Vinland pe Facebook
Scormonitor
Ce va pregatesc
< 2022 >
May
  • No Events
Prin lumea vinurilor

International Wine Contest Bucharest 2013 – Deschiderea

By on May 23, 2013

S-a deschis. Astăzi. Ediția a zecea.

 

 

Între 23 și 26 Mai 2013,   541 de vinuri din România, Italia, Spania, Franta, Portugalia și altele până la 18 vor participa la un fel de concurs de modă dedicat lor.

 

Concursul este organizat de către Oficiul Național al Viei și al Produselor Viti-Vinicole și de către Asociația Degustătorilor Autorizați din România în parteneriat cu ASER Consulting.  IWCB se desfășoară sub egida  Ministerului Agriculturii și sub patronajul Organizației Internaționale a Viei și Vinului.

Toată lucrarea se ține la Biblioteca Națională.  Din punctul meu de vedere este un locație excelentă pentru așa ceva și nu pot decât să îi felicit pe ce care au avut ideea și pe cei care au pus-o în practică.

Având în vedere spațiul de desfășurare, dacă treceți pe aici, veți avea ocazia să  admirați o expoziție foarte interesantă de pictură în vin/cu vin (nu m-am prins cum vine :D) semnată de Ion Nedelcu, o expoziție de fotografie dedicată dar și o expoziție de ceramica a Biancăi Boeroiu .

Un alt fapt demn de remarcat este că IWCB-ul nostru are o expunere internațională destul de însemnată, astfel vinurile medaliate vor avea o vizibilitate bună în Canada și China.  Din păcate în state precum Polonia și Germania mai subțirel. Oricum, este de apreciat.

 

Ambiția declarată a organizatorilor este ca  în următorii trei ani numărul de probe înscrise în concurs sa ajungă la 2000 iar IWCB-ul să reprezinte unul dintre cele mai importante concursuri de gen din lume.  Este o ambiție nu pe deplin realizabilă ci una care trebuie neapărat realizată având în vedere că România este pe poziția a zecea în topul consumatorilor de vin.

Conferința de presă de astăzi a fost una reușită, interesul mass-media pentru acest eveniment fiind destul de mare. Am văzut principalele televiziuni în sală, ziare, reprezentanți ai unor publicații de profil, bloggeri, ce mai, sala plină.

Conferința de presă a fost exact așa cum trebuie să fie: scurtă și la obiect.  De notat a fost cuvântarea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, care a fost concentrată, informativă și la obiect.  Se pare că în cele din urmă am nimerit și noi un ministru la Agricultură care chiar corespunde fișei postului. 🙂

Accentul s-a pus pe „creșterea spectaculoasă a calității vinurilor românești” așa cum a declarat Dan Boboc dar și pe rata foarte mare de absorție a fondurilor europene.  Se pare că în domeniul viticol  absorția a fost de 100% iar suma se apropie de 500 de milioane de euro. Din acest punct de vedere, domeniul viticol  pare-se că este un exemplu demn de urmat ( poate citesc ăia de la Ministerul Transporturilor..muhaha…)

 

Anul acesta, vinurile vor fi evaluate printre alții de către un Master of Wine în persoana lui John Salvi (U.K), Homero Sorde (Brazilia)  sau Ode Udsen (Danemarca) – mare specialist în vinurile Italiene. Îl aștept la cotitură cu un Inferi. 😀

Având în vedere specificul concursului, practic toate vinurile vor fi menționate/medaliate.  Evident,  nu cred ca cei de la Casa de Vinuri Zorești să fi avut tupeul să participe la acest concurs. Majoritatea vinurilor sunt categoriile standard si premium ale producătorilor.

Pe lângă cele trei distincții tradiționale: Marea Medalie de Aur, Medalia de Aur și Medalia de Argint, a mai fost creată o serie de premii care să ajute la creșterea creșterea vizibilității unor producători/importatori care în ultima vreme au avut o prezență de calitate pe piață dar nu suficient de susținută în materie de promovare.

Dintre acestea doar trei menționez:

–          Cel mai bun producător de vinuri prezent la IWCB 2013. Se califică doar cei care au cel puțin 5 probe înscrise;

–          Cel mai bun importator/selecționer de vinuri prezent la IWCB 2013. Se califică doar cei care au primit minim 5 medalii.

–          Cel mai bun vin dintr-o anume țară. Se acordă dacă sunt cel puțin 15 probe din țara respectivă și vinul a primit minim o medalie de aur și a obținut cel mai mare punctaj dintre concurenți.

Una peste alta, cea mai importantă evaluare a vinurilor care mișună pe piața românescă a început, așa că „stay tuned” ca să știți ce vinuri merită băute anul ăsta.

 

Să nu uit: Iată și partenerii:

 

 

TAGS
RELATED POSTS