Vinland pe Facebook
Scormonitor
Ce va pregatesc
< 2023 >
February
  • No Events
Prin lumea vinurilor

Vincon Vrancea intră în Horeca cu gama Ambrosio

By on November 23, 2012

 

S-a întâmplat și asta…credeam că vine apocalipsa peste mine și nu mai apuc să văd așa ceva.

Vincon și-a dat seama că nu mai poate da înainte în Horeca pentru că nu prea are cu ce.  Ahmmm….mă rog…domnii de la pensiunea Cotul Arieșului s-ar putea să mă contrazică, având în vedere cele 3342,43 de sticle de Beciul Domnesc expuse la barul lor.

Urmând bunul exemplu al celor de la Murfatlar, Jidvei și Cotnari și acest gigant al viticulturii românești a pășit aseară în lumea vinurilor destinate segmentului Horeca.Ultimul vagon, ultimele compartimente, dar ce contează, sunt în tren!

Aseară, la Charme, în Centrul Vechi al Bucureștiului, s-a întâmplat lansarea pentru presă a celor  șase vinuri destinate segmentului Horeca. Cinci vinuri formează gama Ambrosio iar Rose-ul este dezbătut separat.

Ambrosio - Vincon

Înainte de toate, locația aleasă, după părerea mea a fost foarte inspirată…sau îmi place mie mult la Charme?  În sfârșit, pe 19:00 am picat la țanc tocmai când se povestea primul vin. Am dat ochii roată prin sală și da, era lume don’le, ceea ce era de foarte bine.  Lume bună, evident.

 

Vă voi zice oarece vorbe despre vinurile dezbătute în ordinea preferințelor mele.

 

1.  Ambrosio – Merlot 2008 – roșu sec

Un Merlot tipic, baricat 12 luni și apoi învechit doi ani în sticle. Are tot ce îi trebuie unui Merlot: delicatețe, fructozitate,  arome rotunde, cam mult lemn dulce zic eu, arome de zmeură..și cam atât.  Este un vin frumos construit, destul de elegant.Statul doi ani la sticlă se simte. Un vin pe care îl poți pune cu curaj pe masă.  Este vinul momentului. Merlot Ambrozie 2008 trebuie băut anul acesta, la anul, hai si peste doi ani.

Categorie: Plăcut mult

 

2. Ambrosio – Cabernet Sauvignon – roșu sec

Din nou un CS tipic: viguros, atac în forță, corpolent. Şi vinul acesta și-a facut stagiul de pregătire un an la baric și doi ani la sticlă.  Nasul este concret, bine constuit, oferă o sumă de note complexe. Deși se simt tanini rotunzi dați de baric, vinul este totuși destul de nărăvaș, poate că ar trebui să mai stea un pic.  Nu l-am dezbătut foarte mult pentru că prezentarea a fost un pic pe repede inainte.

Categorie: Plăcut +

3. – Vacant


4.   Ambrosio – Tămâioasă Românească – alb dulce

Este o tămâioasă așa cum trebuie să fie făcută. Dulce, onctuoasă, cu o culoare galben intens, aurie. Aromele predominante sunt cele de nuci amestecate cu miere, de flori de tei sau/şi de salcâm. Este peste multe tămâioase contemporane.  Este un vin bine făcut și echilibrat.

Categorie: Plăcut

 

5.  Ambrosio – Fetească Neagră 2008  – vin roșu sec.

Hmmm…Feteasca asta a fost un vin destul de contrariant. Nu a fost foarte mult pe gustul meu, în sensul că nu este o fetească de elită. În Horeca sunt altele mai bune (dar să vedem prețul.. :D). Are tipicitate, are echilibru, are pruna de fetească neagră, are o nuanță rubinie vivace și frumoasă. Este un vin corpolent,  însă bine rotunjit de statul la baric. Totuși, nuanțele de lemn vin peste cele de scorțișoară, în sensul că le dibui destul de greu. Nasul este destul de reținut iar  aromele sunt destul de alambicate de la baric.  La fetească mai trebuie lucrat pe ici pe colo prin punctele esențiale. Sigur poate mai mult de atât…părerea mea.

Categorie: Plăcut

 

6   – Rose Verité

Fraternité, Egalité, Liberté…ma friends.

Este un rosé făcut din Cabernet Sauvignon. Este vioi, vivace, delicat, ușor, plăcut. Nuanțele sunt de roz pal – de carne de somon.  Prospețimea dată de aciditate este la cote potrivite chiar ridicate, ceea ce îl califică la a fi consumat mai multe sticle pe tură.  Nasul este scurt și destul de neevoluat – e rosé totuși. Nuanțele predominante sunt de zmeură, fragi, căpșuni.  Postugustul este surprinzător de lung și  lasă o notă amară destul de interesantă. Nu este un rosé excepțional, dar se poate încadra cu succes la categoria bun spre foarte bun.  Să îi vedem și prețul.

 

7.  Ambrosio –  Muscat Ottonel  2011 – alb sec.

Văd ca moda vinificării în sec se cam răspândește peste tot, iar Vinconul s-a alăturat acestui experiment interesant. Ei au vinificat în sec un Muscat Ottonel.  Treaba e că vinificarea asta în sec nu prea se potrivește cu toate alea. Are și ea limitele ei. Unele dintre ele se văd în acest muscat.

Nasul este o explozie de flori, de fructe, te dă pe spate. Este tot ceea ce ne putem dori de la un Muscat. Putem sta cu trompa în el ca în buchetul de flori de câmp – așa de intens este nasul. Lucrurile se schimbă destul de brutal la gust. Desi este un vin amplu, cu un corp bine conturat, lipsesc armomele, cu greu se evidențiază vreuna.  Are nevoie de mai multă aciditate, notele florale din nas nu sunt susținute de prospeție și de vivacitate în gust.  Oricum, este un vin interesant care merită încercat.

Săptămâna trecută am dat cep unui Muscat de Alexandria (Grillo) vinificat în sec care o luase razna la fermentație, deci în mare, vinificările astea la sec întră la categoria experimente, nicidecum la  vinuri care să se înfigă în piață sau să facă istorie.

În categoria “Curiozități ale naturii”, acest Muscat și-a câștigat locul cinstit. La alte categorii, mai vorbim.

Categorie: Interesant

 

Concluzie:

Vincon Vrancea a intrat în lumea vinurilor bine, cu dreptul,  cu o suită de vinuri bune, cu care cel  puțin în A.D. 2012 A.A., este peste producători care se știu cu segmentul Horeca de câțiva ani bunișori.

Evenimentul a fost reușit, mâncarea a fost pe măsura vinurilor, sau viceversa, muzica a fost faină, cei care au cântat la fel.

Nu ne rămâne decât să îi felicităm pe Vinconi pentru acest pas și să fim cu ochii pe ei și mai ale pe vinurile lor.

Să ne auzim cu bine!

 

P.S. Hai Tohani! Hai că poți!

TAGS
RELATED POSTS

Comments are closed.