Vinland pe Facebook
Scormonitor
Ce va pregatesc
< 2023 >
May
  • No Events
Zi de zi ceva

Top 10 cele mai bune cărți ale secolului XX

By on October 19, 2012

 

De prin Evenimentul Zilei citire:

“J. Peder Zane, un fost colaborator al New York Times, în prezent profesor de jurnalism, a avut o idee: să facă un top al celor mai bune cărţi şi al celor mai buni scriitori, în baza unui punctaj atribuit de 125 de autori contemporani (între care Stephen King, Norman Mailer, Jonathan Franzen, Annie Proulx). Au fost menţionate 500 de cărţi, iar în funcţie de numărul de puncte primite au fost constituite şi topurile”

Mi s-a părut interesant și l-am dezvoltat un pic.

 

Cele mai bune lucrări ale secolului XX

 

 

1. Lolita de Vladimir Nabokov

O poveste fascinantă descrisă chiar de către unul dintre personajele principale – Humbert Humbert care are o obsesie, nu numai sexuală, sau mai bine zis, mai mult decât sexuală pentru o fată de 12 ani – Dolores Haze.  Nu este o carte despre neapărat despre pedofilie, este și despre pedofilie. Concret: Humbert Humbert de îndrăgostește de fiica doamnei care îl găzduiește. Pentru a rămâne aproape de fată el se însoară cu  mama ei.  Mama fetei moare iar Humbert o ia pe Dolores intr-o călătorie prin America cu automobilul. De-a lungul călătoriei o abuzează sexual , dar în cele din urmă fata scapă. Peste multi ani il contacteaza pe H H pentru ca avea nevoie de bani. In tot acest timp H H iși păstrează obsesia pentru Dolores și insista ca fata sa se intoarca la el. Ea refuza acest lucru, dar el cel putin afla numele celui care a ajutat-o să scape de el cu ani în urmă.  Ia ghiciți  cum procedeaza mai departe H H.
La noi a apărut la Editura Polirom.
x
x

2. Marele Gatsby de F. Scott Fitzgerald

Despre această carte nu voi scrie nimic, pentru că cineva a scris mai bine decât aș fi putut eu.
Deci citit cronica aici:
Marele Gatsby a aparut tot la Editura Polirom.
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x

3. În căutarea timpului pierdut de Marcel Proust

Multi oameni care se ocupă cu critica literară îl consideră pe  domnul Marcel-Valentin-Louis-Eugène-Georges Proust, cel mai mare prozator al secolului  XX. Dacă este să ne luăm după romanul “În căutarea timpului pierdut” la care Proust a lucrat 14, care are peste 2000 de personaje, peste 4000 de pagini și cu care ai putea sa omori și un câine mai mic, nu doar o muscă, da, e mare prozator.  Este un roman neterminat, foarte complex si complicat. Probabil în capul lui Proust, romanul avea o continuare pe care nu am putea vreodată să ne-o imaginăm.  Romanul are șapte părți, unele cu două volume.  Temele principale abordate sunt: memoria, anxietatea  generată de singurătate, arta, artiștii și formele artei și…homosexualitatea.
Cartea a apărut la Editura Corint și toată seria costă cam 150,00 lei.
x
x
x
x

4. Ulise de James Joyce

Este unul dintre cele mai importante romane ale modernismului și totodată opera care l-a consacrat pe James Joyce. Este o carte foarte dificil de citit, este condensată si complexă. Practic toată acțiunea romanului se desfășoară într-o singură zi  – 16 iunie 1904.  Cele 18 capitile ale romanului, botezate cu numele unor eroi din Odiseea lui Homer, descriu momente din viețile unor personaje din Dublin ce aparent nu au nimic în comun. Personajele centrale sunt Leopold si Molly Bloom, Stephen Dedalus si Blazers Boylan. Cheia romanului este relația dintre Leopold Bollm, soția acestuia, Molly și destin. Relatia este structurată pe 3 niveluri Trecut, Prezent și Viitor…Cum vede Leopold această relaționare pe parcursul unei singure zile, vă las pe voi să descoperiți. În ziua de 16 iunie este serbat James Joyce și a fost botezată de către fani Bloomsday. 🙂

Cartea a fost publicată la editura  Univers

x

x

 

5. Oameni din Dublin de James Joyce

Trebuie să spun că este o carte care mi-a plăcut foarte mult. Este o carte  nu chiar ușor de citit, dar care te prinde din primele pagini. Joyce pus și simplu a dorit să ilustreze prin intermediul condeiului viața din Dublin exact asa cum se desfășura ea la sfârșitul secolului XIX, cu toate lucrurile bune și rele ale locuitorilor și ale orașului. Fără a suferi de un patriotism excesiv, Joyce surprinde,  viața unui oraș paralizat moral, un Dublin cețos și mocirols, un Dublin aglomerat dar totuși plin de oameni singuratici, fiecare cu idealurile lui, cu temerile lui, cu regretele și eșecurile lui.  Autorul pasează diverse momente din viața personajelor între o realitate cenușie și o memorie nu mai puțin cenușie. Avem de a face cu o fabuloasă împletire între o descriere a unei realități citadine și o descriere a sentimentelor și a trăirilor interioare a personajelor.  Este o carte care tot timpul mă ducea cu gândul la Bacovia.

La noi cartea a apărut printre altele la editura Humanitas în traducerea lui Radu Paraschivescu.

x

x

6. Un veac de singurătate de Gabriel Garcia Marquez

Îmi aduc aminte că acum câțiva ani  G.G. Marquez era un adevărat fenomen. Cărțile lui se citeau oriunde, cu orice ocazie și în orice ipostază: în metrou, în tren, pe stradă, în parc, la restaurant, pe budă, seara în pat…oricând, oriunde și oricât.  “Un veac de singurătate” a fost editata și reeditata de cred ca nici nu se mai știe numărul.  A meritat! Este una dintre cele mai bune cărți ale umanității. Povestea familiei Buenda din aproape incredibilul sat Macondo ne-a fascinat pe toți. Este singura carte la care nu voi încerca o recenzie. Pentru cei care nu ați citit-o, puneți mâna de o cițiți pentru ca vorba unui șoricel clasic: nici nu știți ce pierdeți.

Unul din trei prieteni de-ai voștri precis o are în bibliotecă.

x

x

x

7. Zgomotul și furia de William Faulkner

Este o carte pe care nu am citit-o, drept pentru care las vorbele în seama celor care știu despre ce e vorba:

Raluca Alexe se pare s-a priceput foarte bine să îi facă o recenzie:
http://www.bookblog.ro/literatura-contemporana/zgomotul-si-furia/

 

x

x

x

x

 

x

x

8. Spre far de Virginia Woolf

Asta a fost o carte pe care m-am ambiționat să o citesc de mi-a dat sângle pe nas.  N-am reușit. E o carte care clar nu e pe gustul meu. Probabil că a fost inclusa în acest top 10 pentru fix acele calități care mie mi-au scăpat. Fără îndoială este o carte bună dar este atât de introspectivă, gânditoare și sentimentală încât ai impresia că îmbătrânești pe scaun.  Mă rog, toată treaba se desfășoară în Scoția între anii 1910 și 1920 iar protagoniștii sunt membrii familiei Ramsay, în speță domnul și doamna Ramsay. Este un fel de carte autobiografică Virginia Woolf tinzând să se identifice cu dna. Ramsay.

Citiți-o voi și poate îmi spuneți și mie care e treaba.

Este o carte care s-a reeditat de mai multe ori, așadar este foarte ușor de găsit. Ultima oară s-a a apărut în acea monstruoasă dar utilă colecție de la Adevărul.

x

x

9. Povestiri complete de Flannery O’Connor

De fapt este vorba despre două volume de povestiri “A good man is hard to find” și “Everything That Rises Must Converge”.

O’Connor este practic necunoscută în România. O singură carte de-a ei (nu că ar fi scris prea multe) a apărut până acum la Editura Polirom. Stilul său nu este pe gustul tuturor, fiind o exponentă a “curentului scriitorilor sudiști” și adoptând uneori stiliul gotic sudist.  Ca să vă faceți idee despre ce vorbesc, alți reprezentanți ai acestui stil au fost John Grisham și Truman Capote – cu al său memorabil “Mic dejun  la Tiffany”.  Ce o diferențiază pe O’Connor de restul găștii este  realismul descrierilor ei (în special descrieri ale personajelor, ale acțiunilor și ale trăirilor acestora) care de multe ori sunt la limita gortescului. Practic are tendința de a-și concentra cernelea spre acele lucruri care caricaturizează o realitate altminteri foarte banală care pentru restul oamenilor ar fi trecut neobservată.  Nuvela “A good man is hard to find”  am gasit-o în format electronic pe Amazon.com.

x

x

10. Foc palid de Vladimir Nabokov

Nu știu despre ce e vorba și nici nu a apărut pe la noi. Oricum din ce am citit se pare că este o carte destul de controversata…Dar, fiind scrisă de nea Vladimir, cred ca nici nu se putea altfel.

x

x

x

x

x

x

x

x

Nu prea știu criteriile efective de clasificare al acestui top.  Topul asta nu prea coincide cu al meu și nici nu ar avea cum. Oricum, am ales să il iau de bun și să prezint un pic aceste 10 opere din simplul motiv că pe majoritatea le-am citit si da! sunt niste cărți remarcabile.

Citesc cărți ca orice alt om obișnuit si trebuie să mărturiesc că unele dintre ele m-au depășit pe alocuri, oh…iar Virginia Woolf! 😀

Sunt cărți care se adresează intelectului. Sunt cărti pe care nu e potrivit să le citești pe budă sau în metrou.

Topul celor  mai bune zece cărţi ale secolului XIX îl găsiţi aici:

http://www.vinland.ro/uncategorized/top-10-cele-mai-bune-carti-ale-secolului-xix/

 

TAGS
RELATED POSTS
5 Comments
  1. nickro

    October 19, 2012

    Cam multe indigeste, greu de citit (ucis). Eu as fi bagat unele mai comestibile, de autori precum Salinger, Llosa, Kundera. Si cam narcisist anglo-saxon topul. Flannery O’ Connor a aparut in 1997, cu o culegere de nuvele, parca, “Judecata de apoi”, la Editura Univers.

  2. cristi

    October 19, 2012

    Foarte adevarat, eu nu m-am prins de ce este O’Connel si nu John Steinbeck si de ce nu apar Haruki Murakami sau Kobo Abe.
    Dar se pare ca topul a fost facut intr-un anume fel.
    Una peste alta toate mi se pare carti interesante…mai putin..ooohh..Spre Far. 😀

  3. Gabriela

    October 19, 2012

    mi-e mi-a placut Spre far! 😛

Comments are closed.