Vinland pe Facebook
Scormonitor
Ce va pregatesc
< 2022 >
January 10 - January 16
 • 10
  No events
 • 11
  No events
 • 12
  No events
 • 13
  No events
 • 14
  No events
 • 15
  No events
 • 16
  No events
Prin lumea vinurilor

Creșteri semnificative ale exportului de vin românesc în 2015

By on April 1, 2015

 

Ia uite că mai avem și vești bune. 🙂

Pe fondul îmbunătățirii semnificative a imaginii viticulturii românești, dar si a eforturilor sustinute de promovare, se pare că, în sfârșit, am spart gheata!

Dacă până în 2014 am făcut progrese mărunte în ceea ce privește exportul, gata, a ieșit soarele și pe strada noastră.

Vizita  lui Jancis Robinson în 2014 și preconizata vizită a lui Robert Parker Jr. în 2015 sunt semne clare că viticultura românească este pe cai mari.

 

În 2015 România va urca pe pozitia a patra la nivel global în ceea ce privește exporturile de vin.

 

Reprezentanți ai  Asociatiei Exportatorilor de Vin din România ( A.E.P.) spun că, pe fondul semnării unor contracte foarte bune cu China, Polonia dar si cu state din zona Golfului, exporturile de vin românesc în 2015 vor depăși 720.000 tone ceea ce propulseaza România foarte aproape de podiumul mondial.  Astfel vom depăși Chile și Australia care exporta în jur de 450.000 tone, respectiv 710.000 de tone de vin.

Cosmin Vasilache, secretar general al AEP spune că  “În sfârșit, producătorii români au înteles că trebuie să actioneze concertat și să atace anumite piețe într-un mod foarte coerent și agresiv. Planurile pentru 2015 sunt excelente și tot ce sperăm este să avem o producție foarte bună astfel încât să satisfacem cererea mondială de vin românesc. Deja am stabilit o strategie și pentru 2016, când sperăm să avem un ritm al exporturilor chiar mai sustinut. În 2016 intentionăm să atragem și o sumă de producători din Republica Moldova în această acțiune.”

 

Viticultura – motoraș al P.I.B.-ului

Pe cifre se pare că stăm și mai bine.  Dacă până în 2014 valoarea medie de export a unei sticle de vin românesc era undeva la 2.25 EUR, în 2015  valoarea a crescut până aproape de 4 EUR. Asta înseamnă că aportul la P.I.B al viticulturii se apropie de 2.8 %

În această situație, micii producători au o sansă extraordinară pentru a-si vedea vinurile expuse si prezentate în localuri exclusiviste din Xi’An, Beijing,  Frankfurt, Varsovia ori Dubai.  Totodată, marii producători se pregătesc de o adevărată invazie a supermarketurilor din Canada, Marea Britanie, Scandinavia si China.

Suma obținută de pe urma exporturilor de vin în 2015 va depăși pragul de trei miliarde de euro. Asta înseamnă aproximativ  4 % din volumul exporturilor românești.

 

Medaliile din anii trecuți ajută la imaginea bună a vinului românesc.

În ultimii 20 de ani vinurile românești au primit peste 4000 de medalii, multe de aur, la cele mai prestigioase concursuri internaționale.  Deși, pe plan local, vinurile medaliate nu sunt apreciate la adevărata lor valoare, Gabirel Chiriță, proprierarul domeniilor “Via Mare” spune că “într-adevăr, consumatorul român nu este foarte interesat de semnele recunoașterii internaționale, însă pentru piețele pe care noi am intrat, aceste medalii sunt foarte importante. De exmplu, noi avem un Riesling Italian care a luat medalie de argint la concursul de vinuri din Munetnegru. Această medalie a propulsat vinul pe prima poziție a exporturilor cramei noastre.”

 

Deci, dragii moșului, puneți mâna cât mai apucați pe o sticlă de vin românesc pentru că altfel se pare că ne ia chinezii băutura de la gură.

 

P.S. Chill out!  Este 1 Aprilie. 🙂

 

TAGS
RELATED POSTS