Vinland pe Facebook
Scormonitor
Ce va pregatesc
< 2023 >
June
  • No Events
Turism - În tranșee

Turism la Românica – franzela magică

By on October 23, 2014

 

Acest post este adresat mai de grabă celor  ‘n șpe mii de pensiuni și hoteluri varză care, deși au investit sute de mii de euro în camere, tencuială protocalie, lecedeuri și yucca pe holuri, nu sunt în stare să ofere un minim de servicii decente la masa.

Toată lumea se leagă de legi , de drumuri, de guverne, de Isus Chirsots dar nimeni nu se leagă de niste chestii mărunte care dau la nivel inevitabil un singur rezultat: mucii în fasole.

De mirajul all inclusive-ului pe litroralul românesc s-a vorbit atât de mult că deja l-am fumat înainte să apară.

 

Nimeni nu și-a pus problema că majoritatea pensiunilor și hotelașelor din Românica rurală nu este în stare să ofere un MIC DEJUN în firea lui.

 

Această majoritate oferă, ca în anii ’70, mic dejun la porție  – continental.  O roșie hăcuită median, ceva castraveciori răstigniți unul lângă celălalt, 2-3 felii de cascaval ieftin de la supermarket, tot de la supermarket cremwursti de la promoție și evident, evident, nelipsitul salam săsesc. Noroc cu good ol’ zacusca. Mai aduce o pată de culoare în farfurie sau pe fața de masă.

Însă bomboana de pe coliva micului dejun românesc este …daaaa….ați ghicit!

 

FRANZELĂ FELIATĂ!!

 

Atât se poate la noi. O franzelă feliată. Atât de idioți suntem. Cu franzela fermecată, de 80 de bani, vrem să facem turism de incoming. Ea este arma noastră secretă. Făină albă + apă + E-uri  ce generează o pufoșenie sinistră.

Orice străin care va pune botul la franzelă va fi atât de fascinat încât a doua oară când va poposi în România sigur va veni cu chiflele de acasă sau va întreba candid  de ce grădina zoologică din Băneasa este împrejmuită.

Deci: Fie că vorbim de pensiune de pe Valea Arieșului, fie că ne relaxăm în circul numit Moeciu, fie că pupăm moaște pe la Moldova, franzela este omniprezentă  – feliată frumos, regulamentar,  în felii cu o grosime de 6 mm.  Franzela și nimic altceva. Dacă ceri pâine neagră, ești orășean arogant cu tendințe de hipstereală.

 

Probabil că vreun apropritar de pensiune si-a pus problema vreodată că o chiflă rumenă și crocantă ar fi interesantă. Sigur s-a gândit că o pâine neagră sau câteva chifle într-un coșuleț nu ar strica sau, culmea aroganței, și câteva croissante.

După aia s-a întâlnit cu colegii lui pensionangii și le-a zis sfârșit: “Băi, nu o să vă vină să credeți, dar am avut un așa coșmar…”

 

Bun, mergem mai departe.

La Românica pâinea se pune în coș, pe masă și tot pe masă vei avea  farfuria cu ceea ce ai cerut. Dacă esti ușor vegetarian, ai dat de dracu’. Dar nu vă impacientați. Cremwurstii nu au nimic organic în ei.

Poți face mic dejun bufet și pentru 5 persoane. Nu este mâncare gătiă sau ciorbă, frații mei. NU! Persistăm în retard.

Altă imbecilitate este micul dejun a-la-carte… parcă ai cere bucătarului să îți gătească ouă ochiuri cu garintură de rață cu portocale. Varianta asta am experimentat-o si la hoteluri de 4* din municipiile patriei.

 

Socoteli…

În general, la micul dejun te curentează cam cu 20 de lei – 4,5 EUR.  Este puțin, sigur. Dar în acești 4.5 EUR toți s-ar încadra cu succes  dar cu mai multă calitate dacă ar oferi micul dejun în sistem bufet.

Dacă la o masă ai 20 de persoane si servești la portie – faci 40 de cremwurști. Corect? Din ăia 40, arunci 30…nu toți mâncăm carton presat.  Deci ai 75% pierdere.

Dacă îi faci pe sistem bufet si pui usurel câte 15 câte 15, constați că pierderea e doar de 5 bucăți, adică 12.5% .

Fix asa e si cu franzela magică…prin natura sorții si a creierului, tai 10 franzele, să fie belșug, dar la sfârșitul orgiei culinare matinale constati că 7 din ele sunt pe masă.  Atunci lăcrimezi un pic și te întrebi întristat de ce acea pufoasă si gingașă franzelă nu a fost consumată la adevărata ei valoare? Turiștii e prosti.

La noi,  prima masă a zilei este o scamatorie ieftină și de cele mai multe ori nasoală când patronul îți suflă în ceafă și se uită urât la tine pe motiv că ai mai cerut încă o cafea.

 

Ca încheiere

În România sunt, frații mei, pensiuni si hoteluri mici cât o nucă, care au aceleași tarife ca celilalți, dar au dibuit ei ceva chifle albe si negre si o baghetă de pâine plus câteva tăvi de inox la Metro și s-au pus pe treabă. Oferă mic dejun bufet FĂRĂ FRANZELA AIA NENOROCITA!!!

Voi, restul, nu puteți sau …nu vreți?

 

Și știti ce mi se pare si mai de rahat?

Că toți apropritarii ăștia au fost și la All Inclusive la Turcia, și la vacanță la Paris, și la Ski în Austria și sigur au zis în sinea lor:

“Bah ce organizare au ăștia…ce varietate, ce chifle crocante, cum se pune untul pe ea. Ca uns. Dacă ar fi și la noi așa…”

În toamna asta m-am preocupat destul de intens de treaba cu turismul de incoming. Adică, zis și cum să facem și cum să dregem să mai aducem și noi poporet străin să se bucure de frumusețile patriei noastre.

Din păcate concluzia a fost una amara…suntem în continuare niște balcanici cu gura mare și mâini scurte.

Totuși, nu ne predăm! 😀

 

 

TAGS
RELATED POSTS