Vinland pe Facebook
Scormonitor
Ce va pregatesc
< 2023 >
May
  • No Events
Turism - În tranșee

Romanian Incoming Travel Forum – editia a doua

By on March 11, 2015

 

România este singura tara din UE care, în materie de turism de incoming, s-a calificat cu coroniță și steag la a primi indemnizatie de handicap sever.  Cred ca e singurul capitol la care cei de la Brussel ne dau banii de indemnizatie fără să ne întrebe. Doar se uită la noi si ne cred pe cuvânt.

Cam atât de înapoiați suntem în materie de incoming.

 

Întotdeauna m-am întrebat daca România a fost o destinatie bună pentru a fi vizitată. Istoria spune că da.  Numai in ultima sută de ani am avut vreo 800.000 de turisti turci, austrieci, bulgari și germani în perioada 1916-1918, iar după ’45 turismul din spațiul sovietic a fost in floare. Long stay-urile au fost foarte apreciate de ambele părti, iar pe la sfârșitul anilor ’70 cel putin 50% din populatia masculină  viabilă a României a pipăit o blondă nordică la Eforie. După 1989 România a fost cea mai misto grădină zoologica a Europei.  Nu asa am vazut primele banane? De la francezi si de la belgieni.

 

Intre timp am făcut la nivel guvernamental eforturi sustinute si monumentale în a promova țărișoara noastră –  de la Dracula Parkuri până la logo-uri de 5 Euro…mă scuzati de 890.000 de Euro. 😀

25 de ani, un sfert de secol, România nu a avut nici cea mai vagă tentativă de strategie pentru turismul de incoming. Nimic. Doar niste proiecte punctiforme dezarticulate….Nu că acum ar avea.

Scurtez acest never ending story cu “avem cu ce, avem unde, dar nu avem cu cine”


Tot cam 25 de ani ne-a luat ca să ne vină ideea de a strânge o dată sau de două ori pe an niște oameni interesați în a pune umărul la turismul de incoming.

Cam așa s-a născut Incoming Romania Travel Froum – asta e denumirea oficială.

Pe 26 Martie 2015 va fi a doua ediție.

Petre Dordea mi-a spus ca de fapt e un soi de a treia editie, prima, pilot, bucurându-se de o audientă foarte restrânsă – vreo 60 de oameni.

La prima edițe oficială, cea din Septembrie 2014 am fost speaker. Am vorbit despre turismul viticol in România. Nu am vrut să scriu nici un articol despre prima editie pentru că am fost acolo ca subiect.

Doar un lucru as vrea să punctez. Toate prezentările, inclusiv a mea, au fost sub așteptări. Unele mult sub așteptări.  Deci, înainte de toate avem nevoie de specialiști veritabili în turismul de incoming. Prezentările de acum 10 de ani ale lui Simion Giurca, ce reia aceleasi teze infinit valabile, nu mai sunt de actualitate. La fel  si prezentările tip referat precum cea de la Prahova.  Doar eu si Cristian Macedonski am vorbit concret despre niste lucruri de incoming, niste lucruri din categoria “cam asa se fac”.

Totuși editia a fost bună.  Au fost aproape 300 de oameni in sala de la Teatrul Elisabeta. 300 de oameni clar interesati. Salutar și de reținut a fost faptul că au fost participanti ce au venit de la Brasov, Ploiești ori Constanța.

Petre Dordea, organizator alături de Traian Bădulescu, spune că munca de convingere pe care a trebuit să o presteze pentru a aduna speakeri si participanții a fost una aproape îngrozitoare. Sute de mailuri si de telefoane doar, doar, ne-o interesa si pe noi propria țară.

Se pare că interesul de a vorbi la un eveniment de gen, pentru multi pare a fi pierdere de timp. Acelasi Petre Dordea spune că la prima ediție majoritatea confirmărilor din partea speakerilor au venit cu maxim două saptămâni înainte, iar câteva au fost anulate cu câteva zile înainte.

Probabil același traiect este și la a doua ediție.

Greu se pare că a fost și cu sponsorizările. Dacă nu primeau bani de proiect de la ANT și alti ceva bănuți de la cei câțiva sponsori, acest forum rămânea doar pe hârtie.

De retinut: Paralela 45 si Travel Maker au fost singurele agentii de turism din Romania ce au sponsorizat evenimentul.

 

 

Oricum, gheața a fost spartă și iată-i la ediția a doua.  Pe 26 Martie la Teatrul Elisabeta din București.

Organizatorii estimeaza că la a doua ediție vor fi cam 200 de participanți. Eu îmi doresc să fie mai mulți. Chiar dacă Forumul mai scârțâie un pic la organizare și la calitatea sau implicarea vorbitorilor în industria de incoming, contează există.  Contează că în sfârșit avem o platformă de networking pentru acest tip de turism.

 

Acestia sunt speakeri confirmați.

Mirela Matichescu – vicepresedinte ANT

Alin Burcea – CEO agentia de turism PARALELA 45
Gheorghe Fodoreanu – CEO agentia de turism Invitation Romania
Florin Arjocu ghid de turism si blogger de travel la drumliber.ro – Top 10 locuri de vazut in Romania
Meidan Butnaru – director commercial Meshek Wings Tour Ltd (Israel)
Mehrab Asgari – director Bist Tours si Milad Air (România – Iran)
Razvan Nacea – Managing Director and Brand Development Director Seytour International
Dan Penciu – reprezentant Asociatia de Incoming Romania
Dan Anghelescu – director general La Piovra Turista
Eugen Terteleac – preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României în Italia, preşedintele Asociaţiei Românilor din Italia (ARI)
Simona Neata – jurnalist de turism, general manager Simplify Travel
Ciprian Slemco – Un ghid cu 15 ani experienta specializat pe Romania, Republica Moldova si Ucraina.

Gheorghe Răcaru – director Blue Air

 

Din păcate nu sunt disponibile si temele pe care le vor aborda, de aceea am suspiciunea că și prezentărle acestei editii vor fi destul de subțirele.

Eu unul voi cu cu ochii si cu urechile pe Meidan Butnaru (să aduci 15.000 de turiști din Israel, nu e chiar la misto), Eugen Terteleac (Italia poate reprezenta o piață pentru incoming pentru că acolo avem o uriașă portavoce – comunitatea românească) și Florin Arjocu ( pentru că face turism cu rucsacul in spate).

La parteneri media, Forumul stă binișor, se putea si mai bine, dar na, e abia la început.

 

In concluzie: avem unde, avem cu ce si daca veniți la forum s-ar putea să avem si cu cine.

 

Cand? 26 Martie 2015  de la 09:00 la 17:00

Unde? Complexul Elisabeta (Teatrul Elisabeta! – sună ca dracu “complexul Elisabeta”)

Cine îl organizează? Innovation Travel si InfoTravelRomania

Cat e taxa de intrare? 50.00 lei / persoană

 

Dacă nu ajungeți, stați pe aproape, voi reveni cu propria versiune a prezentărilor. Muhaha!

TAGS
RELATED POSTS

Comments are closed.