Turism - În tranșee
Top Social Brands 2016 – Zero la turism
Revista BIZ face in fiecare an un top al celor mai prezente branduri in social media. În 2016 social media este, din punctul meu de vedere, cea mai a dracu’ piaţă posibilă. Dinamica lucrurilor aici atinge dramatismul. Îţi stă mintea în loc când te uiti la cum se dezvoltă şi la cum se expandeză în lateral. Toate brandurile mari se luptă să intre în comunităţile noastre pe toate uşile posibile.
Iată topul din 2016:
Dacă ne uităm la Top 75 – 2016, vom constata următoarele:
- În primul sfert fiinţează un singur brand românesc – Bitdefender. A fiinţat anul trecut tot pe acolo;
- Mai puţin de 10% sunt branduri româneşti;
- Cel mai bine poziţionat brand conexat turismului este KLM – locul 48 – care, totuşi, are o cădere liberă (sic!) pentru că în 2015 a fost pe locul 16;
- Nu este în top nicio agenţie de turism. Si nu a fost vreodată. Anul trecut Paravion a fost pe un onorabil loc 74, dar Paravion nu este agentie de turism.
- Sunt agenţii de turism în România care au cifre de afaceri si probabil marje de profit mai mari decât unele branduri prezente în top.
Pentru organizarea topului se măsoară nişte parametrii destul de coerenţi, iar unul dintre ei este “comunitatea”. Agentiile de turism din România nu prea se pot lăuda cu comunităţi viabile. Ajută şi like-urile plătite, dar tre sa mai faci si câteva lucrușoare smart cu ele.
Ce trebuie să înţelegem ( oarecum răutăcios vorbind):
- Agenţiile de turism din România sunt autosuficiente. Nu au nevoie de Social Media pentru că oricum vând mai mult decât au;
- Dacă nu e valabilă afirmaţia de mai sus, atunci: Agenţiile de turism din România nu prea au habar de trenul/trendul ce tocmai se scurge pe lângă ele. Nu consideră necesar să angajeze specialisti în PR sau SM. Aici mă refer la cei mari. Deși si agențiile medii ar putea da cate o lovitură geniala.
- Dacă niciuna dintre afirmaţiile de mai sus nu sunt valabile, atunci: Agenţiile de turism din România pur si simplu nu au strategii de comunicare coerente. Suspectez că multe nu pot trece de maxima strategie: “Păi o să punem ceva pe Facebook şi o să trimitem un newsletter”.
- Să nu vă mire şi să nu comentaţi dacă în 2017 o să vedeţi în top Booking.com, Airbnb sau te miri ce.
Dacă niciuna dintre afirmaţiile de mai sus nu sunt valide, atunci vă întreb: de ce agenţiile de turism din alte ţări fac pe dracu’ în patru să intre pe canalele SM? De ce investesc sute de mii de euro în aplicatii mobile? De ce au ajuns la un nivel de interoperabilitate asa de mare încât la KLM, de exemplu iti poti primi boarding pasul pe chatul de Facebook?
Concluzie: Piaţa s-a mutat deja în on-line pentru că aici este pâine de mâncat. Aici se dă la temelie la Booking, aici se tine comunitatea si tot aici se creşete comunitatea. “In the mean time”, agenţiile de turism româneşti si hotelierii o ard în păpuriş după modele tranzitorii din 2000-2013.
Concluzia nu se referă la topul mai sus menţionat, ci la realitatea tristă.
Ca să intelegeti despre ce scriu, mai cercetați aici: https://skift.com/2015/09/01/announcing-the-winners-of-skifties-2015-social-media-awards-for-travel-brands/
Detalii despre top puteti citi aici: http://www.revistabiz.ro/top-social-brands-2016/
Imaginea cu topul aparține publicației BIZ.
P.S. 1 Când mă uit la topul ăsta îmi vine în minte o filozofeala din aia de la bere din MAT-ul din Draganesti-Vlaşca (TR): “Azi esti, mâine nu eşti”.
P.S. 2 – Vinland.ro se citeste mai bine pe telefon sau tabletă decât pe desktop. 😉