Vinland pe Facebook
Scormonitor
Ce va pregatesc
< 2022 >
November
 • No Events
Prin lumea vinurilor

Vinul de la Czech Airlines – Znovin Znojomo/Pinoit Noir 2011

By on May 8, 2012

 

 

Am citit mai săptămâna trecută o postare despre vinul  oferit la bordul avioanelor de la Austrian Airlines. Era vorba despre un Gruner Veltliner. Iar concluzia pe care țin eu minte ca am tras-o a fost ca vinul era nasol.

Problema e ca nu mai știu la cine am citit. La Mihai Oprea, la Ciprian Haret. Nu mai știu. Rugămintea mea e să îmi spuneți și mie cine a postat, pentru că ideea mi s-a părut foarte bună și am preluat-o și eu cu ocazia unui zbor cu CSA – Czech Airlines.

 

M-am intors de la Frankfurt pe la Praga cu cehii. Na, asa era cel mai bun orar și cam cel mai ieftin bilet. La Frankfurt am fost la o degstare de vinuri italienești  de la producători care mai mult erau artiști decât viticultori. Vinuri senzaționale. Revin cu detalii.

 

Pe drumul de întoarcere de la Praga la București, fiind și o oră destul de înaintată, am zis că un vin este binevenit. Prin urmare am comandat vinul roșu din dotarea stewardesei. A fost darnică cu mine. Mi-a pus un pahar plin ochi.

Ce am reușit eu să citesc de pe etichetă a fost: Znovin Znojomo. E un producător destul de mare din Cehia. Din Moravia am citit ulterior. În momentul evenimentului eram destul de confuz cu limba asta a lor  și habar nu aveam cine e nea Znovin ăsta.

 

În urma primului contact cu nasul nu am constatat nimic spectaculos. Defapt nu am constatat nimic. M-am retras oarecum trist și m-am gândit venind de la italieni…”Ce e porcărioara asta?”.  Aroma era foarte fadă și dătea în ceva acrișor. În sfârșit, trec peste nas, îl gust și constat că era un Pinoit Noir  cam din 2011 . (Suspiciunea a fost corectă pentru ca am mai văzut odată sticla).  Gustul predominant era de vin de țară, de buturugă, de hibridel,  un vin foarte simplu, dar totusi Pinot Noir.   Totodată taninii erau foarte pronunțați, prea pronunțați pentru un Pinot, dar vinul nu era deloc corpolent, un vin apos… Nu avea nimic din delicatețea la care de-ai fi așteptat.  Postgustul era sec și taninat; lăsa o urma de ceva amărui. Se termina ca elefantul și nici apă nu cerea.

Una peste alta Znovin Znojomo Pinoit Noir 2011 este un vin minimal dar decent. Nu are nici o pretenție. Sper nici să nu aibă vreodată.

 

Acum treaba stă asa:

La cehi pe lângă St. Laurent și Pinot Noir nu cred să mai fie alt soi roșu care să dea oarece rezultate.  Vinurile sunt simple și fade și nu vor ajunge niciodată la evoluțiile spectaculoase ale surateor mai sudice. Totuși așteptam de la cehi să vină cu un St. Laurent. La ăla măcar știi la ce să te aștepți.

 

Recomandarea mea:

Puteți bea un Pinoit Noir 2011 la bordul CSA-ului dacă nu sunteți pretențioși și/sau dacă aveti mare poftă de un vin roșu, altminteri  cereți ori vinul alb ( cred că aveau Traminer ) ori un suc.

Znovin Znojomo

Znovin Znojomo

Poza e luată de pe site-ul lor: http://www.znovin.cz/

http://lucruribune.blogspot.com/
TAGS
RELATED POSTS
2 Comments
 1. costel

  May 11, 2012

  Cristi,ce inseamna tanin?Sau mai bine zis tanin-ul in vin?
  ma uit pe dex si zice :
  TANÍN, taninuri, s. n. Produs vegetal cu gust astringent, solubil în apă, care are proprietatea de a tăbăci pielea, cu întrebuințări în industrie; acid tanic. – Din fr. tanin.
  Sursa: DEX ’98 (1998) | Adăugată de laura_tache | Semnalează o greșeală | Permalink
  TANÍN ~uri n. Substanță organică de origine vegetală, sub formă de praf cu gust astringent, întrebuințată în medicină, la fabricarea coloranților și, în special, la tăbăcirea pieilor. /<fr. tanin
  Sursa: NODEX (2002) | Adăugată de siveco | Semnalează o greșeală | Permalink
  TANÍN s.n. Substanță organică de origine vegetală, folosită în special la tăbăcirea pieilor. [< fr. tanin].
  Sursa: DN (1986) | Adăugată de LauraGellner | Semnalează o greșeală | Permalink
  TANÍN s. n. tanat organic natural, astringent, din stejar, la tăbăcirea pieilor și fabricarea cernelurilor negre; acid tanic. (< fr. tanin)

 2. cristi

  May 11, 2012

  Salutare! Exact aia inseamnă.
  Tanini sunt niște substanțe astringente care se gasesc in multe plante. Dintre acestea, se remarca stejarul- cam toate speciile. Strugurii au tanini in pielița boabelor. Mai intensi in cei rosii mai slabi in cei albi.
  In momentul in care vinul este tinut in butoi ( baricat ) atunci se produce un proces ce polimerizare al taninilor cei din doagă, îi inlocuie si se combină cu cei din vin. La vinurile rosii de exemplu, in functie de ce vin vrei sa scoți folosesti un anumic tip de baric de stejar.
  Quercus Sessilis – pentru tanini dulci – vinruile devin foarte ponderate in ceea ce priveste tanini.
  Quercus Robur – cel mai raspandit – da tanini cei mai echilibrati.
  Quercus Alba – stejarul alb american – da niste tanini violenti, se foloseste pentru vinuri mai radicale.

Comments are closed.