Vinland pe Facebook
Scormonitor
Ce va pregatesc
< 2022 >
November
  • No Events
Zi de zi ceva

Prometheus – Alien se reîntoarce din nou!!

By on October 1, 2012

Îmi primul rând vă rog să ma scuzaţi. Locul acestui articol nu e pe Vinland…dar nu am unde să îl postez altundeva.

În al doilea rând, îl scriu doar pentru a vă ajuta pe voi să nu faceţi prostia pe care am făcut-o eu: Să vă uitaţi la Prometheus.

 

Se ştie (încă de pe vremea dacilor) că sunt oarecum leşinat după S.F.  De la H.G. Wells încoace nu prea am ratat mare lucru. Star Trek şi Star Gate au  trecut prin faţa ochilor mei, AXN SCI-FI e în top 10, iar seria Alien mi-a plăcut în mod deosebit.

De vreo 2 ani încoa bag seama că e la mare modă să promovezi un film pe canalele de Social Media cam cu vreun an înainte de apariţie. Prometheus a beneficiat din plin de avantajele Facebook, astfel că şi pe mine m-a pus dracu (alien) să îi dau like şi să îl aştept cu sufletul la gură  pe marele ecram.

 

Play!

La Holywood e la mare trecere reinventarea unor concepte vechi care au rupt gura târgului la vremea lor: acum vreo 3 ani Terminator a …reînviat din nou, acum Alien şi posibil Robocop în curând.

Nea Ridley Scott a vrut să îl mai scoată încă odată de la naftalină pe ăla micu’ cu capul mare pentru că pesemne nu mai avea cu ce să îşi achite rata la bancă. Aşa că repede-repede s-a întors dincolo de începuturi.

 

Se face o navă…

Prometheus este un fel de navă spaţială uşor sociopată.  Se face că era în spaţiu, iar echipajul era în stază…Doar un băiat juca baschet pedalând pe o bicicletă şi uitându-se la un film cu Peter O’Toole.  Hai mă Ridley să fim serioşi: până în 2096 chiar  nu s-a mai facut vreun film bun? Asta a fost prima porcareală – Androidul David o sosie naşpetă a lui Peter O’Toole.

În literatură se mai citează androizi: R Daneel Olivaw al lui Asimov sau evident lt-cmdr. Data din Star Trek.  Dar David îi intrece pe toţi…are toate alea la el si chiar şi ceva în plus…râde, glumeşte, ştie limbi străine ce mai …de luat acasă.

Mai departe nava ajunge pe planetă..acolo oamenii, ca nişte idioţi total, complet drogaţi şi retardaţi coboară din prima. Până şi Picard mai trimitea cîte o sondă din când în când. Ăştia nu. Aplanetizeză ca la mă-sa pe bătătură. Ca să fie treaba si mai stupidă, au găsit din prima ceea ce căutau. Adică pe româneşte: chiar dacă nu ar fi jucat la loto, tot ar fi câştigat.

Găsesc o navă…extraterstră…David, băiat orientat deja a dibuit codurile extraterştrilor şi a început să deschidă uşi către borcanul cu magiun. Cercetătorii au încins o horă mică între timp şi s-au infectat cu niste alieni…na, bine că nu au luat hepatită.

Întorşi pe navă, încep să facă ca toţi dacii..posedati! Atunci, un alt băiat dibaci pune mâna pe un aruncător de flăcări. Aici să nu râdeţi, dar nu se ştie când te întâlneşti cu porcu’n galaxie. După ce îl guiţi cu ce îl pârleşti?? Este bine să ai arzător la tine. Am auzit că şoriciul de Alien este foarte gustos.  Scooty…bă băiatule, dar unelte din astea aveau şi domnii ăia din primul răzbel. Adică tu, cu o navă super smecheră, cu un android din alt film şi cu alieni găsiţi din prima, vii cu o butelie de aragaz?? Mi se pare mie sau esti cam idiot? În fine….

Cercetătoarea e infectată cu alien…normal, şi Weaver a fost infectată acum 20 de ani…treaba e că asta se operaeză ea cu mâna ei..scoate dusmanul din ea şi il bagă la conservă.

Să nu uit…ăştia făceau drumul nava lor – nava lu’ alien cu două TAB-uri din alea de la Revoluţie şi cu două ATV-uri chinezeşti …se pare că umaninatea a cam lăsat-o pe tânjeală în materie de locomoţie dacă peste 80 de ani tot cu scule din astea ne dăm…şi pe alte planete. Măcar daca era Ridley orientat, băga să facă naveta cu un Ford Mustang din anii ’60…sau cu un Isuzu Turqoise.

 

Să revenim…

Treaba se complică foarte repde, se pârlesc unii pe alţii, Prometheus se sinucide eroic, micul alien scos din cercetătoare în câteva ore, deşi nu a mâncat nimic, se face ditai drăcovenia şi  haleste un alt alien umanoid, cercetătoarea fură nava extraterestră – alta! (era depozit) cu ajutorul căpăţânii lui David, o conduce ca pe bicicletă (cred că pe nava aia făcuse şcoala de şoferi in Detroit)…şi pleacă în căutarea altor Alieni…fără mâcare, fără apă, fără tampoane,  fără Euforia TV.

Cam asta e pe scurt.

 

Una peste alta, un film asa de prost de la “O floare şi doi grădinari” încoace nu am mai văzut.

Ridley Scott s-a ramolit într-un mare fel, scenariul are nişte rupturi groaznice…sunt foarte multe potriveli la mână aşa, ritmul fimlui este total anapoda…atât de prost făcut încât nu are cum să te prindă.

Charlize Theron este singura notabilitate din film, însă rolul de şefă a expediţiei îi vine atât de prost încât întrebarea căpitaului “Are you an android too?” i se potriveşte de minune.

În rest, nişte personaje şterse jucate la fel de şters de nişte actori şi mai şterşi.

Filmul e făcut clar ca o plezneală de marketing şi totodată pariez pe 3 ouă de Alien că la anul vom avea “Prometheus se întoarce”…sau “Prometheus: găsirea Elodiei”.

 

În loc de încheiere:

Scott, fratele meu, eşti varză şi se pare că a sosit vremea să te pensionezi definitiv.

Beam my up  Scotty!

 

P.S. 1  Chiar îmi pare rău de sticla aia de Chianti pe care am desfăcut-o, nu merita aşa ceva.

P.S. 2 Ca navă, Prometheus e chiar reuşită…aproape că mi-aş lua şi eu una, dar nu am unde să o parchez în Dorobanţi…

TAGS
RELATED POSTS