernet Sauvignon cupajat cu Rară Neagră – o raritate. Baricat 18 luni în butoaie de stejar din Codrii Vlăsiei.  Este un vin greu, foarte bine structurat, apăsător cu o tarie alcoolică peste medie. Se lasă direct pe ficat, se duce în creier și parcă te paralizează.  Nu cred că pot face mulți față acestui vin, dar  totuși ne vom strădui să fie disponibil pentru o patură cît mai largă a populaței.

 

Vinalnd: Ne puteți spune cum se va numi?

B.T. Da, sigur. Verisunea curentă cu care lucrăm acum  se numeste Vin Vremuri Grele.

 

Vinalnd: Vă multumim! Succes în continuare.

 

 

TAGS
RELATED POSTS
2 Comments
 1. berbecutio

  September 25, 2012

  Stii ca e un blog de vin numit vinsiplec?
  E vreo dedicatie sau doar o coincidenta?

 2. cristi

  September 26, 2012

  Sigur ca il stiu 🙂 E al lui Razvan Jurca

  Postarea asta nu are absolut nici o legatura cu el. Doamne Fereste!. Este o postare neserioasa, iar cand mi-a traznit eticheta, chiar nu am avut vreo idee de interpretare ulterioara.
  M-am gandit doar la o guvernare ca rieslingul de la jidvei…fooarte scurta..:))

Comments are closed.