Vorbe din lumea vinului

Termeni populari sau familiari, rari, vechi sau noi..toți legati de universul viței de vie.

 

Îi voi aduna aici ușor, ușor..:)

 

Sunteți invitați să contribuiți , să mă corectați dacă greșesc pe undeva și în cele din urmă să ne familiarzăm împreună cu acești termeni. De asemenea, unii termeni au fost dezbățuți și explicați foarte bine pe bloguri de specialitate. Voi adăuga sub fiecare cuvânt legătură către o explicație mai amplă.

 

Momentan nu am dibuit o setare prin care să permit comentariile în acestă secțiune, dar puteți trimite observațiile pe pagina de facebook: http://www.facebook.com/vinlandblog

 

 

Ce înseamnă:

A


Asamblaj = este asocierea diverselor loturi de vin dintr-o cramă în scopul de a obţine caracteristicile dorite pentru un vin de înaltă calitate. Astfel, asamblajul poate fi obţinut din combinarea a două vinuri din acelaşi soi dar și a doua vinuri din două parcele diferite.

 

Astringență = senzație dură,  de “gură uscată” – similară celei întâlnite după ce bei un ceai verde concentrat și rece. Tinde să eclipseze celelalte proprietăți ale vinului.  Este o caracteristică specifică vinurilor tinere, taninate.

 

Autoliză = proces de descompunere a drojdiilor în vin.  Prin acest proces  vinul se îmbogăţeşte in aminoacizi liberi, amide, fosfor organic, nucleotide şi baze purinice contribuind astfel la creșterea calității vinului. Autoliza este un proces important în obținerea de vinuri spumante.

 

B


Batonaj = procedeu de amestecare a drojdiilor în masa vinului. Substanțele pe care drojdiile le-au reținut din must în timpul fermentației sunt astfel transferate vinului acesta devenind mai corpolent și mai dulce.


Baric = este un butoi de mici dimensiuni (care poate fi manevrat ușor) folosit pentru păstrarea și învechirea vinuriilor. Baricurile sunt făcute de obicei din lemn de stejar, însă  se pot întâlni si baricuri făcute din lemn de castan, cireș, salcâm sau chiar trandafir. Baricurile transferă vinului tanini mai dulci și mai catifelați decât cei proveniti din strugure, favorizează procesul de oxidare și totodată accelerează evoluția vinului.

 

Becmes = produs caramelizat produs prin deshidratarea parțială a mustului la foc deschis.

 

Boască = Vezi Tescovină;

 

Boștină = Vezi Tescovină;

 

Braghină = Soi vechi românesc (dacic) cultivat preponderent în podgoria de la Drăgășani. Este un soi autosteril și de aceea se plantează în combinație cu Crâmpoșie sau Gordan. Ajunși la maturitate sturgurii au o culoare roșie-rozalie. Strugurii se recoltează în Octombrie când acumulează 170-190 gr/l de zahăr.  Vinurile sunt preponderent roze  cu o concentrație alcoolică de 10 -11 grade și cu o aciditate peste medie.  Având aceste caracteristici, din bragină se pot face vinuri spumante excelente.  Nu se mai cultivă. ( Mai multe informații găsiți în lucrarea: Vechi soiuri românești de viță de vie – Ion M. Pușcă – Ed. Intact 2010)

 

C

Cepaj = Prin acest termen se indică o anume variateate a viţei de vie din care este făcut un vin. Un vin produs dintr-o singură varietate de struguri. /<fr. cépage.


Chateau = Reprezintă o denumire comercială uzuală pentru etichetarea vinurilor din regiunea Bordeaux. Denumirea de “Chateau” se referă la un anume domeniu viticol.  Denumirea mai este răspândită și în Alsacia și în zona Saar din Germania. În ultima vreme, tot mai mulți prodcători est-europeni folosesc această denumire pentru a desemna segmentul propriu de vinuri premium. Numele “Chateau”  înscris pe etichetă nu garantează totuși calitatea vinurilor.

 

Cupaj = amestecarea, îmbinarea a două sau mai multe vinuri cu scopul de a masca un defect al unuia dintre ele, de a ameliora calitativ anumite caracteristici ale vinului sau de a  produce un vin după o rețetă prestabilită.

 

Cuveé =  (1) un cupaj din vinuri, în general, de calitate superioară.  Existența cuvântului “cuveé” pe etichetă nu garantează totuși un vin de calitate superioară. (2) asamblaj de vinuri ce compun o șampanie.

 

D

 

Decantare = procedeu de separare gravitațională a vinului de sedimentele existente in el (tanini, cristale de acid tartric). Acest procedeu are totodată scopul de a oxigena vinul pentru a stimula eliberarea aromelor. Se aplică vinurilor vechi baricate. Se folosește un vas special numit decantor.

 

F

 

Frapare = a răci o sticlă de vin/șampanie cu ajutorul gheții. De regulă operațiunea se face într-o frapieră. / fr. <frapper


Frapieră = vas de aluminiu, mai rar de sticlă sau oțel, cu sau fără picior, folosit pentru răcirea băuturilor. /<frapiére

 

M

 

Molan = vin produs  în zonele rurale pe cale artizanală, preponderent din hibrizi. Vin de calitate proastă. Vin cu origine îndoielnică.  Vin de buturugă.  Detalii: http://lucruribune.blogspot.ro/2010/02/doua-vorbe-despre-molan.html


R

 

Ravac = mustul din struguri, nefermentat.

 

Ș

 

Șambrare =  Aducerea vinului la temperatura camerei. De regulă la 16ºC. Operațiunea este specifică vinurilor roșii. Este opusul frapării.   Vine din franceză /<chambrer


Șaptalizare = procedeu prin care se adaugă zahăr sau alți îndulcitori în mustul nefermentat.  Acest procedeu este strict reglementat de diverse norme și legi.

 

T

 

Tanin(i)= Compus vegetal specific vinurilor roșii. Acesta generează senzația de astringență. În timpul învechirii vinului, tanini își pierd din vigoare, dezvăluind astfel aromele catifelate ale vinurilor. În cazul vinurilor învechite o perioadă lungă de timp, tanini precipită și formează un sediment pe fundul recipientului. /<fr. tanin

 

Teasc = presă mecanică cu care se storc strugurii. Primele teascuri erau din piatră, ulterior au apărut teascurile simple din lemn iar în perioada romană teascurile mecanice (cu șurub). Teascurile tradiționale din zilele noastre (cele pe care le-ați văzut la bunici) sunt urmașele directe ale teascurilor romane. La noi cuvântul a venit din limba sârbă –  tjaska

 

Terroir = Acest termen desemnează totalitatea caracteristicilor  climatice, pedologice, geografice si geologice ale unui anumit areal in care se cultivă viță de vine. Esența termenului constă în fapul că fiecare strugure și implicit vin este dependent de caracteristicile de mai sus combinația acestor caracterstici generând combinatii unice specific doar locului respectiv. Termenul stă la baza sistemului de clasificare al vinurilor A.O.C. /  D.O.C./ D.A.C. /<fr. terroir

 

Tescovină = Ceea ce rămâne după stoarcerea strugurilor. Se mai numește și boască, boștină sau praştină. Tescovina se poate fermenta rezultând rachiul de tescovină sau țuica de tescovină.  Se pare că termenul vine din limba poloneză

 

Tulburel = vin aflat în timpul perioadei de fermantație alcoolică, neseparat de drojdii și cu o tărie alcoolică de cel puțin 8,5%.  El poate fi pus în consum până la sfârșitul anului calendaristic.

 

LEAVE A COMMENT

*