Vinland pe Facebook
Scormonitor
Ce va pregatesc
< 2023 >
May
  • No Events
Zi de zi ceva

Zece sfaturi pentru a fi un cititor de carti mai bun

By on January 17, 2016

Serioase sau nu, sunt folositoare. Iată-le:

carte

1. Renunta la masina pe cat posibil

Circula cu metroul în oraș, iar dacă ai un drum la Brașov, de exemplu, urcă-te în tren. Majoritatea avem o idee cam falsă despre comoditate. Nu este deloc comod să conduci până la Brașov. Comod este să stai relaxat în tren să citești o carte.

2. Renunta la citit

Suna stupid, nu? 😀 Nu e deloc așa.  Se estimează că numai o treime din toate cărțile citite sunt duse la bun sfârșit. Nu te încăpățâna să citești o carte dacă nu este pe gustul tău. Renunță la ea și gata.  De exemplu, eu nu am citit aproape niciodată manuale. Pur și simplu nu sunt pe gustul meu.

3. Incepe mai multe carti deodata

Poate într-o seara nu prea ai chef de Omar Pamuk, așa că Zece Negri Mititei s-ar putea să iti vină ca o mănușă. Este destul de ușor să înnozi firul epic al poveștii pe care o citești daca te-a prins de la bun început.  Totodată o idee bună este să alternezi stilurile.  Dacă schimbi un roman polițist cu alt roman polițist nu ai făcut nici o treaba.  Schimbă lumea literară cu totul.

4.  Foloseste carti in format mic sau un kindle

Decât se te stresezi asteptând pe cineva, scoate buchea din buzunarul de la chept și arde câteva pagini. Uite un exemplu pentru care trebuie să imi dai o bere: Aveti vreo cumetrie și prietena/soția, ca de obicei, e pe datorie cu timpul în fața oglinzii? Nu te panica. Ia  o carte și aseaza-te confortabil pe fotoliu. Decât să faci ca toti dracii, mai bine te relaxezi în tihnă, de întârziat oricum veți întârzia. Măcar să întârzați relaxat.

5. Reciteste cartile care ti-au plăcut

Dacă simți că lecturistic te lași pe tânjeală, scoate din sertarul cu amintiri o carte care ti-a plăcut. E ca și cum ai băga benzină super-premium în bătrâna Dacie.

Eu am recitit Jules Verne la 20 de ani după ce l-am citit prima oară. Mi-a plăcut la fel de mult pentru că am asociat poveștile cu propria-mi copilărie.

6. Lasa-te antrenat în discutii despre diverse subiecte ale unor romane sau ale unor scriitori

Sigur, poate vei avea impresia că ești cel mai prost din curtea scolii, dar te asigur eu că nu e așa. Poți dezbate cu mult tact  și cu multă plăcere scriitorul tău favorit. Chiar dacă a fost Sven Hassel, pe mine m-ai prins în horă. Tot cu ocazia asta, unii comeseni pot avea revelatia vieții lor: Garcia-Lopez nu a fost fundaș la Real Madrid ci scriitor.

7. Învata poezii

Nu integral, dar măcar strofe din ele. Dacă le reciți din când în când te binedispui, binedispui și pe alții sau îi scoti din sărite, după caz, dar s-ar putea să vrei mai multă poezie. Poezia este un excelent exercițiu de memorie. 🙂

8.  Citeste recenzii

Recenzia pentru carte e precum trailerul pentru film sau precum lăutarii pentru nuntă. Dacă ai bafta să dai peste o recenzie bună a unei cărți proaste, e ca și cum ai aprecia o mâncare nasoală pentru că ai avut condimentele potrivite. Deci, caută recenzii. Eu am citit multe cărți după ce le-am citit recenziile, așa cum am renunțat la alte câteva pentru că din părerile altora rezulta faptul că scrierea nu pica pe gustul meu.

9. Fara targeturi

Nu-ti propune să citești un anumit număre de cărți pe săptămână, nu te normează nimeni. Însă la sfărsitul săptămânii poti trage o linie și implicit o concluzie. Citește fix cât ai chef.  Pot trece zile și chiar săptămâni să nu pui mâna pe o carte, e ok, dar nu o lăsa pe tânjeală.

10. Cumpara o carte si pune-o în masina

Așa, la oha. Nu se știe niciodată când ai pe cineva de așteptat sau când ai nimerit în ambuteiajul secolului.  Din nou, decât să te enervezi, bagă o lectură mică.  Pentru acest sport recomand nuvelele  mici sau proza scurtă.

Spor! 🙂

TAGS
RELATED POSTS