Turism - În tranșee
5 țepe pe care le poți lua pe internet “like independent traveller”
Tuturor ne plac vacanțele bune și ieftine. Dar unora mai mult decât altora.
Din punctul meu de vedere, cei care își rezervă vacanțele pe net se împart in 3 categorii:
1. Turiștii experimentați, meseriași, care au văzut cam cu ce se mănâncă rezervările on-line, care știu la ce să se aștepte, care stiu să iasă dintr-o situație nasoală fără să se crizeze și care, în general, își calculează și își asumă riscurile.
2. Turiștii amatori aspiranți, care au impresia că on-line-ul este mama tuturor călătoriilor și că pe net s-a răsturnat carul cu bunătăți turistice. Au ceva habar de riscuri dar au foarte multe lipsuri și hibe în a întelege cum se mișcă de fapt lucrurile. Sunt cei din categoria care, după ce și-au furat-o la Paris, sună agenția de turism să îi scoată din chestia aia urât mirositoare pe care au luat-o de pe net.
3. Morții de foame. Cei care pun botul la orice mizerie de pe on-line, cei care intră în delir dacă au rezervat o vacanță la Veneția cu 199,- de lei cu zbor, cazare și barcagiu inclus. Cei care, în general, nu prea gândesc și pentru ziua de mâine sau care, pur şi simplu, nu gândesc.
Acum selecția:
Dacă sunteți din prima, citiți scrierea asta doar așa, de plictisală. S-ar putea să adăugați niște completări foarte valoroase. Dacă sunteți din a doua categorie, ochii mari! S-ar putea să vă ajute.
Dacă sunteți din a treia categorie…poate o sesiune de pupat moaşte v-ar veni mai bine.
1. Zborurile low-cost
Muhahahaha!
Despre zborurile low-cost voi pregăti un platouaş separat, cu companii, cu ce ţepe se administrează, cum îşi bat joc de clienţi ş.a.m.d.
Generic, zborurile low-cost se califică la acestă denumire preponderent în privinţa calitaţii, a preţurilor doar pe alocuri.
Principiul după care funcţionază aceste …chestii îl aplică şi companiile tradiţionale de linie. Cu cât cumperi biletul mai din timp, cu atât beneficiezi de un tarif mai bun.
Totuşi, dacă vreţi să aterizaţi la mama dracu’, dacă vă plac oamenii urât mirositori şi cu multe fuste, dacă simţiţi nevoia ca cineva să îşi bată joc de voi, dacă vreţi să aveţi o surpriză numită …3 ore întârziere şi muulte altele, zborurile low-cost vă vor veni ca o mănuşă.
Sfat: Duceţi rezervarea pe site-urile low-cost până când vă vor cere datele de card. Abia acolo veţi avea tariful final..sau mai bine zis, surpriza tarifului final. După care, comparaţi preţul cu cel al unei companii de linie.
2. Să rezervăm fantome – hai la hotel!
În general, oamenii sunt de bună credinţă. Totuşi, dacă te bazezi doar pe această bună crediţă, când faci o rezervare de hotel te miri unde şi când ajungi acolo la două dimineaţa ( na, aşa aterizează low costul) şi constaţi că în loc de cameră la hotel primeşti un “ne pare rău, dar…” atunci se numeşte că tocmai ai luat o ţeapă.
Pe on-line, puteţi face rezervarea pe:
– un “global wholesaler” precum booking.com ori agoda.com ( asta dacă vreţi pe Asia);
– direct pe site-ul hotelului;
– pe site-ul unei agenţii de turism.
În general, rezervarea unei camere la hotel on-line nu ar trebui să presupună riscuri foarte mari. Totuşi, chiar şi marile site-uri de rezervări dau rateuri şi încă foarte dese.
Regula este foarte simplă. Majoritatea site-urilor de rezervări hoteliere doar intermediază, nu îşi asumă în mod prompt şi eventualele probleme apărute. Dacă te-ai trezit la 3 dimineaţa la Lisabona că hotelul pe care l-ai rezervat on-line este fully booked şi tu eşti papagal…nu are cine să te ajute. Va trebui să orbecăi tu la un alt hotel să baţi la geam şi să îi intrebi dacă au vreo cameră liberă. Cu ocazia asta ţi s-a dus dracu’ şi bugetul şi cu puţin noroc şi vacanţa.
Iată cinci situaţii în care vă puteţi poza cu clovnul:
– Ajungi la hotel – overbooking. Nu ai banii blocaţi, dar nici cazare nu ai. Mai e si varianta “hard” cu banii blocaţi câteva zile.
– Ajungi la hotel, dar nu e chiar ceea ce e în poze. În loc de un fermecător loc bun pentru luna de miere găseşti o cocină sinistră. Cum procedezi?
– Tot la poarta hotelului constaţi că tu ai rezervat ceva, iar la faţa locului beneficiezi de altceva mai scump pe motiv că ai bifat, sau nu,vreo casetă diabolică de pe site.
– Intri ca o floare în recepţie şi constaţi că nici rezervare nu ai, nici bani pe card. Bravo, tocmai ai rezervat un hotel pe un site fantomă. ( BTW..unii dintre voi chiar v-o meritaţi! Muhaha! 😀 ).
– Toate bune până când recepţionista îţi cere o garanţie cu cardul de …credit! Pam Pam!
Completare ulterioară: Mai aprofundați aici la Călin Turcu: Categoria “pățite” – http://www.calinturcu.net/2012/10/spre-mahattan.html
3. Cardurile de credit
Ai plecat la plimbare și ai constatat că nu poți ridica mașina închiriată la Paris. Teapăăă…. În portofel nu ai şi ceea ce trebuie. 😀
Fie că ești cetățean al planetei Pământ sau al Trantorului, când călătorești pe propria barbă este musai să ai un Card de Credit. Cu acest card garantezi camera la hotel, mașina închiriată, poți plăti cam peste tot fără probleme. Majoritatea românilor nu prea fac distincția între card de credit și card de debit. Ăla pe care vă bagă firma salariul, nu cred că e de credit. Deci, înainte de pleca de capul vostru vedeți ce fel de card aveți. Sunaţi la banca unde aveţi cardurile şi întrebaţi precis. Dacă îl întrebaţi pe agentul de turism sau pe Mimi de la florărie, s-ar putea ca răspunsul lor să nu fie câştigător.
4. Rent-a-car
Alergatul pe net după cea mai ieftină mașină, s-ar putea transforma în alergatul după cea mai tare țeapă.
Dacă ne preocupă o vacanță în care să depindem de o mașină închiriată, rezervarea ei de pe te miri ce site de specialitate s-ar putea să nu fie cea mai potrivită. Nu puțini “exploratori” s-au trezit ajunși la Roma, Barcelona sau Paris cu o confirmare pentru o mașină care nu există. La fața locului puteți avea în loc de un Ford Focus 2011 ca pe site, de un Ford Fiesta din 2005 sau pe lângă acel acel tarif imbatabil de pe net să vă ceară să plătiți la fața locului alte chestii obligatorii. Evident, faptul că suntem din România, dublează sau triplează garanțiile cerute de către firmele de închirieri auto.
Alţi domni fac rezervarea, au maşina, dar nu au elementul de la punctul 3… 😀
5. Rezervarea de bilete la concerte sau la evenimente
Să presupunem că ne-a lovit setea de cultură. Vrem la Viena să ascultăm un Mozart. Un search pe Google ne arată bilete de la 5,00 EUR pe persoană până la 300,oo EUR pe persoană.
Toate bune şi frumoase, ok!, dar cumpărarea de bilete la evenimente de pe diverse site-uri este cea mai frecventă ţeapă. În 2011, în Marea Britanie s-a descoperit că 30% dintre biletele de evenimente puse la vânzare în mediul on-line erau falsuri. În 2013, un val de bilete false a apărut la o serie de mari muzee europene ce găzduiau expoziţii foarte populare.
Constaţi că este fals sau nu, doar când te prezinţi la uşa evenimentului.
Totuşi, şi aici, ne putem feri de ţepe.
În primul rând pe afişe trebuie să apară un furnizor/distribuitor oficial de bilete. Dacă ăla nu mai are, clar, nici bileteeftine.tk nu are de unde să aibă.
Apoi, dacă biletele la un concert costă minim 50,00 EUR, e o chestiune de bun simţ să nu puneţi botul la unul de 15,00 EUR.
La fel ca şi la hoteluri, unii dintre voi chiar v-o meritaţi.
Din fericire, românii nu prea se omoară cu cultura, aşa că …prostia ne păzeşte. 😀
Ca încheiere…
Rezervările on-line sunt viitorul, fără îndoială, dar prostia şi zgârcenia combinate cu nişte click-uri pe unde nu trebuie, vă pot pune în nişte situaţii cel puţin neplăcute.
Dacă totuşi aţi furat-o, împărtăşiţi experienţa voastră şi altora. Sigur ajută.
Şi vă mai spun încă odată: Hoteluri de cinci stele la preţ de hoteluri de două stele nu există!
PACE!
P.S. Şi eu am avut parte de overbookinguri, staţi calmi. 😀
Calin
O sub-categorie la cea cu cazarea: apartamentele de inchiriat, de pe site-uri specializate. Dai avans, ajungi la Paris, cauti adresa.. strada se termina cu 20 de numere mai devreme decat credeai tu. Prinde orbul, scoate-i ochii, copia buletinul pe care ti-au trimis-o duce ori la un fals, ori la un inocent.
Intalnita si la New York, scuze de self/link, dar e mai lungă: http://www.calinturcu.net/2012/10/spre-mahattan.html
Pont: dacă ajungi la un hotel si n-ai rezervare, suna la HRS(.com) sau alt site de intermediere, de obicei au tarife mai mici decat la receptie (la un hotel din Lille diferenta era de la 120 la 80 euro).
cristi
Multumesc pentru link! L-am introdus in articol.