Vinland pe Facebook
Scormonitor
Ce va pregatesc
< 2023 >
February
  • No Events
Turism - Trasee Tematice

Trasee tematice în Landul Salzburg 2-4 – Către Berchtesgaden prin Zell am See și Saalfelden

By on April 22, 2012

 

Acest traseu este ideal pentru a descoperii Alpii Bavariei si pentru a face o incursiune in istoria recenta.

Berchtesgaden - Germania
Desi Berchtesgaden este un incantator orasel in Alpii de la sud de Salzburg, faptul ca a fost ales de Hitler pentru resedinta personala – Berghof – i-a umbrit usor farmecul de destinatie pasnica montana, insa in acelasi timp a contribuit intr-un mod exceptional la sporirea celebritatii Alpilor Bavarezi, astazi Berchtesgaden fiind unul din cele mai vizitate locuri din Germania.

Traseul are ca punct de pornire Zell am See, insa in apropiere de Zell am See se gaseste localitatea Bruck am der Grossglocknerstrasse – un mic orasel situat la intersectia dintre soseaua alpina Grossglockner si drumul ce urmeaza valea Salzachului. Localitatea in sine nu are nimic spectaculos,  insa este interesant de stiut faptul ca pana in 1936 s-a numit Prugg in Pinzgau – denumire purtata inca din 1277. Numele a fost schimbat cu ocazia construirii soselei alpine Grossglocknerstrasse, iar numele de astazi inseamna “Pod peste drumul Grossglockner-ului”.  Trecand de Zell am See, veti urma valea Saalachului de la Maishofen pana la Saalfelden am Steinernen Meer. Doua obiective atrag atentia aici:  Muzeul local amenajat in castelul Ritzeln – o fascinanta  colectie de minerale dar si multe exponate populare si traditionale specifice regiunii Pinzgau – costume, unelte, instrumente etc. si Muzeul Instrumentelor Muzicale Populare – o vasta si interesanta colectie de instrumente muzicale traditionale adunate din toate colturile lumii. Incepand de la Saalfelden, veti putea admira pe partea dreapta pe drumul care duce prin Weissbach si St. Martin catre Germania, platoul calcaros Steinernes Meer ( Marea de Piatra ) – un spectaculos platou suspendat preponderant la peste 2000 m altitudine, parte a Alpilor Calcarosi (Kalkalpen). De asemena, aici, peste 800 de pesteri au fost descoperite si cartate pana acum. Cel mai spectaculos varf – Schönfeldspitze – desi nu este cel mai inalt, este simbolul tinutului Berchtesgaden din Germania.

Foarte aproape de Weissbach veti avea ocazia sa vizitati Lamprechtshöhle – una din cele mai extinse pesteri din lume si totodata una din pesterile cu cele mai multe intrari. Turul dureaza aproximativ 45 de min.  Un pic mai sus, chiar in Weissbach  – Cheile Seichsenberg – Seichsenbergklamm sunt poarta de intrare catre mai multe trasee turistice din zona, insa daca nu aveti in plan o ascensiune montana, puteti vizita doar sectorul de chei – vizita dureaza maxim o ora si jumatate.  Mergand mai departe, in apropiere de St. Martin, maiestria naturii in a sculpta calcarul, isi mai spune inca odata cuvantul –

Vorderkaserklamm
Vorderkaserklamm

 

– un spectaculos sector de chei creat de un afluent al Saalach-ului.

De aici inainte incepe urcusul catre pasul Strub, pas aparat in timpurile medievale de o impunatoare fortareata – Festung Pass Strub ( 1282- 1809)  – astazi se pot inca vizita ruinele acesteia distrusa de trupele lui Napoleon in 1809. Ruinele se afla foarte aproape de Lofer – una din cele mai importante statiuni turistice din Landul Salzburg.  Drumul continua catre Unken, si foarte aproape de granita cu Germania, ajungeti in pasul Steinn. Foarte aproape de pas, sunt cheile Innersbach ( se urca din Reith bei Unken).

De la granita pana la Berchtesgaden mai sunt 25 de km. Odata ajunsi in Berchtesgaden, fie puteti lua pranzul intr-unul din numeroasele restaurant traditionale din centrul orasului, fie puteti porni intr-o vizita a acestuia. Sunt multe obiective ce starnesc interesul aici, insa cele pe care trebuie sa le punctati obligatoriu sunt: Centrul vechi al orasului – probabil cea mai vie expresie a spiritului bavarez –  case impunatoare si frumos decorate,  mici detalii foarte interesante – aici atrage atentia Hirschenhaus – o casa din 1594  care are una din cele mai vechi fresce nereligioase  “fatada cu maimuta”;  Castelul Berchtesgaden – resedinta a familiei regale a Bavariei incepand din 1810; Memorialul si centru Educational  al celui de-al doilea razboi mondial;  Adventure Mine Berchtesgaden –un parc tematic de peste 6000 mp  pentru toata familia avand ca tema centrala minele de sare.

Berchtesgaden - zona centrală
Berchtesgaden – zona centrală

In apropiere de oras, merita sa vizitati  Distileria de Schnaps de gentiene – care functioneaza in Unken, inca din 1609, Muzeul Locomotivelor  din Freilassing – odinioara, aici era cel mai mare centru industrial de productie al subansamblelor pentru locomotive,  astazi  un impresionant muzeu in care puteti admira zeci de locomotive cu aburi, diesel sau electrice, precum si o multiume de alte exponate specifice cailor ferate, evident, o scurta excursie pana la lacul Konigsee nu trebuie ratata.

Cel mai celebru obiectiv touristic este fara indoiala Cuibul Vulturului sau Kehlsteinhaus. Constuita in numai 13 luni odata cu cel mai inalt drum din Germania la ordinele lui Martin Borman, cabana alpina, a fost daruita lui Hitler cu prilejul cele de-a 50-a aniversari a acestuia. Cabana a fost folosita deseori de Hitler dar si de alti officiali nazisti pentru diverse evenimente diplomatice sau oficiale.  Cel mai notabil eveniment intamplat aici a fost nunta sorei  Evei Braun – Grette.  Astazi cabana este deschisa publicului din Mai pana in Octombrie. De aici puteti admira o fabuloasa panorama a platoului Steinernes Meer, dar si a Alpilor Bavariei.

Deseori  Cuibul Vulturului este confundat cu Berghof – resedinta personala a lui Hitler, construita in 1916 de Otto Winter, cumparata de Hitler in 1933 din fonduri personale – veniturile obtinute din vanzarea cartii Mein Kampf. Berghof a fost distrus de Aliati in 1945 si niciodata reconstruit.

Ca ruta de intoarcere recomandata puteti folosi drumul ce duce la Hallein si de aici pe autostrada Tauern catre locul unde sunteti cazati.

 

TAGS
RELATED POSTS