Vinland pe Facebook
Scormonitor
Ce va pregatesc
< 2020 >
October
  • No Events
Turism - În tranșee Zi de zi ceva

Germania – Destinatie de vacanță – prezentarea oficială

By on September 10, 2012

 

Ieri la  hotelul Radisson Sas din București,  Oficiul de Turism al Germaniei ne-a făcut o surpriză plăcută și s-a prezentat oficial pe piața românească. Mai jos am să vă scriu câteva aspecte foarte interesante vis-a-vis de cum văd nemții treaba cu turismul.

( Ieri –  adică în 10.09.2012 – asta dacă citiți articolul prin 2014)

 

Dar înainte de toate să facem un mic test:

Gândiți-vă la primul sau primele cuvinte care vă vin în minte când citiți: GERMANIA


Acum:

Cei care s-au gândit la BMW X6 – valea la cancan.ro.

Iar noi, restul, care ne-am gândit la: arbeit, Wagner, Siemens, Bayern, Rin, Riesling de Rin, Eintracht Frankfurt (eu, eu), Zidul Berlinului, Broscuță și orice altceva să rămânem și să ne facem confortabili…se pare că avem destul de mult spațiu acum.

Și încă ceva:

Cei care v-ați gândit la Adolf Hitler, puteți sta, dar să știți că nu e de la ei. Este de la ăia micii de la vale, de la jolderiatori.

 

Cum ziceam, s-a întâmplat ieri pe la prânz la Radisson.

Prezentarea a fost făcută de  către dna. Petra Hedorfer – Preşedinte al Consiliului Director al Organizaţiei Germane pentru Turism (the big boss) și de către dl. Nebojša Matijašević care se ocupă de piețele din regiune. Ca invitați au fost nume sonore și importante din industria turistică locală: de la Lufthansa, de la Tui și câteva agenții de turism puternice; numai eu cu cămașa mea de școlar eram din alt film… 🙂

Prezentarea a fost în limba germană, iar spre uimirea mea, și cred că și a gazdelor, nimeni nu a folosit  căștile pentru traducere. Domnișoara traducător totuși și-a făcut treaba exemplar.  La un moment dat, de rușine am vrut să îmi pun căștile, dar germana care s-a vorbit era așa de curată de până și eu am înțeles-o.

Prezentarea a fost o expunere foarte clară, contemporană, concisă și curată despre cum au mers lucrurile în turismul german în ultimii ani și care sunt perspectivele de dezvoltare. Evident, și  România apărea printre rânduri.

 

Pentru început, am remarcat  faptul că România nu este văzută ca o piață  importanță. Biroul de turism al Germaniei este la Belgrad și se ocupă de următoarele țări: Serbia, Croația, Bosnia-Herzegovina, Muntenegru,  România și Bulgaria. Treba lor, dar eu aș fi pus biroul la București.

Organizația Germană de Turism are doar 6 birouri  regionale la nivel mondial, 164 de angajați și un buget de aproape 35 de milioane de euro. Aceasta este mașinăria care a propulsat Germania printre primele destinații turistice la nivel mondial.

Organizația Germană de Turism este practic o asociație a  64 de nume celebre din industria turismului – toate din Germania, evident. Iată-le mai aici:

 

 

 

Cu această ocazie am aflat că sectorul turistic în Germania are un volum de 278,3 miliarde de Euro (ați citit bine) și asigură 2.9 milioane de locuri de muncă.  70% din acest volum este dat de circulația internă și doar 30% de incoming. Evident, ca procente,  aici austriecii îi bat la scor, dar să nu uităm totuși că  Germania are aproape 82 de milioane de locuitori. Totodată acest sector contribuie cu 4.4 % din PIB, în timp ce de exemplu, sectorul construcțiilor de automobile cu doar 2,3 %.

 

În ceea ce privește contextul european, este interesant și bine de știut că Uniunea Europeană este cea mai importantă piață emițătoare de turiști la nivel mondial: 413 milioane. Dintre aceștia 350 de milioane preferă să călătorească în interiorul uniunii. Evident, Germania este orientată către această piață. Din nou, nu m-am putut abține să nu mă gândesc la boii și vacile noastre care visează turiști din China, Japonia, Lună, Constelația Pegasus sau Ursa Mică…

Deci Românico, banii sunt în cartier!!

În 2011, Germania a dat o lovitură gravă de imagine rivalei sale de veacuri: Franța. A detronat-o  de pe poziția a doua în ceea ce privește numărul de turiști proveniți din Europa. Astfel, clasamentul la nivel mondial arată așa:

Spania:  47,7 milioane de turiști;

Germania: 42,7 milioane de turiști;

Franța: 36,0 milioane de turiști.

Donc, M. Hollande ce qui se passe??


Tot în 2011, Asia a cunoscut cea mai mare creștere, dar cum am spus Europa a rămas baza și asa va rămâne și de aici înainte. Iată poza:

 

 

Totodată m-am lămurit și asupra fluctuației (creșterii) tarifelor de cazare în principalele orașe europene. Dacă în 2011 Parisul a bătut câmpii cu creșteri de peste 12%, Londra cu peste 6%,  tarifele la cazare în Berlin au scăzut cu 2%.  Una peste alta, la nivel european tarifele au crescut cu aproximatic 2,6%, iar în Germania cu doar 1,5%. Din nou nemții au jucat cartea norocoasă.

 

Germania – de ce să o vizităm?

 

Ca segmente turistice cheie, Germania s-a orientat către:

– Turismul de business;

– City breaks;

– Sănătate și stare de bine. Turism medical;

–  Drumul Vinului;

– Turism activ;

– Patrimoniul UNESCO.

Revenind la relația dintre România și Germania, oficial, cifrele arată bine, dar dacă le luăm un pic la periat constatăm cu nu suntem chiar printre cei mai buni.

În 2011 clasamentul regional în ceea ce privește numărul de turiși trimiși către Germania a fost următorul:

1. Croația – 648.000 / +4.8%;

2. România – 473.000 / +10,8%;

3. Bulgaria – 312.000 / + 19.3%;

4. Bosnia & Herzegovina  – 170.000 / +3.6%

Doar 3 comentarii vreau să fac asupra cifrelor de mai sus și fiți cu băgare de seamă:

A: Raportat la numărul de locuitori, cel mai prost stă România pentru că în Germania au plecat doar  3% dintre conaționali în timp de din Croația au fost în vizită în Germania peste 11% din locuitori. Ce înseamnă asta? Că profilul românului este orientat în continuare spre all inclusive și manele la bulgari (mâncaț’aș) decât spre cultură și experiențe cognitive.

B: Creșterea de 10% comparativ cu 2010 înseamnă că acum doi ani eram și mai proști…da, se pare că s-a putut. O creștere de 4% la croați înseamnă că ei au un segment stabil de 10% din populație orientată spre vacanțe de calitate superioară în ceea ce privește gradul de satisfacție intelectuală/culturală/socială.

C:  Cifrele astea statistice sunt totuși cu dus-întors. S-au contabilizat toți cetățenii care au ajuns în Germania din diverse motive. Aici a numărat și oficiul de turism pe la hoteluri, și poliția pe la pârnaie, ăia pe la înmatriculări auto…adică au contorizat toată suflarea românească, de exemplu,  ce a ajuns pe acolo. De aceea  Bulgaria are creșteea spectaculoasă, că au bulgarii au făcut milioane de drumuri, în neștire, să cumpere rable din Germania ca să le vândă la prostovanii de români.

 

 

Perspective de dezvoltare.

 

În încheiere, planurile de dezvoltare turistică ale Germaniei sunt foarte precise și coerente până în 2020. Fiecare ani este dedicat sau concentrat către un anumit tip de turism, astfel:

2013 – Youth Tourism – Atracţii cheie ale destinaţiei de vacanţă Germania;

2014 – Patrimoniul UNESCO – Turism sustenabil – natură şi cultură;

2015 – 25 de ani de la unificarea Germaniei;

2016 – Natură şi farmec în Germania – Parcuri Naționale;

2017 – Turism Spiritual – Lăcaș al reformei. ( Luther 2017“ – 500 de ani de reformă).

Da, o să ziceți că România are planuri  până în anul 2232: 50 de Dracula Land, 200 de domenii schiabile, 1000 de km de litoral, 400 de aquaparcuri, un milion de hoteluri de SPA și așa mai departe.

 

Prezentarea a durat aproximativ o oră și s-a continuat cu un prânz.  La masa de prâz nu am mai stat, dar sper că din toată sărăcia,  au pus și ei pe masă un Pinoit Noir Grosses Gewachs 2007 /Arhweiler Rosenthal de la Jean Stodden sau un  Riesling Erster Gewachs din 2008 din Rheingau de la August Kesseler.

Dacă a fost așa, bine că am plecat că precis eram pieton următoarele trei luni… 😀

Una peste alta, Germania s-a prezentat într-un mod așa de profesionist cum numai Germania putea. Nu a avut nimic din stilul flamboyant al austriecilor, din incoerența romantică a  italienilor sau din fermecătorul haos al francezilor.

Germania este o destinație care merită văzută, și nu  o dată.

Și aici o singură recomandare aș avea: Magic Cities Tour. 🙂

..iar pentru mai multe informații: www.germania.travel.

 

 

P.S. Pentru cei care s-au gândit la BMW X6 și s-au încăpățânat să rămână: Felicitari, nu sunteți o cauză pierdută! Și să știți că yo știu o mașină care e mai mișto decât Xșasele. Nu mă provocați….

 

TAGS
RELATED POSTS
2 Comments
  1. nickro

    September 14, 2012

    Franţa e pe primul loc în lume la intrări turistice:
    http://en.wikipedia.org/wiki/World_Tourism_rankings
    Ie nemţălai invidioşi pă franceji că au oi mai multe (turişti), ca să numai zic de vinuri, că tot e-n centru’ blogului d’ acilea!

  2. cristi

    September 15, 2012

    Salut, datele pe care le-ai prezentat tu pot fi corecte fară îndoială dar eu vorbeam de numărul de turiști proveniti din Europa. Tot paragraful se referea la UE.
    Mai multi europeni au ales Germania în detrimentul Franței.
    Germania a detronat Franța pe plan european, pe plan mondial…o va detrona, dar cred că în alt film.

Comments are closed.