Vinland pe Facebook
Scormonitor
Ce va pregatesc
< 2019 >
September 2
 • 02
  No events
Prin lumea vinurilor

Vitis Metamorfosis – ce vinuri avem în 2014

By on June 18, 2014

Pentru că săptămâna trecută am lucrat preponderent cu ficatul, zic ca săptămâna asta să mai lucrez și cu alte organe, drept pentru care am să scriu câteva rânduri despre vinurile proaspăt lansatului producător Vitis Metamorfosis.

Vinurile nu sunt noi, iar Vitis Metamorfosis a avut o relatie, sau mai bine zis, a crescut în umbra celor de la Halewood pâna anul trecut. De la desprindere  VM au o poziționare foarte coerentă și clară pe piață cu game curate și mesaje coerente.

Sigur v-ați intesectat cu gamele: Vitis Metamorfosis, Cantvs Primus ori Fluturi si Farfale. Eu am degustat la cald de mai multe ori vinurile de mai jos și zic să vă împărtășesc si vouă notele personale. Poate vă ajută în alegere.

Gama medie Vitis Metamorfosis s-a rebrănduit. Au renunțat la vechile etichete – destul de încărcate și de greoaie în favoarea unelora mult mai aerisite care mie, personal, mi se par mult mai faine.

 

 

 

 

1. Vitis Metamorfosis -Fetească Albă + Sauvignon Blanc 2013
Un cupaj reușit în care SB-ul, deși reținut în nas la început are o expansiune aproape sovietică și cotropește Feteasca într-un mod destul de agresiv vrăjind-o cu nuanțe de pajiște proastăt cosită sau de mere verzi. Feteasca liked that. 😀
Corpul este bine susținut de ambele soiuri deși este destul de subțirel însă aciditatea situată la cote medii îl frăgezește destul de bine. Notele din gust sunt preponderent calde – ananas, grapefruit…
Rămas în pahar, moare ca un panzer german fără benzină în mijlocul stepei rusești… se duce destul de repejor.
82 de puncte

 

 

2. Vitis Metamorfosis -Tămâioasă Românească + Muscat Ottonel 2013
Este o combinație nou intrată în portofoliul Vitis Metamorfosis care s-a dovedit a fi cel putin interesantă dacă nu de un augur.
Deși vinificarea în sec a tămâioasei mă cam scoate din minți, am înțeles că e pe val, don’le, ce să îi faci. E cool. Mi s-a parut destul de ciudat să cupajezi două soiuri puternic aromate, iar ciudățenia mi se pare că se regăsește în nas unde este un amalgam de note dulci, de flori, de miere dar îmbinate într-un mod fericit. Și aici tămâioasa tinde să acopere muscatul. Corpul, destul de subtire dacă ne raportăm la senzațiile olfactive inițiale, se ține totuși binișor și lasă o senzatie gustativă de prospețime dată mai ales de niște note amare de sâmburi de caise. Finalul este totuși cam scurt.
80 de puncte

 

 

3. Vitis Metamorfosis – Rose 2013
Da, un rose foarte mișo. Aproape că m-a dat pe spate. L-am instalat degrabă în TOP zece rose-uri ale momentului. Născut dintr-o animăleală dintre Shiraz + Cabernet Sauvignon + Feteasca Neagră + Merlot, s-a dovedit a fi un copil si frumos și deștept.
Mi-a plăcut în mod deosebit nasul reținut și prudent care se scurge frumos ca nuanțe și în gust. Cinstit de corpolent și cu o aciditate susținută se recomandă cu o mulțime de note de “berries” – zmeură, căpșune plus ceva cireșe. Finalul are o persistență peste medie ceea ce, împreună cu toate cele îl califică la o medalie de aur personală.
Partea proastă e că îl aștept cu deosebit interes pe cel de anul viitor. Muhaha!
85 de puncte

 

 

4. Vitis Metamorfosis – Merlot 2012
Note abundente de fructe coapte, mult prea coapte. Magiun de prune. Echilibrat, tanini ușor rotunjiți și alcool ponderat. Foarte băubil darcă nu ar fi fost senzația asta de ” fruct prea copt”. Una peste alta, un merlot cinstit, fără mari pretenții și foarte prietenos. Plug & Play.
81 de puncte

 

 

5 Cantus Primus – Fetească Neagă 2011?
Foarte fain. O fetească tipică, bine făcută cu o culoare roșu închis cu tente rubinii, cu tanini dulci cu o persistență moderată și cu note generice de prune și gem de prune (doar e fetească, nu?).
Este un vin echilibrat, cu o complexitate peste multe “colege” de segment si cu niste note de rafinament care sper să fie șlefuite mai bine la edițiile viitoare. Dacă mă gândesc că o poți avea pentru aproximativ 80 de lei, îi pot administra liniștit –
85 de puncte

 

 

 

Ca încheiere două vorbe:

– Se pare că și în lumea vinului au apărut agenții de PR care încep să se priceapă la licorile astea. Drept pentru care le transmit felicitările mele. Cu uimire am constatat că sunt producători care pot lansa vinuri care să fie înțelese si de bărbați dar și de femei cam pe același segment de preț ca și cele neînțelese.
Deci, PR-ul are sens.. 🙂

–  Vitis Metamorfosis ar fi si mai mișto dacă și-ar mai updata si site-ul. Azi 18.06.2014 A.D – am făcut o scurtă călătorie în timp navigând pe site-ul lor.
Lansezi vinuri model 2013, iar pe site le ai pe alea din 2011 – mrrr….

 

Așadar, cel puțin Rose-ul și Feteasca Neagră  merită banii și osteneala.

Have fun!

TAGS
RELATED POSTS
2 Comments
 1. lucian

  June 18, 2014

  si prin retail tot alea de prin 2011 sint, cel putin pe gama fluturi&…

 2. cristi

  June 18, 2014

  Prin retail pot fi, nu e problema..dar pe site-ul producatorului zic ca ar trebui sa fie cele mai recente descoperiri in materie… 🙂

  Adica lansezi o gama, o ai pe rafturi dar nu o ai pe propriul site?? 😀

Comments are closed.