Prin lumea vinurilor Zi de zi ceva
Egregio – Noua gamă de vinuri premium pentru retail a celor de la Vincon Vrancea
Pe la începutul lunii Noiembrie, Vincon a mai lansat o gama de vinuri – Egregio.
După mişcarea cu Ambrozio de anul trecut, cel mai mare producător local de vinuri îşi reajustează şi gama de retail. Probabil că Beciul Domnesc a obosit un pic.
După o mică scormoneală pe net, am constatat că această gamă de vinuri a fost prezentată ca fiind “super-premium”. Adică se presupunea că s-a lansat o gamă de vinuri pe care, înainte de a le degusta, Robert Parker ar fi postit o săptămână.
Eu nu am postit decât o zi.
Pe la ceas de seară, la Stadio, cârciumă cu ştaif şi cu mâncare bună (garantat şi testat), sub patronajul agenţiei de PR a Vinconului s-a organizat o degustare relaxată a gamei Egregio.
Prima informaţie: Gamă premium pentru retail.
Primul gând: O mişcare foarte bună.
Prima impresie: Mişto etichete. 😀
Gama cuprinde cinci vinuri: Muscat Ottonel, Tămâioasă Românescă, Merlot, Fetească Neagră şi Cabernet Sauvignon.
Primul intrat pe scenă: Egregio – Muscat Ottonel 2012 / sec
Ottonelul nu este unul dintre soiurile mele preferate, iar vinul celor de la Vincon, da, este un Muscat Ottonel vinificat cu mult bun simţ şi responsabilitate, deci nu am strâmbat din nas. Are întreaga tipicitate a soiului, culoarea clasică – galben-canar, nas proaspăt, floral, aromat, dar totuşi destul de ambiguu; gustul este de asemenea proaspăt cu niste note rotunde de miere şi de citrice şi cu o mineralitate destul de pronunţată. În ceea ce priveşte aciditatea, stătea relaxată la cote medii. Postgustul este rezonabil de persistent.
Viile de muscat sunt la Panciu ( 39 de hectare).
Categorie: Are sens! 🙂
Egregio – Merlot 2011 / sec
Viile de merlot sunt bătrâne, au peste 35 de ani, iar cei de la Vincon, plănuiesc să le trimită în raiul viţei de vie cât de curând. Aşadar, numai şi din acest motiv, merlotul de Cârligele merită un pic mai multă atenţie. Culoarea este tipică + roşu intens cu note sângerii, nasul este vioi, plăcut, fructat, gustul simplu cu nuanţe predominante de vişine şi cu o aciditate surprinzător de ridicată. Notele de baric, deh a stat un an, se integrează foarte bine. Pe final mixul de tanini şi alcool este prietenos şi mediu persistent.
Cateogrie: Plăcut! ( 83 pct. la prima citire)
Egregio – Fetească Neagră 2011 / sec
Aproape tipică, simplă, cinstită, cuminte, dusă la biserică şi încă virgină. Pe val. 🙂
Am reţinut că e din vie tânără de 4 ani. În gust a persistat mai mult nuanţa de vişine coapte, iar prunele pe care le căutam, nu le-am găsit anul ăsta.
Categorie: Placut +. Aş mai lua-o o tură.
Egregio – Cabernet Sauvignon 2010 / sec
Cam animal…Viguros, brut, nărăvaş. În acelaşi timp este plăcut, fructat, cu nuanţe predominante de vişine şi ceva afine coapte. Din nou aciditatea a punctat pozitiv. Un pic atipică pentru un CS, totuşi s-a integrat bine.Totodată şi cele 6 luni petrecute la reeducare în baric i-au adus un pic de armonie.
Categorie: Il prefer pe Egregio lui Ambrozio. Pam Pam!
Egregio Tămâioasă Românească 2011 / sec
Ştiţi cu toţii tămâioasa. Dulce, note intense de miere, de pere şi de piersici coapte. Aşa este şi tămâioasa Egregio. Doar că mai are ceva în plus, un ceva ce pe mine m-a dat pe spate. Note intense de mentă, iar notele astea sunt prezente cu aceeaşi intensitate şi în nas şi în gust şi în postgust. Este total atipică care, asezonată cu o aciditate destul de ridicată şi cu nişte note de final de citrice, o fac foarte fresh.
Eggregio Tămâioasă Românească 2012 este în primul rând o curiozitate, din motivul ăsta v-o recomand. Apoi mixul dintre prospeţime şi dulceaţă o fac foarte prietenoasă.
Mă cam sâcâie treaba cu menta asta intensă din tămâioasă…câtă mentă să fi fost în vie?
Categorie: Foarte interesant.
Înainte de tămâioasă s-a mai dat cep unei sticle de vin Beciul Domnesc Cabernet Sauvigon 2010 din noua serie de Beciul Domnesc pentru Horeca. Un vin mult mai echilibrat decât CS-ul Egregio, cu un nas mai fin, mai delicat, corpolent, puternic, cu nuanţe intense de fructe roşii coapte, mai catifelat pe postgust şi una peste alta, mai elegant.
Deci Beciul Domnesc nici nu moare, nici nu se predă, ci se reinventează. 🙂
Ideea cu gama premium pentru retail este excelentă, vinurile fiind rezonabil poziţionate în gamele hypermarketuri undeva pe la 45-46 de lei. Evident, promoţiile mai pot faulta preţul.
Una peste alta, Vincon a ales o sumă de vinuri decente, fără pretenţii de Grand Cru, fără te miri ce interpretări (cu o excepţie) cu care te poate ţine curajul să te afişezi cu ele pe o masă la nişte prieteni sau rude, chiar şi mai pretenţioase.
Vinurile le găsiţi în majoritarea reţelelor comerciale.
Ce-i cu numele?
“Egregio”, în latină înseamnă “distins” şi vine de la „Egregia cum laude”, iar brandul a fost creat de către Propaganda Brand New. Iniţial, primul gând m-a dus la gama celor de la Jidvei “Nec Plus Ultra” … apoi la Maximus Decimus, după aia la Optimus Maximus…şi aşa mai departe până la Traian şi Decebal. Treaba cu alesul denumirilor dintr-o limbă clasică şi uşor decedată…parcă nu prea puşcă cu tinereţea şi vigoarea vinurilor.
Deja în peisajul românesc, cel puţin după denumire, avem două game care au ajuns la maxim de calitate şi de putirinţă viticolă înainte de lansare: “Nec Plus Ultra” şi „Egregia cum laude” – adică vinuri ce ar trebui să se bată la + 95 de Parker sau Wine Spectator….
Cine sare cu “Citius, Altius, Fortius” sau cu “Nulli Secundus”?