Vinland pe Facebook
Scormonitor
Ce va pregatesc
< 2023 >
May
  • No Events
Turism - În tranșee

Rent-a-car – Zece sfaturi ca să nu rămâneți cu ochii’n soare

By on June 4, 2014

 

Una dintre cele mai faine combinatii de vacanță este Fly&Rent.  Adică vă duceți cu avionul pâna la Lisabona și acolo închiriati o mașina cu care să bateți Portugalia ..aa..mai mult în lung. De exemplu.

La prima vedere, procesul de închiriere a unui autoturism este destul de simplu.  Rezervi, platești si iei mașina. E, nu e chiar așa simplu.  Dovadă sunt cei care, din diverse motive, au rămas cu buza umflată la biroul de de închirieri auto.

Ca să evitați motivele mai sus amintite iată zece sfaturi/recomnandări/informări ca să vă meargă bine în vacanță. 🙂

1.  Rezervarea în avans

Asta este musai. Neapărat. Dacă  mergeți pe premiza “lasă că ne descurcăm la fața locului”, la fața locului garantat vă luați țeapa.  Sezonul turistic este pentru toată lumea, iar mașinile sunt oarecum limitate. Alea ieftine și bune și mai limitate.

Deci: rezervare in avans. Cu cât mai din timp cu atât mai bine.  Agențiile de turism dar și diverși integratori on-line vă pot rezerva fără probleme.

Interesați-vă din timp cât este garanția și ce fel de asigurări are mașina.

Sfat: Dacă apelați la o agenție de turism, nu trebuie să plătiti toti banii în avans. Plătiți eșalonat.

 

2.  Ce fel ce mașină?

Asta e o intrebare bună.  Mașinile se închiriază în funcție de trei repere:

– câte persoane sunteți și câte bagaje aveți;

O mașină mică nu este întodeauna o soluție potrivită.  Patru oameni plus bagaj de vară  nu se potrivește cu un Fiat Panda cu motor de  50 CP.  Iarna, in Austria, un Polo la patru oameni e la fel de nasol.

– câti kilometri intenționați să faceți cu mașina;

Mai mulți km – mai confortabilă mașina. Dacă stați cu genunchii la gură și vă claxonează toți pe autostradă, nu e de mers in vacanță.   Mai puneți 50 de euro și luați-vă o masină mai mare.

Multi km. – Diesel! Chiar dacă e mai scumpă la închiriere, ieșiți bine la consum.

Puțini km. – Benzină clar.

– unde vă duceți.

De regulă, cele mai ieftine mașini sunt cele produse local.  Dacă vă duceți la Franța, Renault-urile sunt cele mai populare. La Germania, Volkswagen, la Spania, Seat.  Alegeți marca locală. Face bine la buzunar.

Dacă intenționați să vă duceți într-o zonă montană luați neapărat o mașină mai puternică.  Dacă are caii putere din trei cifre e de bine.  In cazul în care intenționați să vizitați orașe istorice (Italia sau Spania) orientați-va la mașini de mici dimensiuni, să încăpeți prin labirinturi.

 

3. Despre clasele de închiriere

Când te duci la închiriat de mașini de oameni, nu închiriezi Renault Clio 1.4 dCi, vișiniu metalizat….Gogule! Închiriezi o mașină din clasa  Subcompact. La fel de bine poți nimeri și un Opel Corsa,  Fiat Punto sau VW Polo.

Pentru Europa, clasele sunt următoarele:

Mini – Citroen C1, Fiat Panda, Nissan Micra, Fiat 500 – ideal pentru maxim 2 adulți si 2 bagaje

Subcompacte:  Citroen C3, Opel Corsa, Ford Fiesta – ideal pentru  maxim 4 adulți si 2 bagaje mici

Compacte: VW Golf, Ford Focus, Renault Megane, Skoda Octavia – ideal pentru  maxim 4 adulți si 2 bagaje

Compact-van: Ford Focus C-Max, Renault Scenic, VW Touran – ideal pentru  maxim 4-5 adulți si 4 bagaje

Clasa Medie: Ford Mondeo, Renault Laguna, VW Passat, Audi A4, BMW seria 3 – 4 adulti si 2-3 bagaje

Clasa Super Medie: Opel Omega, BMW Seria 5, Skoda Superb – 4 adulti și 4 bagaje

Minivan: Ford Galaxy, Renault Espace, VW Sharan –  5 adulți și 5 bagaje – loc berechet.

Minibus: 8+1 : Renault Trafic, Ford Transit, VW Transporter, Mercedes Vito/Viano – pentru tot neamu’

Totuși, Gogule, dacă a dat bănetul peste tine, da poți închiria  fix un  Audi A8 S-line negru.

 

4. De la ce firmă închiriem?

Agentul de turism vă va da în principiu cele mai bune tarife pentru destinația aleasă. Totuși, există oarece corelații între firme și destinații.  De exemplu, cele mai bune oferte pe Italia le găsiți la Enterprise, pe Austria la Europcar, pe Germania la Hertz.

Sfat: nu puneți botul la firme mici, fantomatice care au tarife foarte bune. S-ar putea să vă treziți cu o rablă de mașină sau să nu vă mai treziți deloc.

 

5.  Cum garantăm și cam cât este garanția?

Ăsta este cel mai interesant punct.

Fraților! Garantați cu CARD DE CREDIT EMBOSAT!  da? din ăla care are numele în relief. Si să fie de CREDIT!!!

Dacă vă duceți cu d’alea de debit o să primiți un kil de roșii si ceva pastă de dinți, în nici un caz mașină.

Pentru mașini orice firmă vă blochează o garanție.  Pentru că suntem români, iar românii sunt pe locul trei în Europa în topul ciordelilor de mașini, și garanțiile sunt pe măsură. Iată la ce să vă așteptați în Europa:

Mini –  ~ 500  EUR

Subcompacte:  ~ 900 – 1100  EUR

Compacte: ~ 900 – 1300  EUR

Compact-van: ~ 1000 – 1600  EUR

Clasa Medie: ~ 1000 – 2500  EUR

Clasa Super Medie: ~ 1500 – 2700  EUR

Minivan: ~ 1500 – 2700  EUR

Minibus: 8+1 : ~ 1500 – 4500  EUR

Sfat: Optați la fața locului pentru extra asigurare.  De regulă, aceasta opțiune presupune achitarea cu cardul a unei sume de 50-120 EUR, însă scade garanția la mai putin de jumătate și aveți și asigurare full.

 

6. Despre asigurări

De regulă majoritatea autoturismelor au full Casco. Totuși, sunt situații în care există o franșiză pentru asigurare de la 100 la 500 EUR. Concret:  în caz de accident/daună – din suma reținută pe card, vi se vor trage banii astfel încât să acopere franșiza.

Trebuie să întrebați acest lucru neapărat la fața locului.

Unele firme de închirieri auto nu au incluse și asigurări ale pasagerilor. Vă puteți voi încheia separat o poliță de asigurare în țară.

Unele firme oferă și asigurare de răspundere civilă extinsă [Additional Liability Insurance (ALI)]. Această asigurare protejează chiriașul de  pretențiile celor vătămați.  Dacă ai dat peste pisi și i-ai rupt unghiuța, îi pui asigurarea în brațe, altfel, te va da în judecată și îi vei cumpăra ojă tot restul vieții.  Asta nu costă mult – 5 EUR/zi.

Ideea stă în felul următor:

Incercați, chiar dacă e mai scump, să fiți asigurați 100%.  Blindați.  Fiecare țară are specificul ei și dacă mergeți pe premiza “nu mi se întâmplă mie așa ceva”, s-ar putea să v-o furați într-un mare fel.

8.  Prin ce țări trebuie să fim mai atenti?

În Marea Britanie si în Irlanda garanțiile pentru închirierea mașinii sunt mai mari. Din cauză că aia Britanici, nu oameni normali.

În Italia și în Belgia dealerii vor căuta orice prilej și orice neatenție să vă țepuiască. Cea mai la indemana teapa e aia cu zgariatul mașinii.  Am vazut caz în care omul s-a dus la birou să lase cheile, iar un angajat s-a dus tiptil și a zgâriat ușor o portieră. La verificarea oficială, să vezi drăcie. Mașina era zgâriată și chiriașul bun de plata.  Ce să te mai certi? Avionul nu prea aștepta sa termini scandalul. L-au scuturat repejor de vreo 200 de euro.

Deci fiti atenti când returnați mașina. Dacă ăia vă simt că sunteti în criză de timp, vor aranja în așa fel încât să fiți și în criză de bani.

7.  Ce acte îmi trebuie ca să conduc o mașină închiriată?

Permis de conducere valid pentru categoria respectivă. De regulă se cere o vechime de minim trei ani.  Cu cât permisul este mai proaspăt, cu atât garanția solicitată va fi mai mare.

Carte de identitate/Pașaport

Card de credit embosat, evident, cu ceva bănet pe el.

 

9. Rezervarea de pe net

Site-urile de rent-a-car sunt în topul site-urilor care pot și care chiar trag țepe financiare destul de triste. Sigur, morții de foame, care pun botul la un Audi A4 cu 150 EUR/săptămână, pot rezerva liniștiți, ei își merită soarta.

Mecanismul este foarte simplu si foarte vioi.  Tu plătești mașina în avans și când ajungi la fața locului constați că nu e nici firmă, nici mașină, nici bani. Site-ul se face și de desface destul de repejor.

Fiți foarte precauți mai ales când rezervați în destinații extra europene.

Încercați să alegeți: Agențiile de turism, site-urile oficiale ale marilor firme de închirieri auto sau portaluri mari de închirieri.

Dacă sunt destinații mai izolate – insulele grecești de exemplu – căutați păreri despre firma de închirieri.

Dacă faceți rezervare de capul vostru riscați să:

–  rămâneți fără bani dar și fără mașină;

– ajunși la fața locului  să constatați că trebuie să mai plătiți încă o grămadă de bani pe te miri ce;

– tot local să constați că în loc de un Audi A4 au un Logan 1.4;  La fel de bine poți constata că ai închiriat un Renault Clio și aia iți spun că din păcate nu il mai au, dar că au un BMW seria 5  la vreo 4000 de euro față de cei 500 pe care i-ai dat tu.

Mai aprofundati aici: http://www.vinland.ro/turism-in-transee/5-tepe-pe-care-le-poti-lua-pe-internet-like-independent-traveller/

 

10 Ce se întâmplă dacă:

– nu ajung la ora programată  pentru returnarea mașinii?

Mai plătiți o zi extra.  Dacă întârziați o oră, două nu moare nimeni.

– dacă am un accident?

Aveți exact aceeasi procedură ca și în România.

– dacă am un accident și am fost băut?

Înfundați pârnaia și plătiți mașina.

–  dacă am avut un accident și nu conduceam eu?

E mai complicat. Rugați-vă să nu.  Dacă a fost un accident ușor fără să vă vadă nimeni, declarați la militie că titularul contractului a săvârșit lucrarea. Dacă e în trafic, s-ar putea să plătiți dauna mașinii închiriate pe motiv că nu ați respectat contractul.

– dacă s-a furat mașina?

Aceeași procedură ca și la Românica doar că noi, ca români, avem mai multe explicații de dat.

– dacă s-a ridicat mașina?

O recuperați și plățiți amenda. Mare smecherie…..

 

Recomandările mele:

1. Luați întotdeauna un autoturism popular de clasă medie: VW Golf/Ford Focus/Renault Megane  si cumpărați cea mai bună asigurare posibilă.

2. Incercați să nu închiriați mașina de la aeroport.  La aeroport, inchirierea costă cu 10-30% mai mult decât în oraș.

3. Planificați-vă judicios vacanța.  S-ar putea să nu aveți nevoie de mașină pe întrega perioadă.

4. Încercați să fiți “set complet” – 4 sau chiar 5 persoane.

 

Spor la vizitat!

 

TAGS
RELATED POSTS
5 Comments
  1. imarentals

    June 11, 2014

    O singura problema. Vezi ca ai sarit peste punctul 8 🙂

    Referindu-ma la strict la punctul 10, ai dreptate in mare parte. Cam astea sunt si consecintele in Romania in cazul in care ai ghinionul sa patesti una din chestiile mentionate de tine.

  2. cristi

    June 12, 2014

    Hahaha! Să sții…mă miram eu cam am terminat cam repede.
    Ii fac update-ul azi!

    Ms!

  3. R-Car

    June 20, 2014

    Inchirierile auto mereu au starnit discutii, desi am observat ca sustii ca inchirierea online nu este un avantaj, consider ca aceasta ar fi cel mai mare avantaj intr-o astfel de nisa.. Online poti sa selectezi ce clasa de automobil doresti si pe ce perioada exact cum vrei tu, pe cand prin telefon esti dus cu zaharelul pana la nevoia consilierului comercial.
    Un dezavantaj al site-urilor de inchirieri auto, il reprezinta faptul ca masinile listate pe site nu exista tot timpul.. Majoritatea sunt puse de ochii lumii iar cand comanzi masina mult visata, consilierul comercial te va contacta si iti va oferi alta la schimb din aceeasi clasa auto sau chiar clasa diferita

  4. cristi

    June 26, 2014

    Salut, R-Car!

    Treaba cu consilierul auto nu mi se pare chiar fair.
    Dacă eu comand on-line si mi se blocheaza o suma de bani pentru un Ford Focus, crezi că e misto ca la fata locului sa mă consilieze un domn cu ca pe profilul meu mi-ar veni mai bine un BMW dublu ca pret?
    Asta odata.
    Apoi, intrebi daca masina e diesel sau pe benzina si ti se raspunde ca vei afla la fata locului…

    Treaba cu disponibilitatea… asta deja e de banc.

    Acum puneti-va voi in locul unui turist care se duce in alta tara.. si pățeste toate scamatoriile astea…
    Ca sa nu mai vorbesc de tepele cu zgarieturile pe masini si alte asemenea…sau cu masini care arata foarte misto dar sunt niste zdrente ordinare pentru ca cei care au inchiriat masina inainte au facut niste raliuri mici iar firma de rent nu le verifica…

  5. Razvan

    January 11, 2016

    Mda, in Romania din pacate serviciile de inchirieri masini lasa de dorit, reprezentantii firmelor de rent a car incearca tot felul de metode pentru a putea inchiria masinile. Se bazeaza pe faptul ca daca ai facut deja rezervarea si aterizezi in aeroport la ora 2 sau 3 dimineata o sa iei ce masina iti vor aduce.

Comments are closed.